Inkább a versed költsd, és ne a rosszhíredet
május 22, 2014

Május elején visszatért a színpadra az egyik legnagyobb magyar underground dalszerző-szövegíró, Bérczesi Róbert. Az egykori hiperkarma frontembere több mint tíz éves súlyos drogozás után döntött úgy, hogy elvonóra megy, és újra tiszta lesz. Visszatérő koncertjére a Gödör klub utolsó hetén került sor, a Víg Végnapjaink fesztivál keretében. Érdekes, hogy Bérczesi egykori fészke, zenei elindulásának sarokköve most pont az ő feltámadásával zár be. Ilyen a karma.

Én nagyon nagy tisztelője és csodálója vagyok Robi művészetének, minden során órákat tudok gondolkozni, ezért nem volt kérdéses, hogy ott leszek a koncerten. És mivel dolgozik bennem az újságíró vér, nem tudtam megállni, hogy ne szólítsam le egy pár kérdés erejéig. Már túl volt egy majd’ fél órás interjún, és a családja is nagyon várta, amikor odamentem hozzá. Fáradtnak, de felszabadultnak tűnt, a backstage-ben válaszolt pár kérdésre.

Első kérdésem az; hogy vagy Robi?

Köszönöm szépen, voltam már sokkal szarabbul is. Jól vagyok. Most élem meg azt az eufóriát, amit akkor él meg az ember, ha éveken át drogos. Aztán amikor az eufória elmúlik, és vissza kell illeszkedni a társadalomba, magyarul el kell kezdeni dolgozni józanul, akkor szoktak az emberek visszaszokni a drogozásra. Ez a koncert nekem nagy áttörés volt, mert józanul játszottam. Jó, ittam egy pár korty piát, de igazából elhanyagolható. Örülök neki, hogy így is tudok gitározni.

Tisztaságod fényében hogyan értékeled az elmúlt éveket?

Vesszőfutás, elmeúsztatás. Körülbelül. 3-4 napokat voltam ébren, igazából aki ismer engem az tudja, hogy ez nekem nem nagy dolog.
Nem akarok úgy beszélni a drogokról, hogy “hú, ez a pokol”, meg ilyen szarságok, akinek nem ez a dolga az ne csinálja, akinek meg ez a dolga, az ne panaszkodjon.

Most, hogy visszatértél, mik a tervek?

Semmi.
Próbálok visszaevickélni a világba, próbálok dolgozni, ugyanúgy, ahogy mindenki.
Még akkor is, hogyha nem mindig van hozzá kedvem, idővel azér megjön, ha gitározni kezdek. Nehéz ugyanazt csinálni józanon, mint amit betépve csináltam, mert ugye a munkakedvem az így eltűnt a droggal együtt. Most eltelt egy pár hónap, és visszatérni látszik, de ezt most lekopogom a fán. (körbenéz, talál egy fogast) Ez fém. Nincs itt sehol fa? Ott egy fa szék! Na várjál. (kopp, kopp, kopp) Oké. A babonakörök. (nevet)

Lemez esetleg?

Igen, július végéig felveszem a hiperkarma 3-nak az anyagát, és október 31-re, halloweenre szeretném megjelentetni. Hiperkarma halloween lesz, még nem tudom pontosan hol tartjuk, ez lehet egyben lemezbemutató koncert is, de erről még folynak a tárgyalások. Remélem, hogy összejön.

Ezek szerint lesz újra Hiperkarma.

Igen lesz, mint mondtam, a bemutatóját október 31-re tervezem, a halloween-re.
Egy koncert lesz. Egyetlen egy.

Mi lesz a felállás?

A régi felállás. A doboknál lesz a Frenk, ő vokálozik is, basszusgitárnál a Varga Laca, a Bacsa Gyula fog szintizni, a Stevie barátom pedig szólógitározni. Én gitározok és énekelek, így öten leszünk, a régi felállásba’.

Lehet még ezek előtt látni téged?

Legközelebb május 24-én játszom a Hunniában egy koncertet, utána pedig június 6-án lesz még egy koncertem az A38 tetőteraszon. Utána jó ideig nem lehet majd velem találkozni, mert elutazom kicsit Londonba nyaralni, meg utcazenélgetni.

Tényleg utcazenélni fogsz?

Tényleg. Először is kell szereznem egy engedélyt aztán meg valószínűleg a metróban, a Covent Gardenben, Hyde parkban, meg igazából bárhol ahol engednek, ott nyomom neki.

Akkor ez az est is erre készített fel? Még sosem játszottál egyedül…

Az egyszálgitáros–énekes fellépések a legkeményebbek. A legnagyobb hazai sztárok is elvéreznek egy-egy ilyen fellépésen.
Nem tudom, én szeretek így zenebohóckodni, nekem ez így asszem, hogy megy.
Itt Robi hirtelen elköszön, kiszalad a backstage-ből, mert már várja a családja. Anyukája az első sorból nézte végig a koncertet, könnyekig hatódva. Robi több számot is küldött neki. Ami egy szimpla akusztikus koncertnek indult, hamar szeánsszá vált. Az ülő, csendes tömeg az első akkordról felismerte a dalokat, és magukból kivetkőzve ordították a szövegeket.

Az űr, amit a hiperkarma feloszlása okozott, most némileg befoltozódni látszik. Egy józan, de még megtört Bérczesit láthattunk a színpadon, akin még nagyon látszanak a sok évnyi drogozás jelei. Tekintete tisztább, teste teltebb, de ha ül, még mindig szüntelen jár a lába, mint akiben most is egy fél gramm speed dolgozik. Én nagyon örülök, hogy visszatért, és remélem, hogy saját fegyvere nem végez vele.