„Amikor koncert után megkérdezik, hogy hol alszunk, még mi sem tudjuk”
szeptember 14, 2017

Talán egyre többeknek cseng ismerősen a DLRM neve, az eklektikus rock and rollt játszó négytagú csapat Cheeky Pig című albumával pedig már fél Európát is bejárta. Az élményekről készült egy hangulatos turnévideó is, melyet megnézhettek a zenekarral való beszélgetésünk mellett.

Egyébként annyira bejött az önerőből megszervezett nyári turné, hogy hamarosan újra útnak indulnak, hogy Párizstól a Benelux államokon keresztül Németországig bevéssék nevüket a helyi pubok falába. A zenekarból Szabó Marci gitáros-énekes mesélt kinti tapasztalataikról, illetve Kriz Eklics, aki korábban a Fran Palermo indulásában is segített, illetve a Roham bár és a Kuplung zenei felhozatalát egyengette, jelenleg pedig a DLRM-nek segít felívelni a karrierjét.

Pontosan mit jelent az, hogy önerőből nyomtatok le egy európai turnét? Mégis milyen költségekkel és áldozatokkal érdemes számolni annak, aki hasonló módon kezd bele a külföldön zenélésbe?

Kriz: Nulláról kezdeni szinte lehetetlen, mondhatjuk, hogy talán semmire se mennénk a már meglévő kapcsolataink nélkül. Gondolok itt arra, hogy hiába van egy évek során gyűjtött több, száz kontaktot tartalmazó listám Európa összes országába (nevet), sajnos az utóbbi idők tendenciája az, hogy a szervezők több száz e-mailt kapnak, és többnyire csak azoknak válaszolnak, akikkel dolgoznak is – tisztelet a kivételnek. Persze 30-40 e-mailből akad 1-2 válasz is, általában egymondatos „bocsi, de tele vagyunk” jelleggel.

Ugyanakkor, ha van egy ismerősöd adott városban, aki hajlamos segíteni legalább annyit, hogy bemegy a klubba, vagy ismer valakit, aki ismeri a szervezőt vagy a tulajt, akkor már van egy ösvény, amin el lehet indulni a cél felé. Természetesen ebből is jobb, ha sokkal több van, mint ahány állomást szeretnél beiktatni. Az egyik leghatékonyabb megoldás pedig az, ha ismersz zenekarokat, akik hasonló vonalon mozognak, és toltak már le turnét. Az ilyen visszacsatolásokkal már sokkal könnyebben nyílnak meg kapuk minden felé.

20507698_1957738657798738_3045153367785663726_o

Mindenképpen fel kell rajzolni egy tervet, milyen útvonalon mennétek, milyen hosszú egybefüggő turnéra van lehetőségetek (például a tagok egyéb teendőit ilyenkor érdemes a turné idejére teljesen félre tenni). Így alakult ki a DLRM-el nyárra egy francia-belga-holland kör, ami hozzávetőleg 5000 km utazást jelentett. A büdzsét ennek alapján be tudod lőni már.

A kis klubok nem fizetnek sokat, arra felé az a jellemző első körben, hogy ingyenes bulikat tolunk, és 10% -ot adnak az aznap esti bevételből.

Van, ahol „kalapozás” megy. Sok esetben ez egy teljesen bevett szokás kint, és az emberek automatikusan dobálják bele a pénzt valamibe, ami ki van téve erre a célra a színpadon, vagy a pultnál. Volt, ahol ebből egy 60-80 fős buli alatt összejött 300 euró. Vannak nyilván olyan napok is, amikor nincs buli, de lehet utcazenélni is itt-ott, amiből lehet bevétel menet közben.

Üres zsebbel természetesen rizikós nekiindulni egy ilyen turnénak úgy, hogy nincs előre kiszámítható bevétele a bandának. Itt szerencsére megvolt a fedezet, és az ilyen jellegű bevételek menet közben alakultak kedvezően, ami ha kiszámoljuk, hogy az 5000 km-es út üzemanyagköltsége az útdíjakkal durván 200 ezer forint, azt jelenti, hogy legalább 4 bulit kell összetolni bulinként 150 euró körüli bevétellel, hogy nagyságrendileg fedezze az útiköltséget. Legtöbb helyen kapunk valami kaját, piát, esetenként van hol aludni… Most nem is részletezném jobban az összetevőket, mindenkinek a fantáziájára bíznám :)

Merre jártatok és milyen kapcsolatokra tettetek szert?

Kriz: Számomra Párizs volt az egyik stratégiailag fontos cél, ami aztán meg is hozta az eredményét, mert nagyon vették a zenénket. Egy szerdai nap ellenére hatalmas buli alakult. A koncert után jött oda egy tag a Dot Legacy-ból, hogy csinálhatnánk valamit majd közösen. Így most ősszel jönnek is felénk a turnéjuk során, plusz 4 közös bulit sikerült lekötni együtt, amikor a két turné útja fedi egymást. Külön öröm hogy ebből 3 koncertet idehaza sikerült leszerveznünk. Érdemes rájuk nézni, nagyon ott van a zenekar, az itteni koncertek pedig ingyenesek lesznek, de ezekről majd később tolunk ki minden infót. Addig is hallgassátok őket sokat.

Szeptember 20-án kick off partytok lesz az A38 hajón, mely után újra útnak indultok. Ennyire bejött a nyári turné? Merre visz majd titeket a kisbusz?

Kriz: Nagyjából ugyanazt az utat járjuk be, mint nyáron, csak egy picit jobb dátumokkal, és jobb feltételekkel. A tapasztalatok alapján főleg Párizsban, és Lille-ben vették hihetetlen lelkesedéssel a zenénket, így most az volt az első számú célunk, hogy oda visszamenjünk.  Emellett kipróbálunk 1-2 új helyszínt, Luxemburgban, Brüsszelben, Amszterdamban, illetve próbáljuk építeni a németországi kapcsolatainkat.

Szerintetek mikor érdemes egy zenekarnak külföldi turnét csinálnia? Akkor, amikor itthon már egy jelentősebb hallgatói bázisa van, vagy ennek a kettőnek nem feltétlenül van köze egymáshoz?

Kriz: Éppen erről beszélgettünk nemrégiben, amikor a zenekari stratégiát egyengettük. A legtöbb energiát az viszi el, hogy megtaláld a jó klubokat és bandákat, akikkel érdemes tető alá hozni a bulikat. Már az itthoni turné szervezése is megmutatja, hogy ahány ház, annyi szokás. Hogy egy egyszerű példával éljek: most valahogy úgy alakult, hogy simábban sikerült lebookolni a franciaországi bulikat, mint mondjuk tető alá hozni egy pécsi koncertet. Persze ez nem feltétlenül azért van, mert Pécsett bunkó lenne az adott szervező, vagy nem értékelik, amit csinálunk. Van, hogy egyszerűen csak nincs olyan dátumuk, ami nekünk kedvező lenne. Ez bizonyos tekintetben talán szerencse kérdése: fontos a jó időzítés. Ezek után arra jutottam, hogy az energiáinkat inkább a külföldi turnékra összpontosítsuk.

Pécsett, Egerben, Miskolcon vagy éppen Debrecenben egy bázist felépíteni a nulláról, nagyjából ugyanannyi idő és energia, mint mondjuk Párizsban, vagy Amszterdamban.

Ezt a tapasztalataink elég jól alátámasztják, illetve azt is, hogy ha itthon például az említett városokban azt látják, hogy ez a banda már lassan két éve folyamatosan nemzetközi turnékat tol, akkor már sokkal érdekesebb az ő számukra is ez az egész történet, és szeretnék, hogy hozzájuk is menjünk. Mi pedig megyünk is, a nyugat európai turnét követően lesz néhány hazai turnéállomásunk a Dot Legacy-val, ahogy már említettem, illetve kinézőben van egy kiadós erdélyi körmenet is.

A turné során forgatott videókból éppen mostanra készült el a fentebb látható kisfilm, és Marci gondolatai a turnéról elég jól visszaadja, hogy miről is szól egy ilyen kaland.

Marci: Elmész kintre és egy egészen más közösséggel találkozol. Nem igazán olyan, mint a legelején, amikor elkezdtük itthon. Amikor először jársz egy városban, akkor a nulláról kell beleadni mindent, 110 százalékon, még ha csak 40-50 ember is jön le a koncertre. Elég erős a kontraszt a 150-200 fős pesti bulikhoz képest, szóval tényleg az van, hogy elölről kell kezdeni az egészet, viszont tök jó érzés, hogy a kisebb közönség is legalább annyira éli a bulinkat.

A kinti közeg teljesen más, de ahány hely, annyi tapasztalat. Egészen más megközelítés, másképpen kell kommunikálni minden egyes városban, viszont nagyon nagy a lelkesedéssel fogadtak minket mindenfelé. Még annak ellenére is, hogy teljesen ismeretlenül jönnek le megnézni minket, ami nagyon sok motivációt ad nekünk.

Azt láttuk, hogy nagyon bejött az ottaniaknak, hogy itt egy zenekar Magyarországról, hogy ezek az arcok idáig eljöttek, és bevállalnak egy ilyen turnét.

Nagyon élték az egészet, hogy itt egy ilyen banda, és ennyire spontán a hozzáállásunk, hogy ezt így bevállaljuk. Jó példa erre, amikor koncert után megkérdezik, hogy hol alszunk, még mi sem tudjuk. És persze mindig volt hol aludnunk, ami talán az egyik legjobb visszacsatolása annak, hogy mennyire segítőkészek voltak azok az emberek, akikkel először találkoztunk életünkben. A folyamatos koncertezés, és a sok száz kilométer utazás napi szinten megterhelő tud lenni, főleg ha az már első állomáson kimaxoljuk a bulit. De nincs megállás, utána több héten át kell tolni teljes beleadással, ez pedig szintén új tapasztalat számunkra, amivel már tudatosabban indulunk neki a következő turnénknak. De a legtöbb helyen a pozitív fogadtatás, a segítőkészség, és a közönség annyira pozitívan hatott ránk, hogy most még nagyobb lendületet kezdtünk neki.

  • Menjetek el ti is ez európai turné kick off partyjára, ahol a DLRM mellett fellép a No Eves és a Zephyr is az A38 Hajón.