Amikor a kosárlabda pattogtat téged: Korándi Dávid Cappuccino egy napja 3 percben
október 12, 2018

Mikor már azt hittük volna, hogy végleg le kell mondanunk Korándi Dávid cappuccino projekt néven futó elszállós hálószoba-darkpop őrületéről, derült égből pottyant az ölünkbe egy új klip a ‘ha nba-t nézel, fel kell adnod a szerelem egy részét’ című dalhoz.

“Ilyen egy sima napom fejben” – állítja a klip leírása a YouTube-on. Mi elhisszük. Az alig három perces videóban a dalszerző egy átlagos napját követhetjük végig: reggeli kávézás, whiskey-zés, négyeshatosozás, melóban sörcsapolás, WC-n ücsörgés. Ja igen, mindeközben egy kosárlabdát pattogtat, valahol a Kék Ló és a Nehru part tengelyén. Nem jártam még egy vérbeli NBA rajongó agyában sem, de egy pillanatig sem kételkedem, hogy valami ilyen látvány fogadna – főleg öt nappal a szezon elstartolása előtt.

A videót egyébként Szigeti Árpi rendezte és Hromkó István vágta (Mayberian Sanskülotts), és a labdázás gag jellegét félretéve, a klip azzal a nemtörődömséggel beszél hétköznapi obszesszióinkról, ami miatt trash esztétika ide vagy oda, tök könnyen komolyan lehet venni.  

Elgondolkodtat azon, hogy vajon hány olyan ember, esemény vagy fogalom létezik, ami vagy aki képes átvenni az irányítást az életünk felett – hogy ugyan lehetséges-e leállni az önszabotálással, és, ami talán még fontosabb, vajon lesz-e a jövőben olyan cappuccino klip, amiben végig Dávidon marad a nadrágja?

A szomorkásan szintis ‘ha nba-t nézel, fel kell adnod a szerelem egy részét’ hangzása és a videó organikusan rendetlen képi világa tökéletesen ellentétes, és talán pont ettől működik olyan faszán. Igazából csak remélni tudjuk, hogy ez arra utaló jel, hogy a jövőben még több cappuccino tartalomra számíthatunk.