Csütörtökön startol a harmadik BUSH a kelet-európai régió legizgibb új zenekaraival
november 13, 2018

A héten harmadjára startol hazánk és a kelet-európai régió kedvenc showcase fesztiválja, a Budapest Showcase Hub, ahol a zeneipari szereplőkön túl a laikus zeneszeretők is csomó érdekes előadáson és beszélgetésen vehetnek részt, és ami még jobb, a környező országok könnyűzenei életének legizgalmasabb előadói érkeznek el hozzánk és mutatják meg, mit tudnak.

A showcase műfaját a BUSH honosította meg nálunk, de a jelenséggel egyre többet találkozni, mivel az elmúlt évtizedben világszerte gombamód szaporodtak ezek a rendezvények, ahol  zenészek és a zene terjesztésével/eladásával foglalkozó szakemberek gyűlnek össze, és az elengedhetetlen networkingen túl előadások és panelbeszélgetések formájában vitatják meg a zeneipar jelenét és jövőjét, a zenekarok pedig piacra viszik portékájukat és koncertekkel próbálják megmutatni a menedzsereknek, promótereknek, koncertszervezőknek és újságíróknak, miért érdemes rájuk odafigyelni.

A koncepció talán ellenérzést válthat ki azokból, akik úgy érzik, a zenére mint termékre tekintve és üzletként kezelve elveszik a Nagybetűs Művészet magasztos mivolta és kihal az összes rock a rollból. Lehet nekik is valamelyest igazuk van, de a kegyetlen valóság az, hogy a világ így működik, és az ilyen rendezvényekből maguk a zenekarok is rengeteget profitálhatnak, mert megjelenési és fellépési lehetőségeket kaphatnak Európa-szerte vagy akár a kontinensen túl (a szöuli Zandari Festa showcasen idén például három magyar zenekar, a Mongooz and the Magnet, a Platon Karataev és Antonia Vai is bemutatkozhatott).

A BUSH a hazai zenekarok felvonultatásán túl elsősorban a kelet-európai régió feltörekvő előadóira fókuszál, érkeznek többek között román, fehérorosz és észt produkciók is, akik hazájukban már többé-kevésbé befutottak, de a magyar közönséghez ritkán jut el a hírük.

A konferencia szekció a Bródy Studios-ban kerül megrendezésre, ahol a turné -és fesztiválszervezésen és a finanszírozáson túl olyan témákat is megszakértenek a zeneipar sokféle területéről érkezett hozzáértői, mint a film -és reklámzeneszerzés:

A BUSH-on tart előadást például Thomas Golubic music supervisor is, aki a Breaking Bad vagy a The Walking Dead sorozatok soundtrackjéért is felelős.

Csütörtök és péntek este pedig az Instant-komplexumba költözik a fesztivál, melynek teljes felhozatalát itt lehet átböngészni. Lesz például noise rock Szlovéniából (Haiku Garden), elektronika Szlovákiából (Autumnist) és poszt-punk Oroszországból (Shortparis), a hazai frontot a Bohemian Betyars, Jónás Vera, Antonia Vai, a Mörk és a Freakin Disco erősíti, a BUSH záróeseménye pedig a Fran Palermo és a román GOLAN együttes koncertje lesz az Akváriumban szombaton.

  • Böngéssz te is 14 ország 30 büszkesége közül és szívd magadba a zeneipar minden tudását a Budapest Showcase Hub 2018-on!