Szombaton AZVLMennyi érzékszervünk kirúghat a hámból a Dürer Kertben
április 3, 2019

A kortárs művészetek iránt érdeklődőknek minden szempontból kielégítő programmal készül az AZVLM csapata, első happeningjükre most szombaton, április 6-án várják az újdonságokat kereső, nyitott közönséget a Dürer termeibe. Nagyon színes a felhozatal, teljesen különböző művészeti ágak projektjeit promótálják saját, játékos arculatukkal. Lesz majd fény- és hanginstalláció, kazi dj és koncertek is. Hogy miért is kerül megrendezésre ez az érzékszerveket nem kímélő program, erről beszélgettünk az egyik szervezővel, Gyarmati Zeával.

Mit kell tudni rólatok? Kik vagytok ti? Mi az az ‘AZVLM’?

Ez egy még friss budapesti kollektíva a feltörekvő kortárs művészet népszerűsítéséért.

AZVLM, azaz ’az valami’, mi is az a valami? A laikus közönségben sokszor merülhet fel ez a kérdés egy-egy művészeti projekt kapcsán. Mi pedig szeretnénk választ adni ilyen jellegű kérdésekre és közelebb hozni a fiatalokat az alkotókhoz.

Már többünkben motoszkált ez az ötlet, aztán Jezerszky Viki kapott egy lehetőséget a Dürer kerttől, megkeresett minket, név szerint még Makay Annát és Mohácsi Lucát, összefogtunk és továbbgondoltuk. Jó barátok vagyunk egyébként, amióta együtt dolgozunk, pedig még jobbak lettünk. Az április 6-ai bemutatkozó eseményünkön csomó ilyen underground projektet mutatunk majd be, ezek mind egy kicsit elrugaszkodottak a megszokottól. Persze, azért lesznek már ismertebb előadók is.

Ízelítőként milyen projekteket tudnál ajánlani?

Mindegyik nagyon jó lesz. Az Ezremek csapata egy mechanikus bábgép show-val készül, az emberek különböző technikák révén mozgathatják majd a bábokat. XYZ WE SENSE LIVE projektje egy nagyon izgalmas interaktív fény és hanginstalláció. Egy terem lesz megvetítve különböző projektorokkal, az emberek pedig a saját árnyékuk kivetülésével játszhatnak. Eközben pedig egy 4 iránypontos hangrendszerről szól a zene, azaz minden irányból jönnek a hanghatások, mint a moziban. A Hocus Focus formáció szintén vizuális varázslással foglalkozik, Piros Paintings és Beca élő festését vetítik, különböző folyadékokat és szemcséket felhasználva.

A Bálna projekt egy 15 perces sessionökből álló színházi performansz, ahol kis csoportokban lehet bekapcsolódni az előadásba és átélni milyen is lehet a tenger mélyén, egy bálna gyomrában. Lesz ízelítő a 24.hu egy készülő dokumentumfilmjéből, Tekné címen, ami a digitális és az analóg művészeteket veti össze. Gerincz projekt, Sticky és Silhouettes néven olyan kortárs tánc performanszok lesznek láthatóak, amik a megszokottal ellentétben nem színpadi produkciók, hanem a kavargó közönség sorai között valósulnak meg. Lesz még egy nagyon vicces szappanopera imitáció szintén kortárs táncosok által, de táncterápia ízelítő is, ahol mindenki ismerkedhet kicsit a saját mozgás és test kultúrájával.

A Ricsárdgír az egyik legismertebb nevünk, a koncertjük egy újrahasznosított hypercool, crossdresser divatbemutatóval egészül ki, a ruhák a berlini Kék Lóból repülnek a Dürerbe.

A másik koncertet a Szagos Hörigekkók adja, a felcseperedő gyerekzenekar egy eddig soha nem hallott formációban áll színpadra, csupa nagyon tehetséges zenésszel.

Emellett a kísérleti zenélés is óriási teret kap, a PMS kazi dj set Max Sinclair és Palmovka jóvoltából betekintést enged a kazettáról való dj-zés misztikus világába, NYXA szettjére élőben megy a festés, Előd Janky, Fausto Mercier és zno hangokat állítanak ki, Czitrom & ooo, a Saffiyúck és obwigszyh pedig még ennél is felfedezetlenebb vizekre hanghullámoztatja a közönséget. De nem szeretnénk senkit túlságosan lesokkolni, éjjelre az önfeledt bulizásé és táncé a főszerep, dj-zik a Moonbase Patel Disco, Kristof Kelemen, Adis Abbé b2b-ben Csörgő Marcival, Bettina Nem és dj nő is. A Lahmacun rádió élőben közvetít a helyszínről, aki pedig megéhezik, a Gasto Trash-es kisbuszban enyhítheti étkét.

Milyen jövőbe tekintő terveket dédelgettek?

Szeretnénk több hasonló saját rendezvényt, illetve egyéb eseményekre, fesztiválokra közvetíteni programokat.

A célunk, hogy minél többen, minél jobban megismerjék, mi újság a budapesti kortárs művészetben!

Mit gondolsz, miért érdemes minél több embernek ellátogatnia?

Délután 5-től hajnali 4-ig folyamatosan történnek majd dolgok, így nem lehet unatkozni. Nem ismerek még egy olyan eseményt jelenleg Budapesten, ahol ennyi friss művészeti projekttel ismerkedhetnek meg a látogatók, ráadásul nagyon interaktív és szórakoztató módon. Ez egy olyan program, ami az egész szombatod kitölti, és garantáltan inspirál hosszútávon is.

Ráadásul a Szagos Hörigekkók koncertje egyben adománygyűjtés is a Fővárosi Gyermekvédelmi Központnak. Plüssállatokat és egyéb gyerekjátékokat gyűjtenek, amiket az esemény után eljuttatnak a rászoruló gyerekeknek.

Ahogy már említettem, most egy eddig még nem látott formációban állnak színpadra. Így az eredeti alakulat, melyet a Csernovszky testvérek, Márk és Fanni alkotnak, kiegészül több szintén remek zenésszel, név szerint Kapusi Viktorral, Vidákovich Bénivel és Izsákkal, Hegedüs Benedekkel és Klausz Ádámmal.

Illetve, amiért még külön megéri ellátogatni, az az, hogy rendes belépők mellett, lehet támogatói jegyeket is venni, 2000-3000 Ft-ért.

A vásárlók között pedig kisorsolunk Kolorádó, Bánkitó, UbikEklektik, Zengető és AZURE jegyeket, illetve Hübris söröket és Gastro Trash vacsorát is.

Csak azt tudom mondani, hogy mindenki jöjjön hamar, hiszen a legtöbb projekt egyszeri és nem érdemes lekésni róluk!

Szerző: Orbán Kata, Fotók: Bogdán Réka, Lukácsi Liza