Elvágyódás a mindennapokból – Felső Tízezer dalpremier
május 17, 2024

A Felső Tízezer 2015-ös megalakulása óta négy lemezt adtak ki, most azonban egy újabb izgalmas fejezethez érkeztek, hiszen ősszel megjelenik az ötödik albumuk, a Kicsi Forradalom. Ennek az előfutáraként jelent most meg legújabb daluk, az Ugyanolyan nap.

Érzelmi válsághelyzetek, identitáskeresés, felszabadító életérzések, nekem valahogy ez volt mindig is a Felső Tízezer és ez most sincs másképp. Az Ugyanolyan nap hozta azt, amit vártam tőle, nem kevesebbet és nem is többet, de talán nem is kell több, hiszen éppen emiatt lehet azonosulni vele. Beleéled magad, zuhansz vele és nem marad sok belőled a végére.

Tavaly tavasszal úgy döntöttünk, hogy életünkben először elvonulós alkotótábort tartunk, és egy hétvégére levonultunk Dömörkapura. Mivel még nem volt korábban hasonló próbálkozásunk, így minket lepett meg a legjobban, hogy milyen jól ment a munka, és majdnem egy nagylemeznyi demóval távoztunk két nap után. Ennek egyike volt az Ugyanolyan nap, aminek a témáját Gallusz kezdte el játszogatni éjfél körül, amikor már mindenki letette a hangszerét. Ez viszont annyira tetszett mindenkinek, hogy mindenki becsatlakozott és nagyjából két órán keresztül körbe-körbe játszottuk ezt a dalt. A végén már kicsit közel jártunk az őrület határához, de megérte.

– Meséli Sallai László, a dal kapcsán

Az elidegenedés, a sivárság érzete és annak képei jelennek meg az alapvetően kontrasztos, mégis jól ötvözött energikus és érzelmi mélységgel megjelenő zenei megoldásokban, melyek jól tükrözik a dalszöveg mondanivalóját is. Izgalmas még a sok ismétlődő motívum is, van bennük egyfajta monotonitás, de mégis kusza érzéseket váltanak ki a hallgatóból.

Kíváncsian várom a többi számot is a lemezről, addig is biztos, hogy ez megy majd ismétlőn!