Darkpsy-tól az alterig — interjú a BABAR PROJECT szervezőivel
április 20, 2022

Idén már másodjára kerül megrendezésre a BABAR PROJECT, ennek alkalmából leültünk beszélgetni a két főszervezővel, Landeszman Danival és Jakab Krisztiánnal. A srácok célja pedig egy olyan hibrid fesztivál megszervezése, ahol goások, technósok, dark psychosok és alterosok kéz a kézben örömtáncolnak a természet lágy ölén, egészen pontosan a Somogyi hegyekben. Azért gondoltuk érdekesnek ezt a kezdeményezést, mert bár sok kisfesztivál indult útra az elmúlt évben, a Babarig nem igazán foglalkozott senki ezekkel a zenei irányzatokkal.

 Fotó: Stramszky Péter

Na de térjünk a lényegre:

Kinek a fejéből pattant ki először az ötlet, hogy fesztivált csináltok? Meséljetek kérlek a Babar születéséről.

A baráti társaságunkkal nagyon szeretünk közösen bulizni, fesztiválozni járni, de gyakran megesik, hogy nem mindenkinek jön be az a zene, ami az adott helyen szól. Emiatt kezdtünk el álmodozni, hogy de jó lenne egy olyan esemény, ahol az általunk kedvelt zenei műfajok szólnak. Tavaly nyáron kaptunk egy lehetőséget, hogy a somogybabodi off-road pálya területén szervezhessünk egy baráti rendezvényt. Ekkor kezdtünk el tervezni komolyabban, hogy hogyan is néz ki egy ilyen esemény, hogyan csináljuk. Sok barátunk és ismerősünk segített, támogatott bennünket. A tavalyi project a vártnál jobban sikerült, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, így hát úgy döntöttünk, hogy 2022-ben nagyobb, szélesebb kiadásban szervezzük meg a Babart.

Milyen vezérelvek mentén építettétek fel a Babar idei line-upját? Zenei szervezésben milyen szempontokat tartottatok elsőként magatok előtt?

A mi zenei koncepciónk, hogy minél több műfajt szólaltassunk meg a pszichedelikus, alternatív, rave, underground, elektronikus zenei műfajok közül; ezzel sokszínűvé téve a fesztivált. Fontosnak tartjuk, hogy a nálunk fellépő dj-k energikus, ütős set-ekkel készüljenek, hogy a fesztiválozók le tudják vezetni a bennük felgyülemlett energiát, és felszabadultan térjenek majd haza. Számunkra nagyon izgalmas, hogy egy Fran Palermo koncert után, beindul a goa zene, közben szól a techno és el lehet menni belehallgatni a darkpsy/psycore durvább experimentális ütemeibe.

Szerintetek mi különbözteti meg a Babart a többi fesztiváltól?

A legfőbb vezérelvünk, az elfogadás és a kedvesség. Nálunk sokféle zenei műfaj szól, különböző szubkultúrák találkoznak itt. Éppen ezért nélkülözhetetlen az elfogadás és a nyitottság. Sokan zárkózottak, vagy nem éreznek elég felületet az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre. A Babaron napközben a chill-session mellett nyitott beszélgetéseket, összművészeti tevékenységeket, workshopokat, kézműves foglalkozásokat tartunk, ahol az emberek közelebb tudnak kerülni egymáshoz. (kovácsműhely, füstölő készítés, agyag/kerámia, batikolás, mozgáskultúra/tánc/jóga…)

 Fotó: Stramszky Péter

A széles zenei választák mellett, a helyszín is rendkívül sokszínű. Hatalmas sivatagos katlan, füves mező, domboldal mesés kilátással, varázslatos árnyékos völgyvonulat. A három színpadunkat ennek megfelelően külön környezetbe építjük bele. A Babar területén izgalmasabbnál izgalmasabb sátrazási helyszínek vannak, ahová a látogatók szabadon beköltözhetnek.

Ha körül kéne írnátok, hogy hogyan jellemeznétek a Babar projektet pár szóban, mit írnátok?

Elfogadás, kedvesség, sokszínűség, energikusság, kommunikáció, nyitottság, természet, szabadság, kreativitás, művészetek, psychedelic, rave, alternative, nomád, kapcsolódás.

  • A Babarosokkal egy videós anyag is megjelenik majd a jövőben, ahol egy picit mélyebben elmesélik, hogy milyen is az ő fesztiváljuk.