Ezeket a bandákat semmiképp se hagyd ki az idei BUSH-on!
november 3, 2017

Kevesebb, mint két hét van hátra a Budapest Showcase Hub nyitó event-jéig. A háromnapos showcase-en 33 zenekart nézhetünk meg a belváros különböző pontjain, akiket 15 ország közel 400 tagból álló zsűrije választott ki. A második és harmadik nap 30 koncertje az Instant-ban, a Robot-ban és a Kuplung-ban, illetve a nyitó nap 3 koncertje az Akvárium-ban lesz. A bőség zavarából picit kiszakadva ezért összeállítottunk egy útmutatót, ami minimálisan summázza a fesztivál három napját és kiemeli a legizgalmasabb koncerteket.

Akik számára ismeretlen a showcase-ek világa, azok se érezzék hátrányban magukat, hiszen a BUSH az első nagyobb magyar showcase fesztivál, ami a Kelet-Közép-Európai régiót fogja össze, így még második alkalommal is egy egészen friss kontextusba kalauzolja a résztvevőket. A showcase-ek ereje javarészt abban is rejlik, hogy rengeteg szakmázást foglalnak magukba, azonban a zeneipari arcok egymást való szagolgatásán kívül az új, érdekes zenékre vágyó utca emberének is lehetősége nyílik bekerülni a keringésbe pár napra.

  • Az idei fesztivál háttérinformációiról bővebben Horváth Renátótól, az egyik főszervezőtől itt olvashattok.

November 15-én 19:00-kor lövik a konfetti rakétákat az Akváriumban, méghozzá a tallini NOEP nyitókoncertjével. A kezdetben egy az egyben Alt-J-t idéző zenekar mára már megtalálta saját hangját és legújabb számával, a bulizósabb, vidám ‘Jennifer Lawrance’-el érkezik Budapestre. Az észtek után jön a magyar tinik kedvence, az Ivan and the Parazol, akik jó úton vannak a nemzetközi hírnév felé és legfrissebben kiadott, Amerikában a Crystal Fighters énekesnőjével felvett számukat is biztosan hallhatjuk majd tőlük.

A nyitó event fénypontja, hűen az egész estés indie-pop-rock jegyének megfelelően a lengyel KAMP! lesz. A modern szintipop-pal és new-wave-vel is szimpatizáló, folyamatosan növekvő rajongótáború zenekar már megjárta a világ nagyobb showcase fesztiváljait (SXSW, Exit, Great escape) és Budapestre is minden egyes alkalommal egyre hírhedtebb névként tér vissza.

Második nap a legerősebb listát az Instant-ban sikerült összehozni, ahol az első fellépő a belgrádi Straight Mickey and the Boyz. Azoknak, akik imádnak ismeretlen nyelvre őrült mód táncolni és felesezni, tökéletes programot kínálnak a szerb srácok. Az ismeretlen nyelvnél maradva a minszki cold-wave trio, a Super Besse csavarja a fejeket a későbbiekben angolul éneklő Acute Dose előtt. A Brnói székhelyű cseh zenekar nevéhez hűen zenéjével valóban halálos mennyiségű radioaktív sugárzást képes bejuttatni a szervezetbe, egészen rövid idő alatt. A post-indie-pop hangzás tökéletesen fekszik a King Krule-hoz hasonló hangorgánummal bíró frontemberhez, azonban nem minden csodaszép és szivárványoa, hiszen a digitális zenei palettájukban legalább akkora káosz van, mint egy black metal banda logójában. Persze ez az élő performansz erején mit sem változtat.

Az utólsó koncert előtt a romániai Byron tökéletes átvezetőt nyújt majd enyhén melankolikus, fúziós stílusával. Végül Pan-Pot és Justice szerelemgyereke, A_GIM pörgeti a lemezeket közel fél 2ig.

Az épületegyüttesben maradva a Robotba is érdemes bekacsintgatni a bérlettel rendelkezőknek, ugyanis a „Norbert Kristóf lett női kiadása”, Alise Joste nyitja a programot, majd később a számunkra már jól ismert Dope Calypso és a kevésbé ismerős WET RED is feltűnik a színpadon.

Az egészen béna, 2012-ben megragadt videoklippel rendelkező, cserébe annál jobb hangzású lengyel Polifauna kezdi a második napot a Kuplungban. A Death Cab for Cutie-ban éneklő Ben Gibbard hangját keverő Beach Fossils-fan énekes előtt még nagy jövő áll, csak ne ragadjanak meg a zenekar másik négy tagjával egy olyan dologban, amit mások már 5 éve lerágtak. Jelenleg csupán három számnyi digitalizált megjelenésük volt, így még bőven van előttük idő a saját stílus kitalálására.

Ugyanitt érdekes program lesz még MIUS feat. Raf Skowronski, a DARKSIDE hangzásvilágot megütő, részben magyar produkció, melyet a Middlemist Red előtt láthatjátok majd.

Az utolsó nap legizgalmasabb figurája a cseh Lazer Viking, akit este 11-kor csíphettek el a Robotban. Annyira szimpatikus ez a manus, hogy arra már szavak sincsenek! A szomorú lelkű, vidám zenét játszó kivarrt, hosszúhajú, magamutogató frontember és csapata jelenleg is harmadik albumán dolgozik, ha szerencsénk van pár számot hallhatunk róla az este folyamán. Rajtuk kívül még a future-discót képviselő szlovén Torul és a feltörekvő magyar pszichedelik-pop-rock banda, a Deep Glaze koncertjét sem érdemes kihagyni.

Pár méterrel arrébb az Instantban az ütős indie-rock-ot játszó The Black Room kezd, majd a post-grunge-al kacérkodó, de közben mégis hetvenes éveket idéző szlovén, elszállós Persons from Porlock hangolja a közönséget. A későbbiekben a romániai Helen érzelemdús produkciója előzi meg a The Qualitons-t.

A Kuplung utolsó napja többnyire a női énekhangokra vágyóknak kedvez. Az első fellépő a négy nyelvet is megszólaltató (ukrán, angol, francia, orosz) énekesnői trió, a Panivalkova. Az ukrán hagyományokat mélyen tisztelő láblibbengetés után a szlovák Tolstoys, majd az új albumát frissen megjelentető Blahalouisina érkezik. A továbbiakban az utolsó női tagot is számláló duó, a Bulp mutatja be elektronikával fűszerezett hidegrázós setjét. Utolsóként pedig KOLOAH, azaz Dmitry Avksentiev vezet be minket az ukrán elektronikus zene világába.

Bár a KERET blog fő missziója továbbra is a hazai, feltörekvő, izgalmas zenei projektek feltérképezése és támogatása, úgy döntöttünk, nem mehetünk el az országhatárainkon túlra eső, de hasonlóképp felfedezésre érdemes friss zenék mellett sem. Mostantól Hangok a szomszédból elnevezésű rovatunkban tudósítunk róluk!Az első részt itt olvashatjátok!