“Azóta is találunk csillámport különböző rejtett helyeken” – az EZ Basic pikáns, új klipjének készítőivel interjúztunk
június 6, 2019

2018 decemberében készült létösszegző, albumértékelő EZ Basic-interjúnk végén felröppent az ígéret, miszerint „A Zitás számhoz biztosan készül klip.” (Egy kis szótár a kijelentéshez: Zitás klip = Csordás Zita, a Mayberian Sanskülotts énekesnője erősítette a női vokál szekciót a ‘Minxx’ című számban). A beteljesedésre május 20-ig kellett várni, de minden kétség nélkül állítom: nagyon is megérte!

A dalhoz készült kisfilmet az olasz sorozatgyilkosos-nyomozós thrillerek ihlették a hetvenes évekből. Ami ezeket a filmeket megkülönbözteti a többi véres, lövöldözős akciófilmtől az nem más, mint hogy a gyilkosságoknak mindig van valami szexuális töltete. Ebben a klipben ez egészen furcsa és perverz módon egy borsszóró, aminek a sztorija annyi, hogy a klip koncepciójának kitalálása közepette a főszereplő – Puskár Krisztián – eszeveszett módon elkezdte megborsozni a körülötte lévő dolgokat, a többi meg már történelem.

És hogy mégis mennyi komplikációt, furcsa sztorit és egyéb nyalánkságokat tartogatott a forgatás, arról a rendező, Klág Dávid és a zenekar frontembere, Szarvas Árpád mesélt nekünk:

Hogy talált egymásra a zenekar és a rendező?

Szarvas Árpi: Klág Dáviddal kb. tíz éve ismerjük egymást, azt mindig tudtam, hogy nagy film – és zenerajongó, de azt sokáig nem is sejtettem, hogy rendezői ambíciókat is dédelget.

Első együttműködésünk a 2015 nyarán készült ‘Unnatural’ című EZ Basic-dalhoz készített klip volt, amiben Jakab Juli a főszereplő. Utána ahányszor felmerült a klipkészítés újabb dalokhoz, gyakran eszembe jutott, hogy fel kellene vennünk újra a kapcsolatot (hobbi-rendezőként hátha van valami klassz ötlete), és erre végül idén év elején került sor, Szombat Évával igent mondtak a felkérésemre.

Együtt találtátok ki a koncepciót vagy valamelyikőtök egy kidolgozott ötlettel jelent meg?

Árpi: A klip ötlete teljes egészében Dávidék koncepciója volt, és bár én is elég nagy Giallo-rajongó vagyok, először nem nagyon akartam hinni a fülemnek, egy kicsit szkeptikusan hallgattam a sztorit.

Borsszórós kéjgyilkos? Elég szokatlan.

De teljesen megbíztam Dávidban és Évában, amikor pedig meghallottam, hogy Puskár Krisztián lesz a főszereplő, tudtam, hogy minden a helyén lesz.

Klág Dávid: Igen, a koncepciót mi találtuk ki egy görbe este közben, a kezdeti ötlet először még sokkal vadabb volt, egy Jackass-szerű helyzetet képzeltünk el, és majd rejtett kamerával vesszük fel, ahogy a főszereplőnk perverzen megborsoz dolgokat, de aztán egyre jobban rácsúsztunk arra, hogy egy kitalált, kontrollált szituáció legyen.

Árpi nem szólt bele az ötletbe, kész helyzet elé állítottuk, amikor egy thai gyorsétteremben elmondtuk neki, bár akkora volt a zaj, hogy elsőre nem biztos, hogy hallotta, de szerencsére megbízott bennünk.

Volt bármiféle nézeteltérés azzal kapcsolatban, hogy pl. valaki nagyon mást akart és akkor kellett valami köztes megoldást találni?

Dávid: Nem teljesen értettünk egyet abban, hogy mennyit használjunk fel azokból a jelenetekből, amikor a főszereplőnk futkos az elhagyott iparterületen, egyikünk többet akart, másik meg pont ennyit, végül a pont ennyi nyert.

Milyen élmény volt a forgatás? Biztos volt néhány kínos/vicces szitu a helyzet abszurditása miatt.

Dávid: Arra nem készült fel egyikünk sem, hogy milyen lesz egy olyan zárt térben forgatni, ahol órák óta borsot és csillámot szórunk, elég hamar elkezdődött a tüsszögés meg a köhögés, meg azóta gyakran találunk csillámport különböző rejtett helyeken.

Amúgy nem volt kínos szitu, mert nem a nyilvánosság bevonásával készült ez a klip, hanem jól eldugva a külvilágtól. Vicces szitu maximum az volt, hogy a főszereplőnk annyira vágta az őrült arcokat egyszer a kamera előtt hosszú percekig, hogy rendesen beleszédült. Meg a tökéletes borsszóró megtalálása elég nagy fejtörést okozott, de a befuccsolt online rendelés, és a kétségbeesett hipermarketes kajtatás után végül a szülők szekrényében találtuk meg az ideális eszközt.

A premier óta milyen visszajelzéseket kaptatok?

Árpi/Dávid: Azoktól, akik láttak, elég jókat. Viszont még elég sokan nem látták, az ő visszajelzésükre nagyon kíváncsiak vagyunk!