Magányosan egy kényelmesen zsúfolt belvárosi házibuli félhomályában
október 13, 2022

A most fiatal felnőtt generáció problémáit, szorongásait melankolikus hangulatú dalaiban feldolgozó Barkóczi Noémi zenéjére mindig kellemes elmerengeni, ilyenkor ősszel aztán meg kifejezetten is jólesik, akárcsak egy meleg sál. Az énekes-dalszerző tavaly, mindannyiunk legnagyobb örömére, újabb albummal lepett meg bennünket négy év kihagyás után. A címadó ‘Dolgom volt’ névre keresztelt dalhoz már akkor készült egy klip, most pedig kaptunk mégegyet, szintén Balogh Ádám rendezésében.

Házibulizós klipekből már Dunát lehetne rekeszteni, azonban a ‘Nagyvillanyok‘-hoz készült darab viszonylag új megközelítési módra mutat rá a téma kapcsán. Mind tudjuk ugyanis, hogy egy kényelmesen zsúfolt belvárosi házibuli félhomályában legalább annyira könnyű magányosnak lenni, mint a legnépszerűbbnek. Noémi vendégül lát minket ebben a buliban, ahol vele közösen lesz lehetőségünk a szemlélődésre, az ábrándozásra és akár az önvizsgálatra.

Fotó: Szűcs Benedek

„Ez az a dal, amivel talán a legtöbb ember rezonál. Hamar érződött a koncerteken, hogy jelent valamit a közönségnek, szeretik velünk énekelni, szóval nem volt kérdés, hogy kell neki egy klip.

Maga a szám arról a magányos érzésről szól, amikor magunkat a környezetünkhöz hasonlítjuk és úgy érezzük, a többi ember sokkal felszabadultabb, bátrabb, önazonosabb. Ez egyfajta illúzió, mert a többieket csak kívülről látjuk, magunkat pedig belülről, az összes vívódásunkkal együtt ismerjük.”

– meséli az énekes-dalszerző.

Az ötlet és a koncepció Balogh Ádám rendezőtől érkezett, aki eredetileg a ‘Nagyvillanyok’-nak szeretett volna klipet csinálni még a nagylemez megjelenése előtt, de valamiért akkor inkább a ‘Dolgom volt‘-ból lett a felvezető videó. Ezért is vannak egymásra rímelések a két klipben, egyfajta mini történetmesélést hozott össze Ádám.

Fotó: Szűcs Benedek

„Alapvetően egy olyan klipben gondolkodtunk, ami a dal hangulatára reagál, annak a képi megfelelője. Olyan környezetet szerettünk volna bemutatni, ahol a szociális szorongások, a vágyódás és akár az irigység is felerősödik, és ennek jó terepe lehet egy házibuli. A klipben Noémi a főszereplő, aki a lakás különböző pontjairól énekel, miközben nézegeti az embereket, akik első ránézésre komfortosan érzik magukat. Mi pedig kis apróságokkal próbáltuk szemléltetni, hogy valahol mégis mindenki úgy érez, ahogy az a dalszövegben is megjelenik. Ez egyfajta kollektív magány is valahol, de egyben mégis megnyugtató, hogy sokan vagyunk ebben a cipőben.

Számomra a vágyódásról és a bátorság hiányáról szól ez a szám. Arról a bénító érzésről, hogy egy új környezetben, társaságban mennyire jó lenne olyannak lenni mint ő ott a terem közepén, aki mer önmaga lenni.”

– meséli Balogh Ádám.

Míg a ‘Dolgom volt’ videóklipje egyfős stábbal, Noémi főszereplésével, pár óra alatt és egy mobiltelefonnal készült, a ‘Nagyvillanyok’ esetében egy komolyabb csapat állt össze a háttérben. Hosszas előkészületet követően, egy gyakorlatilag rögtönzött stáb dolgozott együtt, sokan korábban nem ismerték egymást, a forgatás napján találkoztak először. Ez a nagyon jól működő crew Balogh Ádám rendezőből, Molnár Zoli operatőrből, Ganzer Balázs világosítóból, Bácskai Julcsi vágóból és Szombath Mátéból állt össze, aki a fényelésért volt felelős. A zenekar minden tagja feltűnik a videóban, melléjük a csapat barátai és egy Instagram-sztoriban közzétett felhívásnak köszönhetően Noémi követői csatlakoztak, így jött össze közel 30 ember.

Ha nektek is megjött a kedvetek beburkolózni Barkóczi Noémi zenéjébe, és ezt egy koncerten tennétek, azt Budapesten idén egyetlen alkalommal, december 16-án tehetitek meg az A38-on, ahol a Felső Tízezer is felüti majd a fejét.