„Egy sört nem lehet meginni, de van AR-15-ös félautomata gépfegyver akciósan” – itt az új Aviary-szám
június 19, 2022

Új dalt adott ki a legutóbbi Kikeltetőn is koncertező Aviary, ‘Television Factory‘ néven. A sötét hangulatú, szintetizátorokkal egészségesen ellátott számban a szövegre koncentrálva egy olyan borongós világra bukkanunk, amely éles kontrasztban áll, az alapvetően pozitív, vagy legalábbis kevésbé nyomasztó zenei résszel. Ezutóbbinak az alapját az ügyesen kiemelkedő gitárok, a kedves, nyugodt elektronikus hangzás adja, bőséges basszussal, amihez szépen illeszkedik a szöveg, illetve annak előadásmódja. Ez nem volt szokványos a banda életében, és ahogy az énekes, Grész Renátó a KERET-nek kiemelte, ezzel a dallal (amihez Sztilkovics Milán és Pálla Márk készített remek vizuált) az együttes egy másik oldalát mutatták meg.

A szám keletkezéséről így mesélt nekünk Grész: „Tavaly nyáron a basszerosunk, Levi hozott egy alapot, amit ’Void’ néven csinált, és amikor próbáltunk egy koncertnyi műsoridőt kitölteni az első fellépésünkre, a Fekete Zajra, akkor ránéztünk és onnantól kezdve minden újabb koncira elkezdtük finomítgatni, amíg végül fel nem stúdióztuk most márciusban.”

A számnak ezzel együtt erős kritikai mondanivalója is van: ahogy a részben Kansasban élő énekes-gitáros fogalmazott, maga a dal „az amerikai fogyasztói társadalomról szól, ahol engem

nagyon nagy kultúrsokként ért és feldühített, hogy 18 évesen egy óriásmulti raktárában robotolok éjszakákat és mikor szeretnék egy darab sört meginni azt nem lehet, de AR-15-ös félautomata gépfegyver van akciósan a black friday-en. 

Ahogy a banda frontembere a KERET-nek elmondta, lemez egyelőre nincs tervben, de következő időszakban hasonló hangzású, gitárcentrikusabb dalokra azért lehet számítani tőlük.

  • Az Aviaryt legközelebb július 2-án a Kolorádón, majd augusztusban a Gólemen és a Fekete Zaj Fesztiválon lehet megnézni.

Fotók: Horváth Júlia