Ezért lesz kihagyhatatlan az idei Electronic Beats Fesztivál
október 24, 2016

November első hétvégéjén Budapest lesz Európa elektronikus zenei életének fellegvára. A Telekom Electronic Beats Festival a sikeres tavalyi esemény után újra egy kétnapos randevút tart a magyar fővárosban, mi pedig elmondjuk miért, és kiért lesz igazán érdemes ellátogatni az Akváriumba.

A cikk végén páros belépőt nyerhettek, érdemes tehát tovább olvasni!

Csak kapkodjuk a fejünket, hogy micsoda bulikat hoz el az Electronic Beats Festival november 4-5-én Budapestre, hiszen olyan nevek lépnek majd fel az Akváriumban, mint  Bat For Lashes, Is Tropical, Julio Bashmore, Floating Points és KiNK. Természetesen rajtuk kívül jó pár neves külföldi és hazai formáció fog még színpadra állni, de az EB különlegessége a zenén túli kísérőprogramokban – zenei témájú workshopok, pop-up és shopping események, kiállítások – is áll, így róluk is szót kell ejtenünk.

14720422_10154560583829536_3876511027661779814_n

Kezdjük azonban a sort a sztárfellépőkkel, közülük is Natasha Khannal, az angol-pakisztáni művészhölggyel, akinek a színpadi alteregója Bat For Lashes. A barokk pop műfajmegjelölés sokat árul el Kahn egyedi ízléséről, és arról a világról, amit több, mint 10 éves zenei munkássága során megalkotott. Több alkalommal jelölték Mercury Prize-díjra, de tarolt már korábban a UK Asian Music Awardson, és olyan nevekkel kollaborált, mint a Yeasayer, Beck, vagy a Blur és a Gorillaz egykori énekes-dalszerzője, Damon Albarn. A Bat For Lashes  koncertje garantáltan meg fogja adni az alaphangot a pénteki napon, mégha gyönyörűen sötét, intim zenéje kicsit unikumként is hat az eddigi line-upban.

Ez az eklektikusság egyébként borzasztóan vonzóvá teszi az EB Festivalt, pláne ha olyan határon mozgó szcénák legnagyobb előadói is tiszteletüket teszik Budapesten, mint például az indietronica. Ők a három nagylemezen túllévő Is Tropical. Idén márciusban jelent meg a Black Anything című korongjuk, és a híresen nagy világjáró formáció a slágereken kívül Natasa Kahnhoz hasonlóan egy saját valóságot igyekszik elhozni az Akvárium nagytermébe november 4.-én, amire mi már nagyon kíváncsiak vagyunk.

Julio Bashmore 2009 óta meghatározó szereplője a nemzetközi klubéletnek. A house zenét újrafogalmazó bristoli származású producer Matt Walkerként látta meg a napvilágot, és sok-sok single, illetve EP után tavaly kiadta első nagylemezét, a Knockin’ Bootsot. A mértékadó Pitchfork magazin szerint ez az album a feléledő vintage house zenének a legjobb alkotása eddig. Akár elfogadjuk, akár nem, az EB pénteki napján Julio Bashmore nem akar majd minket meggyőzni semmiről, csak elhozza a legjobb számait, és ennél jobb dolgot nem tehetne velünk.

Az EB egyik legizgalmasabb fellépője a bulgáriai Szófiában működő, és azóta hatalmas karriert befutó KiNK lesz. Az egész világot bejárta már, a legdíszesebb klubokban dj-zett, és azon kívül, hogy a világ egyik legjobb remixerének tartják, rendkívül mélyre ásta magát a techno zenében. A szcéna rajongóinak kötelező „olvasmány”, de aki kicsit is érzékeny az ízléses monotonitásra, az meg fogja találni az örömöt a producerként is dolgozó KiNK szombati fellépésében.

A nagy nevek közül nem maradhat ki végül a manchesteri származású Sam Shepherd, azaz Floating Points sem. Julio Bashmore-hoz hasonlóan ő is tavaly adta ki első nagylemezét, de már előtte bőven letette a névjegyét az elektronikus zene nemzetközi piacán az új zenei nyelvek keresésével. Az említett album Elaenia címmel jelent meg, a szakma pedig kis túlzással azóta is állva ünnepli. Shepherd egyaránt merít a klasszikus zenéből, a jazzből, a soulból vagy épp a brazil könnyűzenéből. Sokszínű, újító zenei munkássága mellett egyébként idegtudományból doktorált, a szombati játéknapon tehát legalább egy polihisztorral biztosan fogunk találkozni.

A fellépők névsora természetesen folyamatosan bővül, így került már a programba a klasszikus zenét és house-t közös nevezőre hozó berlini Brandt Bauer Frick, az indusztuális zene és a funk szerelmese, Florian Meier, vagy Svájc legelfoglaltabb DJ-producere, Ripperton. Ugyan most nem feltétlenül minden körülöttünk fog forogni, de a legszínvonalasabb magyar fellépőkből sem fog hiányt szenvedni az Electronic Beats. A mindig izgalmas Fran Palermo és Mïus mellett fellép például a korábban Add2Basket néven dj-ző Gensi és Zságer Balázs idén nyáron debütált galaktikus együttműködése, a Changing Grey is.

A tavalyi EB-hez hasonlóan idén is fontos elemét képezik a fesztiválnak a kísérőprogramok, melyek már nem csak kizárólag az Akváriumban kapnak majd helyet. Az elektronikus zenészek generációit útnak indító imPro School ingyenes, nyitott előadásokat tart, de workshoppal érkezik a moduláris szintetizátorokkal foglalkozó Analogue Zone. A Telekom Electronic Beats Cinema nem akármilyen kortárs dokumentum- és fikciós filmeket vetít a popkultúra legkülönbözőbb szegmenseiből.

A divat elengedhetetlen eleme a fesztiválnak, ezért fog különleges pop-up store-okkal készülni az Art On Me, a The Garden Studio, az Antifactory Vintage Shop és a SCHATZI, illetve ha már dizájn, akkor a Központba és a Telepre is érdemes lesz ellátogatni Roki és az Omnivore Gallery kiállításaira.

Pontos program, helyszínekkel és időpontokkal itt található, de van az eseménynek Facebook-eseménye is. November elején tehát Budapest klubjai zárják az év legfontosabb fesztiváljait, vegyétek meg jegyeteket péntekre és szombatra is, ha nem akartok lemaradni.

Nyereményjáték

Játszatok velünk, és nyerjetek páros napijegyet a fesztiválra! Ehhez kövesd az alábbi lépéseket!

1. Lájkold a KERET Facebook oldalát!

2. És a Selected Sounds-ét is!

3. Egy kommentbe alább taggeled be azt a barátodat, akivel mennél, ha nyernél!

Határidő: november 3., 12:00, a nyertest Facebook üzenetben értesítjük.