Tengernyi hazai és külföldi kedvencünk segít majd kitörni a buborékból az idei Bánkitón
február 28, 2019

Újabb fellépők nevei érkeztek az idei Bánkitó Fesztivál programjának díszes társaságába, így már majdnem teljes a programlista az egyik kedvenc fesztiválunkon, melyet július 10. és 13. között tartanak.

Az idei tematika a buborék és az abból való kitörés, amit a fesztivál holnapján így részleteznek:

“A Bánkitón idén tűvel megyünk a lufiknak, megpróbálunk kitörni a buborékokból és az éterből visszanézni, mi az, ami elválaszt és mi az, ami megköt. Civilekkel, színészekkel, művészekkel fogunk filózni a társadalmi megosztottságról, a fake news, az Igazság és az igazságok természetéről, a kultúráról, a kultúrátlanságról és a kulturálatlanságról, na meg arról, hogy mégis miért ők és mi, a Bánkitó burokba zárt közege okoskodik (és okoskodhat) ezekről a dolgokról.”

A buborék tematika és az ahhoz kapcsolódó különböző programok mellett vadonatúj, friss, ropogós színpaddal is újít a Bánkitó, mely kifejezetten 30-40 perces koncerteknek fog otthont adni. Természetesen a megszokott tó, napsütés, jó társaság, gyönyörű, szabad és önfeledt lányok és fiúk maradnak, de lessük meg, mellettük mégis kik miatt érdemes és erősen ajánlott idén is meglátogatni a leghangulatosabb tó mellett hesszelős fesztivált.

A húzónév az idei lineupban a Grammy-díjas kanadai Bob Moses, aki már a világ legnagyobb elektronikus és mainstream fesztiváljain is otthonosan mozog, de idén megadatott számunkra a lehetőség, hogy megmutassuk neki, mégis hogyan mulatozunk mi Bánkon, hogy a Coachella és társai zokogva bújjanak a sarokba a mi kis fesztiválunk elől! Kanada mellett Svédország is tiszteletét teszi a fesztivál közönsége előtt, mégpedig egyik legizgalmasabb punkzenekaruk, a Viagra Boys jóvoltából.

A tegnap bejelentett fellépők közül az egyik legnagyobb név a slammer, rapper Saul Williams, aki néhány évente tiszteletét teszi Magyarországon, Slam Poetry bajnokságokon vagy egy másik előadóval karöltve.

Williams mellett a másik nagy név a szintén amerikai Sudan Archives. De az amerikaiak mellett érkezik hozzánk az orosz Sado Opera, a német Gurr, és a szintén német Jungstötter is. Majd utánuk jön az egyik leghíresebb berlini technoklub, a Berghain ifjú üdvöskéje, Roi Perez.

Természetesen magyar kedvenceinkből sem lesz hiány, a kihagyhatatlan Fran Palermo idén a Middlemist Reddel karöltve fogják szórakoztatni a nagyérdeműt, legjobb értesüléseim szerint ez annyit takar, hogy a két zenekar csavar egyet a megszokott koncertstíluson és egymás számait fogják előadni. Remélem a teljes átszellemülés érdekében fellépőruhákat is cserélnek meg természetesen az elmaradhatatlan Nóvé-féle oszlopmászás tudását is átadja egyik zenekar a másiknak.

Az eddig bejelentett nevek között szerepel még Szabó Benedek és a Galaxisok, a Mayberian Sanskülotts, ha egy kis tóparti dülöngélésre, múltba révedésre, jövőn-nem-aggódásba szeretétek merülni, de a Deep Glaze, a Bohemian Betyars, a Panel Surfers, a Dope Calypso, a Felső Tízezer, a Rock Band for Old Man és a Freakin’ Disco is tiszteletét teszi, ha inkább kicsit szétesnétek, ugrálnátok és kiabálnátok a dalszövegeket, de akkor azt úgy, hogy még Budapesten is hallják! Akik esetleg a rap kedvelői közé tartoznak, ők is bőven találnak majd meguknak szórakozást Dé:Nash vagy Krúbi koncertjén.

Mellettük érkezik még az elmaradhatatlan Csaknekedkislány, ahol megtudjuk, vajon idén sikerült-e már meghódítani a falábú nőt. Nóvé Soma legújabb, nagyon izgalmas népdalformációja is megmutatkozik Bánkon, ami a Mordái névre hallgat. Ha viszont valaki hozzám hasonlóan az ukulele hangja és a kicsit még fent lévő nap alatti becsukott szemes ritmusos billegés híve, velük biztos találkozom I Am Soyuz koncertjén, ahol ez az élmény garantáltan meglesz. Illetve jön még a Mörk, a Mulató Aztékok, a Sex Riders, a Puszi, a Disco Nap, a Mambo Rumble, a Gustave Tiger, a Zombie Girlfriend, a Bozo, a Kaktus, a Siketfajd és a Black Bartók is.

Azonban hadd legyünk büszkék így a vége felé, hiszen a Kikeltető közönsége is bőven csemegézhet fellépőből, ha esetleg az eddigi nem lett volna elég. Ha vannak köztetek olyanok, akik a szörfrock vagy a pszichedelikus, elszállós rock rendíthetetlen, alázatos hívei, nektek az összes szeretetemmel ajánlom a The California Nightmarest, a The Nobody Elses, a Puma Danger, a Megtűrtek és a Tpsrprt koncertjét, akik mind-mind velünk fognak bulizni Bánkon. Ha viszont valaki kicsit inkább a hatvanas évek zenéinek hódol, esetleg ínyére van a természetközeli minimal pop technóval feltüzelve, ők sem fognak unatkozni, elég csak ellátogatni a Carson Coma vagy az Analog Balaton koncertjére, esetleg elcsendesedni a Platon Karataev dallamain.

A fesztiválra még egy darabig beszerezhetitek kedvezményes árú bérleteteket (március 21-ig), úgyhogy siessetek, hogy erről a príma felhozatalról le ne maradjatok! Azonban még közel sem értünk a névsor a végére, ráadásul az is biztos, hogy idén is számíthattok a hagyománnyá váló KERET faházzal-pop up színpadokkal és workshopokkal járó kitepelülésünkre.

  • Számoljunk vissza együtt, nincs már sok hátra, a nehezén már túl vagyunk és még hasonló biztató szavakat kívánunk mindenkinek a Bánkitó Fesztiválig!

Fotók: Komróczki Dia