Karaokézó kutyák lopják el a show-t a Doggos első, trashsztétikus klipjében
június 24, 2019

A legutóbbi Kikeltető egyik legizgalmasabb zenekara, a Doggos megjelentette első videóklipjét, melyet nálunk láthattok először. A pécsi indie banda a könnyebb, de legalábbis a viccesebb ellenállás irányát választotta: egy igazán trash mozgóképpel, de annál igényesebb dallal kápráztatnak el minden kedves érdeklődőt.

Miután tavaly máricusban nálunk debütált az első kislemezük, sok dolog történt a Doggos háza táján. Megjárták a Kikeltetőt, kiadtak két új single-t, mely trilógiának utolsó részét, a ‘Track 3′-at volt hivatott bemutatni az együttes ezzel a videóklippel.

A dal elbeszélő jellegét figyelembe véve a klip stílusa magáért beszélt, de a zenekar elmondása alapján a magas költségvetésű kisfilm és a direkt gagyi DIY videó közül nem véletlenül esett az utóbbira a választásuk – erről Marosy Roland, a klip egyszemélyes alkotója mesélt nekünk részletesebben:

„Az alapötlet egy karaoke videó volt, de a zene és a szöveg többet kívánt. A szöveget követve elkezdtem animálni egy kutyát a lehető legvázlatosabb módon, és annyira megtetszett a komikus igénytelensége, hogy muszáj volt beleraknom. Így megszületett a stílus és egyben a klip.”

Elsőre kicsit furcsa lehet ez a kettősség a klasszikus, brit indie revival és a tíz évvel ezelőtti YouTube-ra feltöltött Windows Movie Maker-szerű látványvilág között, de Kárai Bence, a zenekar gitárosa, egykori szerzőnk minden esetlegesen felmerülő kérdésünket megválaszolta:

„Ezek a trash dolgok csak akkor működnek, ha van benne legalább egy dolog, ami azért valahol mégis csak igényes. Mi a zenével akartunk igényeset csinálni. Mondták is páran azok közül a barátaink közül, akiknek előzetesen megmutattuk a klippet, hogy nagyon fasza, szétvisították rajta magukat, de egy ilyen dal talán egy kicsit komolyabb klippet érdemelne. Szerintünk meg így tökéletes. Az első kiexportált változat óta imádjuk.”

Idén márciusban megjelent a banda első igazán sötét hangulatú dala, a ‘Thinking About You’ – ami, ha már ezze a brit indie revival-vonallal foglalkozunk – 2009 egyik legfontosabb albumát juttathatja eszünkbe, az Arctic Monkeys harmadik nagylemezét, a Humbugot.

Erről a kötődésről is meséltek nekünk a srácok:

„Az Arctic Monkeys-zal igazából beletrafáltál, azt kisebb-nagyobb mértékig mindenki szereti a zenekarból. Király dolog a brit indie és idehaza ezzel a műfajjal nagyon kevés zenekar próbálkozott és csak viszonylag rövid ideig. Jó lenne, ha itthon megint lenne hype-ja ennek a műfajnak, de sajnos erre kevés esély van, mivel már nyugatabbra is lefutott az indie-rock fénykora. De amúgy persze nem csak indie-t hallgatunk és úgy érezzük, hogy nem is csak indie-t játszunk. Az utóbbi időben különösen próbáljuk tágítani a spektrumot.”

Ebbe a dallamvilágba ugyanúgy beleillik a trilógia második dala, a ‘Laika’ is, melyhez képest a ‘Track 3’ egy üde nyári sláger, egy teljesen abszurd dalcímmel és történettel, mely ívét az együttes teljesen tudatosan ötlötte ki:

„A koncepciónk a dallal – azon kívül, hogy legyen egy aranyos power-ballad cucc – az volt, hogy a szöveg és a sztori kezdődjön egészen földhözragadtan, majd fokozatosan váljon egyre furábbá és értelmetlenebbé. A dal címe azért lett ‘Track 3’, mert ez volt a munkacíme és elnevezhettük volna mi a kiadott verziót akárminek, nekünk örökre ‘Track 3’ maradt volna (jártunk már így egy pár dalunkkal). Viszont a karaokés kontextusban a ‘Track 3’ cím már szinte logikusnak is tűnt!”

  • HA ÉLŐBEN IS MEGHALLGATNÁD A DALOKAT, LEGKÖZELEBB AUGUSZTUS 1-ÉN AZ ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁLON, UTÁNA PEDIG AUGUSZTUS 17-ÉN A FEKETE ZAJ FESZTIVÁLON TEHETED MEG!