„Szeretnénk, ha látszódna, hogy beleadunk mindent”
április 30, 2016

Négy fővárosi gimnazista srác összeállt egy éve zenélni komoly ambíciókkal, tiszta víziókkal és egy csomó pszichedelikus hatással, hogy nyomot hagyjanak a könnyűzenei életben, és megmutassák, ők nem egy tipikus gimis zenekar. Nyilván ezt leellenőrizni csak koncerten lehet, épp ezért el is látogattunk a Carson Coma áprilisi Müszis koncertjére, ahol két dolog lett világos számunkra. Egyrészt tizenhét évesen sivatag ihlette rockot nyomni rohadtul irigylésre méltó dolog, másrészt meg ha jobban összecsiszolódnak a srácok, pár éven belül marha menő koncerteket fognak adni.

Izgultunk is, hogy mi lesz velük, lesz-e producer a hátuk mögött, aki összefogja a kísérletezésre hajlamos fiúkat, aztán hamar megtudtuk, hogy az itt debütáló ‘The Outsider’ című számukat Beke Istvánnál vették fel még áprilisban.

A popzene és a pszichedelikus rock sokszor kéz a kézben járnak, erre tökéletes példa az egyből fülbemászó dal a maga pofátlanul egyszerű szerkezetével, de innentől beszéljen inkább a Carson Coma négy tagja.

Carson Coma – The Outsider

The Outsider – First single of the band’s upcoming Cavepaintings EP. Recorded and mixed by István Beke. Facebook link: https://www.facebook.com/carsoncoma Lyrics: Maybe I don’t say what they wanna hear, Maybe I don’t do things like I should behave. Maybe I don’t know what they really want from me, Maybe I’m just something, I’m something new yeah.

A zenekar bemutatását a basszeros, Ati kezdi. „Én úgy gondolom, hogy egy ember nem tud erről az egészről olyat mondani, hogy mi kik vagyunk, mit képviselünk. Négyen vagyunk, mindenkire más hat, és úgy áll össze ez a – most még talán ez a jó szó rá – maszlag. Még nagyon az elején vagyunk. Zenei téren én például próbálom azt a részét megfogni, amiből ez az egész irány keletkezett. Jefferson Airplane, Hendrix, The Doors főleg. Úgy gondolom, hogy ezt akár sorrendbe is állíthatnánk. Rám hatnak a régiek, és aztán szépen haladunk föl. Például a Dani szokott mutogatni a hetvenes évek végéről zenéket, aztán kilyukadunk a modern pszichedeliánál.” Majd Giorgio folytatja. „Alternatív pszichedelikus rockot játszunk, aminek a fő beütései a hatvanas-hetvenes évek pszichedeliája, keverve a modernnel, mint például a Black Angels, Temples, Tame Impala, magyarok közül pedig nyilván a legnagyobb hatással a Middlemsit Red volt ránk.”

„A számaink nagy részét hárman írjuk gitárosok és a basszer, és arra szoktak jönni a dob ötletek Marcitól. Tök jó, hogy nem négy különálló alkotó vagyunk, hanem egy négyes alkotócsoport. Ritkán van az, hogy valaki megmondja a másiknak, hogy most ezt játszd, inkább próbáljuk belevinni a saját egyéniségünket a saját zenei megszokásainkkal. Erről fog szólni az idén megjelenő Cavepaintings bemutatkozó EP, ennek az előfutára a ‘The Outsider’ is.” A dal és az EP munkálataiért Beke István felel, aki mondhatni pártfogásba vette őket. A srácok rendkívül erős víziókkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy szemtelenül fiatalok. Ati eleinte nem is tudott basszusgitáron játszani, amikor egy apróhirdetésben rátalált az alakuló zenekarra, de a többieknél is csak néhány éves múltra nyúlik vissza a zenélés. „A legnagyobb poén az egészben, hogy a Marcival egy közös ismerősünk révén ismerkedtünk össze, és akkor azt mondták nekem, hogy a Marci tud dobolni. Úgyhogy lementünk, és elsőre annyira természetesen mozgott a szerkó mögött, hogy sosem gondoltam volna, hogy ő most dobol először. Pár hónapja tudtam meg, hogy neki az volt az első.” – emlékszik vissza Giorgio.

IMG_4841

Ahogy egyre több hatás érte őket, a pszichedelikánál kötöttek ki. „Ott voltunk a Middlemist Red klippremierjén a Toldiban, és ott az egy nagy katarzis volt nekem. Azóta komolyabban is akarom csinálni az egészet, hallgatok nagyon sok hatvanas-hetvenes évekbeli zenekart, de azért sokszor elmegyek stoner irányba is, mind hallgatva, mind ötletek terén.” – mondja a gitáros, Dani.

„Én magamnak gitározgattam, és aztán gondoltam, hogy kéne egy gitártanár is. Aztán megtaláltam Nové Somát, aki mondhatni a tanárom lett még az MMR nagyon korai időszakában. Ő mutatta a saját zenéjüket, és mondta, hogy „ha tetszik a pszichedelia, akkor mindenképp hallgasd meg ezt a számot”, és akkor elküldte a Black Angelstől a ‘Young Men Dead’ című dalt. Eleinte nekem ez picit sem tetszett. Aztán mutattam Daninak, akivel akkor lettünk jóban, és ő rögtön megszerette, mutogatott is onnantól kezdve egy csomó pszichedelikus zenét.” – mondja a frontember, Giorgio.

A srácok az EP-vel szeretnék levetkőzni magukról a gimis zenekar címkét. Giorgio a jövőre nézve bizakodó és rendkívül ambíciózus. „Ennél sokkal komolyabban gondoljuk. Szeretnénk ha látszódna, hogy mi beleadunk mindent. Tök jó persze, ha ezt úgy csinálnánk, mint sokan, hogy magunknak zenélünk, de nekünk nem ez a célunk. Szeretnénk jelen lenni. Persze baromira élvezzük, különben nem csinálnánk, de szeretnénk híresek lenni, én azt mondom. Próbáljuk magunkat tudatosan építeni.”

  • A Carson Coma legközelebb május 9-én játszik a Meteoval a Monday Session színpadán,
  • majd május 18-án a Space Rumble és a The Nobody Elses társaságában a G3-ban.

Írta: Kálóczi Bence és Kocsis András