Дevával közös filmzenealbumot jelentetett meg Hodován Milán
május 29, 2024

Az idei – egyébként tizenkettedik alkalommal megrendezett, rövidfilmekkel foglalkozó – Friss Hús Fesztiválon mutatkozik be a Rácz Frigyes által rendezett Love, Cherish, Obey magyar-amerikai koprodukciós kisjátékfilm, amelynek zenéjét Hodován Milán és Дeva közösen készítették el.

A film- és a zeneművészet a legkorábbi időktől fogva alkotnak felbonthatatlan egységet, hiszen egymás kifejezőképességét erősítik egy olyan képlet részeiként, amelyben az egy meg egy nem egyenlő a kettővel. A mozi és a hozzá tartozó hangzás ugyanis közös munkával tárja fel és nyitja tágabbra a filmszínházlátogatók értelmezési és érzékelési tartományát, így juttatva el őket egészen a katarzisig. A film és a zene itt nem versenytársak, nem kell az egyiknek erősebbnek lennie a másiknál, csak a harmonikus együttlétük, a közösen kifejtett hatásuk a fontos – mindamellett, hogy egyenként is értelmezhetőnek kell maradniuk. Ezért sem példa nélküli, hogy a két zenész által jegyzett album most külön is megjelent.

A Love, Cherish, Obey című film egyébként egy toxikus kapcsolat periódusait vonultatja fel, amelyben hol a boldog visszaemlékezés pillanatai, hol a magány szűkös szobái, hol pedig a fájdalmas vadság sötét bugyrai tűnnek fel a nézők előtt. A Ryan Connell által játszott feleség az esküvőjük óta elvadult férjét keresi, a film fő kérdése pedig az, hogy vajon haza tudja-e még hozni? Vajon újra megtalálják-e a közös hangot, menthető-e még a házasságuk? – ehhez a narratív és érzelmi ívhez illeszkedik a Hodován Milán és Дeva által létrehozott különleges hangzás, amely visszanyúl egy távoli, természetközeli világba, miközben megfesti egy házasság történetének allegóriáját.

Érdekesség, hogy Hodován Milán már a forgatásokon is jelen volt, hogy „megmutathassa” azt is, amit a kamera nem lát. Az így megkezdett alkotófolyamathoz később csatlakozott Дeva, akivel létrehozták a zene vokális magját – a suttogástól egészen az éneklésig. Ennek eredményeként éteri női hangok, vonós textúrák és perkussziós hangszerek tolmácsolják a főszereplő belső világát, amely olykor egy szempillantás alatt fordul át a finom, érzéki dallamképletekből az egészen torz, sötét hangzásba. Így egy főként akusztikus elemekre épülő drámai, feszültségkeltő album született minimális elektronikával.

Hodován Milán alkotásaival egyébként nemcsak a Friss Húson, hanem olyan nemzetközi platformokon is találkozhatnak a nézők, mint az eindhoveni filmfesztivál „48 Hour Film Project” versenye, vagy a lisszaboni Filmapalooza. A fiatal filmzeneszerző innen a Best Original Musical Score Díjat hozta haza, amelyet a swapID-hez készített kompozícióival nyert el. Ugyanezen a versenyen a film bekerült a top 10-be is, így azt az idei, 77. Cannes-i Filmfesztiválon is vetítették május 22-én.

  • A Rácz Frigyes által rendezett Love, Cherish, Obey kisfilmet először május 30-án 20.00-kor vetítik a Puskinban, jegyek és további vetítések ITT!

Kiemelt kép: Szemerey Bence