Tökéletes soundtrack a jelenlegi helyzethez Cz.K. Sebő új dala
március 5, 2021

Vagy négyszer próbáltam bevezetőt írni ehhez a cikkhez, de nem nagyon sikerült, a tegnap bejelentett újbóli szigorítások után nagyon nehéz pozitívan állni gyakorlatilag bármihez. A szomorú helyzethez viszont egy igazán szomorú, de annál szebb dal dukál, hiszen nálunk premierezik Cz.K. Sebő új dala, a ‘kétezerhúsz’!

Sebő szólóprojektje nagyon közel áll a szívemhez, még a tavalyi, határozatlan ideig felfüggesztett KERET Klubestek első alkalmán a Cappuccino projekttel karöltve egy gyönyörű estét hoztak össze a Gólyában (és lejátszották a ‘te mutattad mac demarco-t’, nagybetűs rokktörténelem!!!). Azóta megjelent a legutóbbi Platon Karataev lemez, most készül még egy, de Sebő továbbra is munkálkodik otthon a saját albumán is.

Arról, hogy hogy készült a most megjelenő szám, és mi a helyzet a lemezzel, a szerző mesélt nekünk:

Sok lassú dalomra mondom, hogy boldog, de nem tagadom, ez egy szomorú dal. Körülbelül a mögöttünk álló egy évről szól. A szorongásokról, bizonytalanságról. Viszont van itt egyszer egy trükk: ezt a dalt 2019 végén írtam, amikor még nem a Covidtól féltem, hanem inkább a klímapánik jeleit éreztem magamon. Nagyon érdekes, hogy mégis mennyire megtalálta saját magát ez a dal 2020-ban, számomra mindig ezt a mögöttünk álló (- és sajnos most is aktuális) időszakot fogja felidézni.

Egy-két héttel azután, hogy egy este megírtam- és feljátszottam a dal demóját, egy buszon felejtettem a laptopomat, az összes projektfájlommal, szövegeimmel, demóimmal. Soha nem került elő. Elég nehéz volt feldolgozni ezt a veszteséget, az egész tervezett Cz.K. Sebő nagylemez nagy kárt szenvedett. Szerencsére néhányat (nem sokat) feltöltöttem előtte a felhőbe, így ez is megmaradt, mint kezdetleges demó. És itt jön a másik trükk: amit hallotok, az pontosan AZ a felvétel, kicsit kiegészítve, kicsit utómunkázva.

Úgy éreztem, hogy nem tudom jobban átadni ezt az érzést annál, mint ahogyan legelsőre, néha dadogva, néha bizonytalankodva felénekeltem és elgitároztam. Ez így kerek, így él, szerintem így adja át legjobban azt, amit át szeretnék adni. Kicsit hozzászoktunk a sterilitáshoz a zenében. Én úgy érzem, hogy van az a pont, ahol ezt hajlandó vagyok hátra hagyni a mélyebb közlés érdekében. Így lett ez a dal Lo-fi, vagy bedroom, vagy tudom is én, mi.”

A kontraszt, a mostani Platon anyagok, és Sebő új száma között nem is lehetne egyértelműbb, de ez a sokféleség szerintem muszáj ahhoz, hogy egy szerző külön tudja kezelni a projektjeit. Bár mint arról Sebő a múltban már beszélt, néha pont szólószámokból lesznek közönségkedvenc Platon-számok (ld. ‘Disguise’). Na de puritánság ide vagy oda, legalább a szövegét biztos megírta az új dalnak előre! Ennél jobban nem is tévedhetnétek.

A szöveget kb 60%-ban megírtam aznap este, majd elkezdtem felénekelni, hogy megnézzem, működik-e. Annyira elkapott a flow, hogy a maradék részt hozzáimpróztam. Néha furcsa, de én így szeretem. Utána persze befejeztem a szöveget, de sosem fogom kiadni „készen”.

Közben készül a projekt első nagylemeze, aminek a címe (valószínűleg) How could I show you the beauty of a life in vain? lesz. A lemezről már megjelent a ‘Chamomile’, és a ‘First Snow’ című single. Összesen 17 számból áll majd az LP. A lemez több dalában lesz dob (Bradák Soma) és basszusgitár (Szabó Benedek), valamint egyéb vendégzenészek is szerepelnek majd. A lemez megjelenését tavasz második felére tervezem és nagyon várom, hogy megmutathassam. Lesz rajta pár változatos csemege kis kocsma-jazzes áthajlástól kezdve, elektronikusabb sötétségen át a jó öreg amerikai folkig.

Végül, de nem utolsósorban a klipről is mesélt a szerző.

„Husztik Dániel barátommal, aki sok korábbi coverömet is fotózta, Coney Islanden sétáltunk és megkértem, hogy csináljon ő is velem együtt néhány still videót a parton. Elég erős hangulata volt a téli, kiüresedett boardwalk-nak. Akkor még nem tudtam melyik dalomhoz fogom felhasználni, de szerintem megtalálta a helyét.”

  • Ez tehát a ‘kétezerhúsz’, az új Cz.K. Sebő dal, ami 2019-ben készült, és hibátlanul illeszkedik 2021-re is. Kíváncsian várjuk a nagylemezt!