Titokzatos gitártémák és finom szintetizátorok az új capsule boy dalban
május 28, 2022

Cz. K. Sebő az elmúlt pár évben több szólóprojekttel is előrukkolt a Platon Karataeves munkái mellett, hol elektronikusabb dolgokkal, hol klasszikusabb gitárzenével. A capsule boy alteregó ez előbbi kategóriába esik inkább, a ‘fázom, ha nézel’ pedig nálunk jelenik meg klippestül, mindenestül.

Érdekes figyelni Sebő útját ahogy a különböző stílusok között kalandozik, erről is mesélt nekünk az új dal megjelenésének alkalmából:

A ’Fázom, ha nézel’ valójában egy derűs szerelmes dal, nem akar több lenni ennél. Ennek ellenére, amikor eszembe jutott a címadó sor, én is elgondolkoztam, hogy ez sokkal több dolgot is jelenthet, szóval talán egy-két hallgatónak teljesen mást hordoz majd és ez így van rendben. Amikor elkezdtem írni ezt a számot, akkor magányos korszakomban voltam és csak vágytam egy tiszta, lelkileg tartalmas párkapcsolatra. Elkezdtem írni erről ezt a szöveget, majd időközben szépen alakult a magánéletem és már személyesen ihletve tudtam befejezni a dalt. Ez a dal egyfajta hídként szolgál a fejemben a klasszikus Cz.K. Sebő és a capsule boy alprojekt között. Amerikai folkos az alaptéma, amit el is játszok akusztikus gitáron a dalban, de a hangszerelés már a szinti layereken és elektronikus elemeket alapszik. Év végén fogom kiadni az első capsule boy nagylemezt, amin ez a dal nem is lesz rajta, ez még csak egy odafelé vezető híd. Az LP jóval elektronikusabb hatású lesz, helyenként sötétebb, eksztatikusabb.

Aki esetleg látta már a capsule boy projektet élőben, az nagyjából tudja, hogy miről beszél itt Sebő, az új dalok között egész veretős elektronikus dalok is helyet kaptak, a ‘fázom, ha nézel’ pedig jó átvezető ebbe az új világba. A dalhoz klip is készült, amit Székely Ákos, és Tompa Lukács, a MOME hallgatói készítettek, Ákos szerepel is a klipben. Ha hang illeszkedhet, színekre, akkor Sebő hangja szerintem tükörsimán fekszik rá a klip pasztelszíneire.

A dal történetéhez érdekes és fontos adalék, hogy ezt a gitártémát nem én találtam ki. Néhány évvel ezelőtt akusztikus gitárokat válogattam a neten, és egy rossz minőségű videó jött velem szembe, amin egy furcsa kisfiú próbálgat egy gitárt. Ezt, vagy valami ehhez hasonló témát pötyögött és iszonyatosan megtetszett nekem. Kommenteltem alá, hogy valaki mondja meg mi ez a dal, de senki nem tudta, szerintem csak imprózott a kissrác. Nem ment ki a fejemből, én is csomószor csak pengettem magamban ezt a dallamot, aztán egyszer kicsúszott rá ez a szöveg. Majd úgy döntöttem, hogy szintikre építem föl ezt a számot, de azért egy ponton beemelem az eredeti témát.

  • A borítót Balogh Fruzsina készítette, míg a mix és master Csontos Bencének és Zwickl Ábelnek köszönhető, mi pedig várjuk mit hoz a nagylemez!