„Olyan ez, mint egy elektronikus zenei random trip”
december 15, 2016

Az egykor sokkal szebb napokat látott pécsi elektronikus zenei palettán perpillanat a BETWIXT az egyetlen rendszeresen jelentkező bulisorozat. Iváncza Bogival beszélgettünk Space Inhalerzről, a döcögős indulásról, a SZOBÁról és jövőbeli tervekről.

A BETWIXT előtti nagy helyi bulizenés durranás a Space Inhalerz szintén a te nevedhez köthető. Mesélnél arról, hogy mi lett vele és ez miként indított arra, hogy belekezdj valami újba?

A Space Inhalerz indulásakor volt egy egyezségünk a srácokkal. Addig fogunk együtt bulikat szervezni, amíg ez a feladat mindenki prioritási listájának az élén szerepel. Mivel mindig szívvel-lélekkel csináltunk minden rendezvényt, ezért megbeszéltük, hogyha esetleg valami miatt egyszer csökkenni fog a motiváció, akkor elengedjük a projektet, mert vagy 100 százalékosan csinálunk valamit, vagy sehogy. Hat baromi jó évet húztunk le együtt és ahogy arra számítani lehetett, mindenkinél megjelent egy csomó olyan faktor (egyetem vége, Budapestre költözés, meló), ami miatt már nem tudtunk olyan koncentráltan foglalkozni ezzel a dologgal, így aztán tavaly októberben megcsináltunk a grand finálét.

A BETWIXT-et egyébként még bőven a Space-es időkben találtam ki. Ha jól emlékszem egész konkrétan 2014 januárjában. Ez a január valamiért ilyen bűvös hónap nálam. Mindent akkor találtam, vagy találtunk ki Várnagy Szabival. Januári ötlet többek között a Space Inhalerz, a BETWIXT, a mono8 és a BLOK is. Általában extrém sok lekötetlen kreatív energiám van. Ezer és ezer dologba belevágtam már, amik hol nagyon sikeresek, hol abszolút sikertelenek lettek. A BETWIXT egyébként ennek a két dolognak a keveréke, mert nagyon sokáig semmi jelét nem mutatta annak, hogy ebből lesz valami. Pedig az alapgondolatot nagyon erősnek éreztem, miszerint szükség van egy fórumra, ahol a zenei fősodron kívül eső, klubokban nem játszott műfajok játszák a főszerepet, valamint, hogy olyan tehetséges fiatal dj-k és producerek, akik nem kaptak még bizonyítási lehetőséget találkozzanak már nagyobb zenei rutinnal rendelkező kortársaikkal. Töretlenül hittem annak a közönségnek a létezésében is, akik erre vevők lennének, de több mint egy év munka után sem jött semmilyen pozitív megerősítés. Pedig 2014-et végig toltuk bulikkal és live streamekkel. Próbálkoztunk a Nappaliban, a Csinosban, Zsolnay Negyedben, fesztiválokon, de semmi visszacsatolás nem jött. Tavaly decemberben aztán már tényleg ott tartottam, hogy ennek semmi értelme, csináljunk egy utolsó bulit lényegében magunknak a SZOBÁban, ahova jópár dj ismerőst összetrombitálunk, érezzük jól magunkat, aztán itt az ideje mással foglalkozni. Úgyis közeleg a január. És akkor már-már mesébe illően megjött a várva várt áttörés. Eszméletlen nagy buli volt. Nagyon izgalmas volt az egész közeg – kicsit underground, kicsit illegális hangulat, kicsit olyan érzete volt, mintha a legszabadabb házibuliban lennél, aminek sosem lesz vége. Minden budapesti vendégünktől megkapjuk, hogy ez az igazi magyar Boiler Room. Ezzel a tavaly decemberi bulival fektettük le aztán az összes későbbi BETWIXT buli „szabályát” – hogy összeeresztünk egy tucat különböző előképzettségű (újonc és tapasztalt nagyöreg) dj-t Pécsről, Budapestről, Veszprémből és megnézzük, hogy mit főznek ki együtt egy buli keretein belül. Olyan ez, mint egy elektronikus zenei random trip.

Végül is mi pontosan a BETWIXT? Egy bulisorozat vagy egy dj kollektíva neve?

Is-is. Egy kollektíva, amihez most már egész sok ember köthető  – például öcsém (IVANCZA), Illés Bence (ILLBEN), Kerner Ági (NASH K), Kelemen Zoli (KELEMAN), László Andris (BANDIT), Andrásfalvy Kristóf (SLAMJEEZ), Várnagy Szabi (DDHD), Borsik Tomi (BRSK), Gótzy Luca (TRUEFLASSH) és persze én (BØC). Tényleg a lelkesedés, meg a tenni akarás, ami összehozta és összetartja ezt a csapatot. Ez a benzinje az egésznek. És persze BETWIXT néven (vagy BETWIXT Late Night Electronica) fut egy havi rendszerességgel jelentkező bulisorozat itt Pécsett és most már lassan Budapesten is.

Hogy fér el a sok stílus és ennyi dj egy estén?

Annyira heterogén közönségünk van, hogy elképzelhetetlen lenne egy zenei stílus köré építeni egy-egy bulit, de nem is ez a cél. Azt szeretnénk, ha nálunk kicsit mindenből lehetne csipegetni. És itt a mindenen és a kicsiten van a hangsúly. Nagyon gyorsan váltják egymást a dj-k, szinte lehetetlen beleunni a szettekbe. Nálunk egy este simán előfordul, hogy hip hop, future bass, tropical, house és klasszik berlini techno is dübörög a hangfalakból. Mert hát ki mondta, hogy house-osoknak, csak house-osokkal lehet barátkozni? Nagyon szerettük volna, hogyha ide tényleg nem csak bulizni jönnek az emberek, hanem hogy ismerkedjenek, hogy dumáljanak egymással, hogy koccintsanak egy jó sörrel, miközben egy olyan dj szettjét hallgatják, akinek lehet ez az első alkalom, hogy zenél, vagy éppen egy olyan dj-től lehetnek egy karnyújtásnyira, akitől aztán meg lehet kérdezni, hogy milyen fesztivált szervezni, vagy milyen volt a Sónaron játszani, vagy találkozni az elektronikus zene külföldi nagyjaival.

Tervek, célok a csapattal?

Idén lesz még egy bulink decemberben a szokásos SZOBA környezetben. Az ELEVATED crew látogat meg minket, akik országos miniturnén vannak éppen. Színeikben Perrin, glxy és MRBL lép majd a lejátszók mögé és pörgeti a legfinomabb house, r’n’b, future bass és hip hop darabokat. Januárban ismét egy live szettel várunk majd mindenkit, úgyanis Barbara Stahl lesz a vendégünk, aki SixSix-szel fog kollaborálni egyet, ahhoz hasonlóan, ahogy MC Fedora és Keleman muzsikált együtt novemberben. Aztán érkezik hozzánk jövőre külföldi dj is újra, valamint megpróbáljuk a lehető legtöbb embert berántani a magyar elektronikus zenei színtérből. Várjuk egyébként ifjoncok jelentkezését is folyamatosan. Próbálunk mindenkinek helyet adni a bulijainkon.
Aztán, a mindennapi buli szervezéstől eltávolodva szeretnénk, ha a BETWIXT egy összművészeti platformmá nőné ki magát, ahol grafikusok, festők, fotósok mutathatják meg magukat (vagy egy buli arculatában, vagy a buli helyszínén időszakos kiállításon) és persze jó lenne jobban bekapcsolódni a budapesti körforgásba is.

Pécsi bázis tekintetében mennyire vagytok elégedettek a SZOBÁval?

Nagyon-nagyon szeretjük a SZOBÁt. Van egy nagyon jellemző hangulata a helynek, ami sehol máshol nincs a városban. Egyetlen kis bökkenőnk van vele, hogy néha örülnénk neki, ha kétszer, háromszor ekkora lenne, mert már olyan népszerűek a bulijaink, hogy sokszor csak oldalazva férnek el bent az emberek. Nézegetjük, hogy milyen alternatívánk lehetne. Bár lenne még Kino!

Végezetül egy engem régóta kínzó kérdés: honnan a BETWIXT név?

Véletlen tetszett meg. Nem kutakodtam nevek után, csak hallgattam egy válogatást az 8tracks-en, aminek benne volt a nevében a szó. Ismeretlen volt, ezért rákerestem mit jelent. Ezt mutatta az online szótár: “neither wholly one thing nor another”. Szóval sem ez, sem az. Valahogy így van ez a kollektíva is, nem igazán lehet definiálni, hogy akkor ez most mi. Csak azt tudjuk, hogy jó.

Az interjút Felcser Dávid készítette
Fotók: Kirschner Petra