Léleksimogató versfeldolgozással segíti át lelkünket Bellboy és Volkova a borús novemberen
november 4, 2020

A világ nem különösebben reménykeltő helyzetével nehéz nap mint nap együttlétezni, de az ilyen borús időkben különösen fontos, hogy óvjuk saját lelkünk egészségét és intenzíven műveljük a self care-t, legyen az habfürdő, napi 6 óra Netflix, vagy kedves idegnyugtató zenék hallgatása. A szólóprojektjével még a karantén hajnalán nálunk bemutatkozott Harangozó Sebestyén, azaz Bellboy és Volkova most egy új dallal segítenek kizárni a valóságot és lebegni kicsit egy sokkal szebb és puhább világban.

A hamarosan teljes egészében meghallgatható, négyszámos Bellboy-EP második darabja, a ‘Fehér és fehér’ címre keresztelt szám, eredetileg egy cím nélküli számozott vers (94) Weöres Sándor Rongyszőnyeg című ciklusából. Sebestyén a következőket mesélte a dal születéséről:

„Az, hogy verset zenésítsünk meg Farkas Kriszti, azaz Volkova ötlete volt, akit először azzal kerestem meg, hogy írjon énekdallamot és szöveget egy akkor még csupasz skiccre. Eleinte kicsit ódzkodtam tőle, hogy versfeldolgozás legyen, mert nagyon ritkán sikerül az ilyesmi igazán jól, de Weörest nem lehet nem szeretni, és a Kriszti által kigondolt dallammal együtt remekül működik. Nekem ez a vers nemcsak egy téli tájleíró mű, inkább egy projekciós felület, mint egy vászon, amire különböző fények, színek, vagy mintázatok vetülnek, és mindenki beleláthatja a személyes valóságát.”

Kriszti pedig így emlékszik:

„Amikor meghallottam a zenei alapot akkor arra gondoltam, hogy ‘húú, de klassz, és ilyesmit még úgysem csináltam’. Aztán a második gondolat az volt, hogy ‘na de az ilyen műfajú dalokban általában angol nyelvű az ének’, aztán a harmadik gondolat a „csakazértse” volt. Februárban írtam hozzá egy magyar nyelvű, saját szöveget, de akkortájt nagyon nem voltam kibékülve a gondolataimmal, így a szöveggel sem. Félreraktam a dalt pár hónapra – a covid miatt, amúgy is állt minden.

Aztán egy júniusi napon, ébredezés közben beugrott egy Weöres-vers. És akkor délelőtt fel is vettem. Weöres Sándor zseniális – ezek a sorok és a zenei közeg engem abszolút belehelyeznek a havas, téli hangulatba, amikor másak színek, a hangok, a textúrák, és minden valahogy nyugodtabb a végtelen fehérségben, amiben egyre kevesebbszer van már sajnos részünk.”

A dal életre hívásában több zenészbarát is közreműködött:

„A ‘Fehér és fehér’-ben Volkova mellett igazán közeli zenész barátaim szerepelnek. A vonós hangszerelésért Ölveti Mátyás felelt. A ritmusszekció az egész szólóanyagot végigdoboló Ferencz László és Dobó Zsombor, aki a basszusgitár mellett basszusszintetizátorokat is megszólaltat ebben a dalban, így a velük közös triónk, a Dudellow teljes tagsága helyet kap a felvételen” – fűzte hozzá Sebestyén.

A ‘Fehér és fehér’-hez Havas Szonja és Szabó Viktor készített a dal hangulatához szépen illeszkedő, meditatív animációt.

A dalhoz készült animáció is hozzájárul, hogy mind saját tripként élhessük meg Weöres Sándor történetét a téli tájjal és a szarvassal.

Habár 2020 ősze nem az az időszak, amikor kőbe vésett ütemtervekkel és ígéretekkel tud bárki előállni, a Bellboy-projektben így is bőven van motiváció és koncepció:

„Nemsokára 30 leszek. Azt hiszem, leginkább emiatt ‘erőltetem’ ezt a szólóprojektet. Annyi ötlet gyűlt össze az utóbbi években, ami nem volt összeegyeztethető a zenekarokkal, amikben játszom/játszottam, hogy muszáj volt kitalálni egy saját dalaimon alapuló szerzői játszóteret, elsősorban önmagam szórakoztatására. Még 2019 első felében válogattam ki azokat a vázlatokat, amikből az első EP anyagát szerettem volna kihozni. A tavasszal megjelent, Kiss Flórával (florasfloras) közös ‘Anyone to find me’ után a ‘Fehér és fehér’ a második szám a debütáló EP-ről, november végétől pedig mind a négy szerzemény letölthető lesz majd az összes ismert digitális zenei áruházból. Ezt reményeim szerint a jövő év első felében egy újabb EP-nyi Bellboy-dal követi majd.”

Fotók: Nagy Márton