Balkán nász és macskajaj; Kusturica-buli a Dürerben
augusztus 28, 2018

Szeptember 9-én garantált macskajajjal fogunk kelni, hiszen előtte este valamennyien egy grandiózus, elvetemült, bolgár/szerb határ menti lagzira vagyunk hivatalosak – egészen pontosan Afrodita Karambolo és Grga Veliki frigyének ünneplésére! A korábban nagy sikerrel kimaxolt Twin Peaks Bang Bang és Grand Budapest Ball bulik után ezúttal Emir Kusturica Macska-jaj című filmje szolgáltak a tematika múzsájáuul – ennek megfelelően szerb, cigány, orosz fellépőkre és etno diszkóra rúghatjuk ki a Dürer kert oldalát.

A talpalávalót szolgáltatják: Besh o droM, Csángálló, Lashe Shave, Muzsik és Volkova, Tigris és Volkova, Vedat Akdag – de az akkurátus atmoszféra elcsípésének érdekében lesz jósnő, bogrács, tetkó és tombola is. Kapd magadra a libabőrt a buli kisfilmjétől, aztán pedig kedvenc Kusturica-karaktered a nagy napon!

A promóvideó szereplőiből Lippai Balázs rendező ezúttal is előcsalogatta az Oscar-díjas alakítást. Ráadásul a frappáns beharangozót napjaink sláger „tengerparján”, a Kisoroszi szigetcsúcsnál forgatták. Balázst kérdeztük további részletekről;

Ezúttal miért pont Kusturica és Macska-jaj c. filmje lettek a tematika ihletői?

Kusturica régi kedvenc. Végtelen sokat tudnék mesélni arról, mennyi mindenben inspirált a munkássága, de ha a hangulatnál maradunk, akkor nem is kell nagyon magyarázni, miért is tud vele azonosulni az egyszeri magyar lélek. Sokat jártam Százhalombattára, ahol egyszer a legkedvesebb barátom családjával – akik szerbek – hazavittük a zenekart a művházból reggel és úgy ébresztettük édesanyámat. Ezután az asztalon állva, harmónika szóra vágtuk a tányért a padlóhoz. Szeretném, ha ez a hangulat megidéződne a Dürer Kertben.

A balkáni zene az a műfaj, ami bárhol és bármikor működőképes. Akár különösebb körítés nélkül. Ahogy az ember meghallja, olyan, mintha már lenyelt volna egy üveg bort. Én legalábbis így vagyok vele.

Kikben testesül majd meg a jegyespár, Afrodita Karambolo és Grga Veliki szelleme?  

Aki eljön a bulira, megtudja. :)

Kik a kisfilm szereplői?

A menyasszony szerepében Pecsenya Liza, a két szerelmesünk Fejér Bernadett és Marschal Roland, a kiégett értelmiségink Kálmán Attila, az ő kellemetlenül kellemes ivótársa Telenkó Ábel, a kocsmáros lánya Jezerszky Viki, végül pedig Gál Péter, Tahitótfalu harmadosztályú klubcsapatának segédlabdaszedője.

Most is be lehet öltözni majd filmbéli karaktereknek?

Nagyonis ajánlott! Ehhez az event oldalán hamarosan adunk is némi útmutatást, ha valakiben maradna kérdőjel a hogyan kapcsán.

  • Szeptember 8-án találkozzunk a Dürer táncparkettjén!