Megjelent az Élő-Halott zenei zin első száma
május 29, 2018

Az egyik legkedvencebb dolgom az elmúlt pár évből, hogy visszatértek az olyan analóg formátumok, mint a kazetta, vagy a DIY nyomtatott kiadványok a köztudatba. Nyilván a zinek sose tűntek el teljesen, de pár éve még nem is töltött volna fel egy Ankertnyi kiállító egy egész hétvégényi zinfesztet, és emiatt most sokkal természetesebbnek érződik visszanyúlni ezekhez a megoldásokhoz. És mennyivel jobb egy igényes szöveget nem egy alkalmazáson keresztül, hanyagul végigszvájpolva átfutni.

A nemrég megjelent Élő-Halott zenei zin félúton van egy képzőművész által összeollózott füzetecske és egy „rendes”, tartalmas cikkekkel operáló nyomtatott zenei magazin között, a szövegeket a Küss Miches és volt Quartos Puskár Krisztián szerkesztette, a grafikákért pedig a Gustave Tiger énekesnője, Szurcsik Erika felelt.

A 30 oldalas kiadványban több más szerző is közreműködött, például Szily Ferenc ír a japán hardcore basszusgitár témáiról, Kürti Kristóf (aka DJ Suhaid) egy feledésbe és csöves létbe süllyedt egykori híres magyar énekesnőről, terjedelmes cikkben értekezik Sidó Zoltán a nyugati kultúra és divatipar által gerjesztett 90-es évek és kelet-európa fétisről, és még egy Arctic Monkeys lemezkritika is belefért a „Végre már egy jó szar lemez” című cikk lábjegyzeteként a végére.

Az első szám 100 példányban jelent meg szerzői kiadásban. A következő valamikor szeptemberre várható, de az alkotók nem gondolkodnak rendszerességben – a mostani április-májusi dátumozással jött ki, a többi meg jön, ahogy jön. A zint beszerezhetitek a Küss Mich-hez köthető bulikon, vagy írjatok e-mailt az Élő-Halott Facebook oldalán található címre.

A Puskár-Szurcsik páros egyébként nemrég a BBC-nek beszélt a budapesti underground színtérről.