Érzékeny hálószobapoppal jelentkezik a Chilly Kiddo
március 26, 2021

Végtelen lazaság, füleket simogató énekhang, reflektív, de a fiatalos könnyedséget megőrző szövegek, megfűszerezve légies gitárjátékkal – ha néhány nagyívű bölcsész szóvirággal kellene megragadni a tavaly ősszel felbukkant Chilly Kiddo zenéjét, valószínűleg ezek lennének azok. Ám, ahogyan az lenni szokott, a hangzatos címkéken túlmenően is jóval összetettebb és izgalmasabb világot hoz a frissen összeállt formáció, aminek legújabb darabját mutatjuk meg most nektek.

Az elmúlt években nagyot futott a hálószobapop műfaja, amire a kényszerotthonlét időszaka épp csak rásegített. A stílus népszerűsége persze nem véletlen. Rengeteg, korábban menőnek számító irányzat túlfutott a saját keretein, képviselőik pedig sokszor az önismétlés csapdájába estek, vagy pedig új utakat keresve harsányabbnál harsányabb stíluskombinációkat vonultattak fel, amelyeknek szavatossági idejük a legtöbb esetben igen hamar lejárt. Nem meglepő hát, hogy idővel egyre-másra tűntek fel olyan zenészek, akik ezen tendenciákkal szembehelyezkedve, a kreatív kiteljesedés jegyében szűkebbre szabták a zenei eszköztárat, és visszavezették az egész alkotófolyamatot abba a környezetbe, ahol jobbára minden művészet elkezdődik: az otthon falai közé.

Ehhez a jólesően minimalista vonulathoz csatlakozott tavaly a Chilly Kiddo, melynek tagjai, Sárossy-Tóth Panni és Dobos Kristóf a magasminőségű lo-fi már-már közkeletű ellentmondásán csavartak egyet, és összehoztak egy örömzenélésből és egyszerű alapötletekből építkező izgalmas zenei projektet. Első daluk, a ’Jetpack’ tavaly novemberben jelent meg, azóta pedig folyamatosan csepegtetik a jobbnál jobb dalokat. Akinek netalán Dobos Kristóf neve láttán némi deja vu érzése támadt, ne csodálkozzon: Kristóf igazi könnyűzenei kaméleonként feltűnik többek között a DRMRZ, a Yellow Mood és a We Make Tapes fomációk élén, valamint nemrég a The Apes zenekar frontembereként is megismerhettük, melynek legutóbbi trackje szintúgy nálunk premierezett néhány héttel ezelőtt.

A Chilly Kiddo legújabb, ‘See Me Rollin’ ‘ című dala továbbviszi a megkezdett vonalat, ugyanakkor határozottabban nyúl bele azokba az elemekbe, amelyek Panni és Kristóf ízlésén keresztül az eddigi szerzeményekben összeértek. Panni éneke ezúttal jobban előtérbe kerül, a fordulatszám egy leheletnyit növekszik, a feszesen együtt mozgó, elektronikus hangzást megcélzó dob-basszus kettősét pedig Kristóf vokálja és fel-felbukkanó gitárdallamai terelik vissza az analóg hangok ismerős melegségébe. A hangzás összeforrasztásában Futó Attila volt segítségére a tagoknak, aki már néhány korábbi dalukat is gondozta.

Új dalukról Panni és Kristóf is megosztott velünk néhány gondolatot:

„Az első dalunk összerakása óta folyamatosan benne vagyunk a közös alkotásban: mindig születnek új dalok a nappaliban a Panni által „rádióműsornak” nevezett alkalmakon és lassan már egy egész lemeznyi anyag összegyűlt. Az egyik a most megjelenő ‘See Me Rollin’ ‘, ami a könnyelmű, néha vakmerő döntések után leszakadó bizonytalanságot és szorongást festi meg. Azokat az élményeket igyekeztük dallá formálni, mikor egy hosszúra eresztett estén az egész világot a kebledre ölelnéd, majd másnap behúz a reményvesztett kimerültség és a magány. Amiről persze pontosan tudod, hogy meddig marad, ezért megteheted, hogy arra az időre átadod magad az önsajnálatnak.”

Ha tetszett a ‘See Me Rollin’ ‘, és nem szeretnél lemaradni a hamarosan érkező lemezről, valamint ha érdekelnek Panni és Kristóf eddigi dalai, csekkold a zenekart Facebookon, Spotify-on és Instagramon is!

A fotókat Hatházi Tamás készítette.