Örömzene három nyelven, de egy tőről

Cikk

június 6, 2018

Énekes András Előd

493

A KERET lassan 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja. Nem fogadunk el semmilyen formában állami támogatást. A szerkesztői munkába, a szelekcióba és a véleményünkbe nem szól bele se kiadó, se hirdető, se más külső fél. Ahhoz, hogy a jövőben is stabilan tudjunk működni és tovább tudjunk fejlődni, óriási szükségünk van a közösségünk segítségére. Kérünk, amennyiben van rá lehetőséged, támogasd a munkánkat egyszeri, vagy rendszeres adománnyal! Köszönjük!

A megboldogult Gólya helyén az egykori Djüm Djüm búcsúkoncertje után 2017 tavaszán, rögtön másnap megalakult a Duckshell. A srácok azóta egy kisbuszba zsúfolódva Barcelonáig oda és vissza végigzenélték a Dél-Európa utcáit, most pedig eljött az ideje az első kislemeznek.

A zenekar igazi multikulti, hiszen több nemzetiség zenei és nyelvi kultúrája keveredik zenéjükben. Ahogy bemutatkozásukban írták magukról: “A kultúrák és stílusok keveredése az egyetlen biztos pont a Duckshellben, mely a tagok brazil, angol és székely származásának köszönhető. Zenéjüket Multilingvisztikus Sunshine-Punknak nevezik, mert a gátlástalan mulatozás és a lucskos-mucskos veretés egyszerre érvényesül benne.”

A nyitótrack hangszereléséről és hangulatáról nekem rögtön a korai Bohemian Betyars ugrott be, ráadásul a refrénjénél frappánsabbal magyar nyelven idén még nem találkoztam:

“A város egy dallam, de csak a szél fütyüli | szarrá hallgattam | mégsem tudom eljátszani.”

A maradék négy számban beigazolódik az ígéret, hiszen angolul, portugálul és magyarul is szól az ének, a zene alapritmusa és szövegvilága pedig abszolút beleillik a csavargó, utcazenélő imidzsbe.

A Szólok Anyunak EP egy húzós, táncoltató ötszámos lenyomata a zenekar kalandos első évének. Méltó lezárás, de a lényegi dolgok még csak most következnek.

PLAYLISTEK