„A kapitalizmus szívás, az emberiség meg épp kinyírja magát”
szeptember 17, 2021

Pár év kihagyás után hamarosan nagylemezzel tér vissza Barkóczi Noémi dalszerző-énekes, ennek az új anyagnak az előfutára a most megjelent ‘Dolgom volt’ és a hozzá készült klip. A dal szövegvilágában tökéletesen hozza a Noémitől megszokott nagyon valódi, emberközeli témát  – az idő észrevétlen múlását, anélkül hogy ténylegesen beleállnánk a hétköznapokba – amivel főleg egy pandémia után, könnyen lehet azonosulni.

„Tipikus kiégős felnőttes méltatlankodás a refrén. A kapitalizmus szívás, az emberiség meg épp kinyírja magát, ahelyett hogy változtatna. Sokszor van az az érzésem hogy mint egy csillag igazából már halott, csak még valahogy világít. Hurrá!” – foglalja össze Noémi a dalszöveget.

A teljes lemez, így ez a dal is egy új felállásban került felvételre. Noémiben a Kaláka feldolgozáslemezre készült ‘Fiókcímű dal után tudatosult, hogy nem szeretne szólóban zenélni, így az új anyag már Szőke Barnával (The Qualitons, MYGL) és Gulyás Kristóffal (mius, Jazzékiel) kiegészülve jött létre. Így a szöveg mellé egy sokkal színesebb, játékosabb hangszerelés társult. Ez adja meg a dal felhőtlen hangulatát, miközben továbbra is nagyon komoly, egy komplett generációt érintő problémát mutat be. Ebből a kettősségből alakul ki ez az egyfajta boldog-nihil atmoszféra ami átlengi a számot. 

„Ez egy tök egyszerű dal, ami nem akar túl sokat mondani, de azt a keveset remélem, jól átadja. Hangulatában elég más mint a korábbi dalaim és nagyon vágytam rá, hogy valami ilyet is mutassak. Akkor írtam, amikor végre elköltöztem sok év után egy olyan helyre, ahol végre tudtam egyedül is lenni, és bár tudtam korábban is, hogy szükségem van erre, ott jöttem rá hogy mennyire.”  

– meséli Noémi a dalról.

A dalhoz készült videoklip koncepcióját Balogh Ádám álmodta meg, egyben ő felelt a vizuális megjelenésért is. A klip egy kellemesen melankolikus, semmittevős délutánba teleportál minket, ahol a vezérmotívum a különböző helyszíneken arccal a földön fekvő Noémi. Ezeket a kicsit elvontabb, már-már humoros statikus képeket váltják a mozgalmasabb jelenetek, a refrénre reflektálva.

„Az ötleteket legtöbbször a helyszínek szülték, de egészen nagy inspirációk voltak az alacsony költségvetésű Coming of age filmek, és ezek mellett fotók, festmények” – osztotta meg a felvétel részleteit Ádám.

  • A hamarosan érkező nagylemez bemutató koncertje október 7-én lesz az A38 hajón, teljes zenekaros felállásban és a Mayberian Sanskülotts társaságában.

Szerző: Dravecz Luca