Elektronikus zene, perfomansz, színház: hétvégén indul az Under500
június 16, 2023

Negyedszerre rendezik meg az Under500 fesztivált, ami az utóbbi években a hazai kortárstánc és a hozzá kapcsolódó, független művészeti közösségek fontos platformjává vált. A kétnapos programsorozatot idén az Artus Studióban lehet megtalálni.

A június 16-án és 17-én megrendezésre kerülő fesztiválon premierek, work-in-progress produkciók és már bemutatott előadások mellett a galériában képzőművészeti kiálítás is lesz, és mindkét napot zenei fellépők zárják. Több művészeti ág egymás mellé helyezése nem véletlen: ahogy a szervezők közleményükben elmondták, „az Under500 célja évről-évre, hogy erősítse a fesztivált éltre hívó közösség egymást támogató, horizontális működésmódját, szövetségeket keressen, és hogy megnyissa mindezt a közönség felé is.

Az Under500 a hazai kortárstánc közegből nőtte ki magát, de a kezdetektől arra törekszünk, hogy a műfajközi átjárásokban és határátlépésekben rejlő potenciált hangsúlyozzuk. Az elektronikus zene, a performansz, a színház és a vizuális művészetek szintén részét képezik a programnak.

Az U500-at 2020-ban a szükség szülte, a résztvevő előadóknak ez volt az egyetlen
lehetősége, hogy élő közönség előtt léphessenek fel két járvány hullám között
” – tették hozzá. „A fesztivált egy önkéntes közösség szervezi, a fellépők jelképes honoráriumot kapnak, mindenki egyenlő módon.

Elsődleges céljaink a közösségépítés, a láthatóság erősítése, a szakmai felelősségvállalás, a diskurzus-indítás és egy független platform biztosítása mindezekhez.

Az idei fesztiválon kora délutántól este 10-ig tartanak a programok: kiállítások és előadások mellett fellépnek olyan együttesek is, mint többek között az Absolute Beginners vagy a Gyáva. A teljes menetrendet itt lehet megnézni, jegyekért pedig erre érdemes nézelődni. A fesztivál afterpartija az art quarter budapestben lesz szombat este 10-től.