„Ezek a dalok a saját ajándékaink magunknak”
október 12, 2016

Két kislemez, a Szomorú Palánta és a Férfi Album kiadása után nem csak írtunk az új szerzeményekről, hanem kérdeztük is róla a Csaknekedkislány tánczenekart a Kobuciban.

Személy szerint körülbelül két évvel ezelőtt szerettem bele menthetetlenül és visszavonhatatlanul a Csaknekedkislányba, azóta pedig a legkülönbözőbb módokon próbáltam őket felcímkézni magamban. A „legtáncolhatóbb” és „legegyedibb” után végül a „legkedvesebb” jelző mellett döntöttem, mert azt hiszem, ez a szó írja le leginkább a zenekar által közvetített hangulatot a maga szépségében és egyszerűségében. És hogy még kedvesebbek legyenek, két új EP-t is készítettek nemrég.

Lassan öt éve zenéltek együtt. Hogy érzitek magatokat?

Olivér: Igen, ez az ötödik nyarunk együtt. Épp’ ma kérdezte tőlünk a próbatermünkben zenélő másik zenekar, hogy nem oszlunk-e fel. Nem. Az öt évnek csak annyi jelentősége van, hogy még jobban összeszoktunk, olyanok vagyunk már, mint egy család. Szuper nyarunk volt, sok helyen játszottunk, a fesztiválok után lenn aludtunk közösen a helyszíneken, így volt egy kellemes osztálykirándulás hangulata az egésznek.

csnk-1-of-8

Most jelent meg két EP-tek, a Szomorú palánta és A Férfi Album. Hogy érzitek, milyenek lettek az első albumhoz viszonyítva?

Dávid: Mindkét EP tervben volt régóta, és úgy éreztük, most jött el az ideje annak, hogy felvegyük azokat a dalainkat, amik nem illenének bele egy második nagylemezbe. A Szomorú palánta hangzásában teljesen eltér az első és a jövendőbeli második albumtól, mert főként akusztikus és félakusztikus elemeket tartalmaz.

Olivér: Az első és a tervezett második album a koncerthangzáshoz áll közelebb, míg a Szomorú palánta inkább visszafelé hat. Sok dalt úgy írtunk Dáviddal, hogy nem játsszuk majd őket koncerteken, mert nem illenek bele a bulis repertoárba. A terveim szerint később majd ismét előjövünk olyan dalokkal, amik nem férnek fel a nagylemezekre – ebbe a bizonyos koncerthangulatba – de szeretjük őket eljátszani és meg is akarjuk örökíteni ezeket.

Akkor nem is játsszátok koncerten a Szomorú Palánta dalait?

Olivér: Az eredeti terv az volt, hogy nem, de annyira megszerettük és kidolgoztuk őket, hogy most mégis felkerültek a koncertes listára.

És mi a helyzet a Férfi Albummal? Azon csak három dal található, milyen koncepció alapján döntöttetek így?

Olivér: Ez gyakorlatilag egy külön ciklus; férfi fázisokat, attitűdöket mond el három állat – a nyúl, a róka és a farkas képében. A ‘Farkast’ írtuk meg legelőször, majd jött a ‘Nyúl’ és jóval később a ‘Róka’, ami összekötötte ezt a csokrot. Azonban hamar beláttuk, hogy ez nem fér be egy nagylemezbe, nem lehetett volna értelmesen elhelyezni a többi dal között. Olyan lett volna, mint egy salátában egy furcsa szendvics. Ez így a Na Ná Babám  kiegészítése két kis plusz EP-vel.

csnk-7-of-8

Miért éppen ezek az állatok?

Olivér: Van egyrészt egy népmesei vonatkozás is, másrészt ezek az állatok rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amiket párhuzamba tudtunk állítani egy férfi életszakaszaival. Azokról az alapvető asszociációkról van szó, amik ezekhez az állatokhoz társulnak. A farkas magányos és ijesztő, ebben a dalban megvan a lupus in fabula motívum, a falra festett ördög képe. A róka szélhámos, kinyírja a tyúkokat. Egy ismerősöm mesélte, hogy ha a róka bemegy a tyúkólba, megöli az összes tyúkot, nem csak azt, amelyiket megeszi. A nyúl pedig ügyeskedik.

A Szomorú palántánál is van valamilyen mögöttes tartalom?

Dávid: Van egyfajta kohézió a dalok között, ezek a kicsit visszafogottabb, kevésbé tombolós dalaink. Az akusztikus hangzás visszanyúl a CSNK kezdeti időszakába, ekkor még csak ketten voltunk Olivérrel. A ‘Rák’ című dalt így is vettük fel például.

csnk-6-of-8

Van kedvenc dalotok a két EP-ről?

Dávid: Mindegyiket másért szeretem, talán az ‘Idegent’ és a ‘Farkast’ emelném ki, mert ezeknél egy csomót kísérleteztünk. A ‘Jajban’ és az ‘Idegenben’ például szájharmónika is van, amit már régóta tervezgettünk, és tök jó is lett a végeredmény, még ha nem is koncertre való. A ‘Farkas’ pedig nagyon színpadias, olyan, mint egy Dzsungel könyve-betétdal. Négyen álltunk a mikrofonok mögött, topogtunk, tapsoltuk, tök király volt. Ezek a saját ajándékaink magunknak.

Olivér: A Szomorú palántáról nagyon szeretem a ‘Jajt’, ez a dal olyan, mint egy lány, akit nem kaphatsz meg. Ritkán játszottuk, régen is írtuk, az első dalaink között volt. Talán még az alternatív ‘Farkast’ és a ‘Rókát’ emelném ki.

Mik a jövőbeni tervek?

Dávid: Most készül egy klip a ‘Nyúl’, a ‘Farkas’ és a ‘Róka’ című számokhoz. Amellett, hogy ez egy tematikus hármas, kitaláltuk, hogy tök jó lenne egy közös klipet is készíteni nekik, amiben egy történetet mesélnek el. A Cseh Tamás Programra pályáztunk vele, Ambrus pedig megtervezte a videót hozzá.

Olivér: Szeretnénk írni új dalokat, az újévben sok koncertünk is lesz, vidékre is megyünk. Ellátogatunk Pécsre, illetve még októberben Győrbe is Szabó Benedekékkel, karácsonykor pedig lesz egy közös bulink a Ricsárdgírrel.


Képek: Komróczki Dia