Megint a magyar underground fordítja a Balaton felé a figyelmünket
augusztus 6, 2023

A napokban megjelent egy nagyon érdekes lemez ‘A Balaton hangjai’ címmel, amin 12 előadó énekli meg más-más szemszögből a tóhoz fűzött érzéseit, gondolatait, és a koncepció szerint a Balaton sérülékenységét is.

Az ötletről nekem egyből a 2015-ös Balaton Method ugrott be, ami talán az egyik legjobb magyar zenés dokumentumfilm volt az elmúlt tíz évben. Ahogy a most megjelent lemeznél, 8 évvel ezelőtt is volt egy magyar alternatív könnyűzenei tabló hangulata a projektnek, csak a generációváltás után most nem az AKPH, Hó Márton vagy a Subscribe tűnik fel a lemezen, hanem Deva, Hegedűs Józsi, a Jazzbois és a Wavy kollektíva. Az egyetlen közös pont Nóvé Soma, aki akkor még a szárnyát bontogató Middlemist Reddel forgatott Balaton tematikájú klipet. A két projektben viszont leginkább a küldetésük volt közös, hogy zenészek segítségével fordítsák a figyelmet Magyarország egyik legfontosabb természeti-társadalmi jelensége, a Balaton felé.

Míg a Balaton Method ezt a tó körül forgott klipekkel tette, addig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében létrejött BALATORIUM és a résztvevő zenészek a tóhoz írt dalokkal tették. A VEB 2023 kapcsán pedig annyit mindenképp érdemes megemlíteni, hogy ugyan részletekbe menően nem tudunk adatokat a költségvetésről, de mindenképpen dícséretes, hogy sok tényleg érdekes és releváns könnyűzenei programot sikerült összehozni erre a nyárra, elég csak a pop-up Gyárkertet említeni.

A BALATORIUM projekt küldetése a csapat elmondása szerint az, hogy

„a kultúrán keresztül hozza közelebb az emberekhez a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért.”

Azt is elárulták, hogy a résztvevő zenészek szabadon használhatták az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat, így a nád susogása, a balatoni kavicsok koccanása, a víz hullámzása és az önfeledt nyaralók duruzsolása is hozzátesz az atmoszférához. (Sample pack itt, ha valaki kísérletezne vele)

Két dalhoz klip is készült, a Wave of Sound csapat ‘Elmerülve’ című számához a csobánci várnál forgott session videó, a SunMa pedig a szentbékkállai kőtengert választotta egy live helyszínének.

Ha megjött a kedvetek a balatonozáshoz a lemez hallgatása közben, augusztus 19-én a salföldi Bányakertben lesz egy lemezbemutató minifesztivál is, edukatív programokkal és koncertekkel.