Második otthonukba invitált minket Budapest legújabb lo-fi csajbandája
június 27, 2018

Új zenekarral bővült a hazai underground színtér – A Disco Nap egy éve, 2017 nyarán alapult Csóka Ági (ének), Farkas Márti (gitár), Hepp Ildikó (basszusgitár) és Pandi Ági (dob) négyesével. A magukat dreamy lo-fi girlbandként jellemző formáció a jövő héten megrendezésre kerülő Ladyfest első napján lép fel először. A fesztivál előtt azonban matiné-koncertet hirdettek, és három turnusban vártak minket próbatermükbe, ahol szűk, családias hangulatban sörözgetve-limonádézva hallgathattuk meg a fesztiválra szánt szettet.

“Lényegében a cél az volt, hogy a Ladyfestre már szinte kész legyünk a programmal, valamint tapasztalatot szerezzünk a próbán túl, de még éles koncerten innen. Mindkét célt sikeresen elértük. A számok már stabilak annyira, hogy bátran színpadra lépjünk velük, csak a sorrendet kell még véglegesítenünk.” – mesélte a koncertek után Márti, a zenekar gitárosa.

A közönség előtti gyakorlás, a fesztiválkoncert előtti stressz levezetése és a közös színpadi jelenlét ízlelgetése mellett örömmel fogadták a kritikus visszajelzéseket, és egész egyszerűen a közösségi élményt is.

“Imádtam a koncepciót, hogy második otthonunkba, a kis zeneszentélyünkbe elhívtuk a barátainkat, ahol teljesen törékeny, és még közel sem tökéletes valójában megmutattuk nekik, min dolgoztunk az elmúlt jó pár hónapban. Az egész meghitt és szeretetteljes volt, teljesen túlcsordult tőle a szívem.”

– írta másnap a matinéről Csóka Ági, énekes, akit a Rock Band for Old Men vokalistájaként is ismerhetünk.

És valóban, a zeneszentély találó kifejezés. A lányok égősorokkal dekorálták az amúgy is saját ízlésük szerint berendezett próbatermet, az egyébként pofátlanul Instagram-kompatibilis és urban explorer-barát Kelenföldi erőműben. A hangulatvilágítás, a kanapéban és szőnyegen összehúzódó közönség és az éteri zene kombinációja az aprócska termet egészen olyanná varázsolta, mintha egy klasszikus amerikai tinifilmes fantáziavilágba kerültünk volna.

A közösség több szempontból is fontos a zenekar életében, a nevet is ismerősi körben szavaztatták meg különböző ötletek közül (a disco nap magyarra nehézkesen fordítható, de azt a rövid szundit jelenti amit egy bulizós este előtt dob be az ember). Emellett Instagramon is kifejezetten aktív a banda, igyekeznek vicces és őszinte tartalommal kommunikálni a zenekar hétköznapjairól.

A lányok zenei ízlése egyébként nagyon változatos, mindenki igyekszik magával hozni a hozzá közel álló hangzásokat, legyen szó a Warpaintről, magyar népdalokról, stoner vagy post-rockról, álmos indie himnuszokról, vagy “őrült boszorkányzenéről”.

A hatások egy néhol békés, néhol zúzós lo-fi álomvilágban egyesülnek, amire vagy bólogatva, vagy dülöngélve, de mindenképp megmozdul az ember.

Az into the night néven saját kiadásban megjelent első single-t a Tilos rádióban hallhattuk először, és már online is hallgatható:

A lányok az év második felében szeretnének többet koncertezni, új számokkal, és a már meglévő témák kidolgozásával foglalkozni, valami a kész számokat az into the night-hoz hasonlóan, saját kezűleg rögzíteni. Ha minden jól megy, akár már az év vége előtt köszönthetjük az első Disco Nap EP-t.

  • Keressétek a zenekart a közösségi médián (Facebook // Instagram // Youtube) és jövő héten a Gólyában, na meg ne felejtsetek el a Ladyfestes buli előtt szundizni egyet. ;)    

Cover fotó: Kóczián Tamás, eseményképek: Hepp Ádám, Palotás Ágnes, Somi Krisztián