Az idei vendégszám duplájára készül 2024-ben a SopronFest
november 21, 2023

2023 tavaszán új fesztivállal bővült nemcsak a Hűség Városa kínálata, de a hazai fesztiválpalettán is új és izgalmas formátumként kapott helyet a debütáló SopronFest. A szervezők 2024-ben Pünkösd idején folytatják a megkezdett munkát, amelynek jövőjére vonatkozóan Sopron vezetésével karöltve hosszútávú tervet dolgoztak ki. 2024-ben már az idei nézőszám megduplázása a cél, hazai és nemzetközi sztárok részvételével és városszerte kulturális programokkal. Több olyan közönségkedvenc szerepel a programban, akik exkluzív fellépést vállaltak a SopronFesten. „Fenntartható fesztivál” megteremtése a cél, amely az esetükben az emberi lépték megtartását jelenti elsősorban. A szervezői munkához idén is soproni partnereket keresnek, bízva abban, hogy a SopronFest megmutatja a város ismert és rejtett értékeit, színeit, helyeit. Jelentkezni a fesztivál honlapján lehet.

2024-ben május 17-18-19-én, vagyis a pünkösdi hétvégén zajlanak a SopronFest kiemelt eseményei megnövelt helyszínen a Lővérekben, de városszerte már egy héttel korábban, május 11-től kulturális programok százai várják a közönséget teraszokon, éttermekben, kávézókban, klubokban, utcákon és tereken.

„A turizmus és vendéglátás szempontjából is fontos városunknak, hogy legyen egy olyan esemény a város életében, ami vonzó a fiatalok számára. A SopronFest nemcsak újnak, de különlegesnek is számít a hazai fesztiválok körében. A soproniakat és a hozzánk érkező turistákat jövőre már több színpadon, szabadtéren és fedett helyszíneken várjuk a Lővérekben és városszerte tucatnyi helyszínen, ahol több száz programon vehetnek részt a fesztiválozók. Szeretnénk, ha az idei évhez hasonlóan a soproniak is kivennék a részüket a szervezői munkából. A SopronFest honlapján várjuk azoknak a soproni vendéglátoknak, szolgáltatóknak, vagy akár magánszemélyeknek a jelentkezését, akik saját helyükön, saját szervezésben örömmel kapcsolódnának a programokhoz. Bízunk benne, hogy tovább erősíthetjük azt az üzenetet, hogy Sopron egy igazi vendégszerető fesztiválváros. 

A SopronFest alapítóival, Fülöp Zoltánnal és Lobenwein Norberttel, illette a főszervező Váncza Pannával közösen hosszabb távú tervet dolgoztunk ki arra vonatkozóan, hogy milyen irányba kívánjuk közösen fejleszteni Sopron új fesztiválját, amely jövőre az idei nézőszám megduplázását tűzte ki célul.” – mondta dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

A részletes programmal november 27-én jelentkeznek a szervezők. Ezen a napon reggeltől minden órában más-más program prominenseit jelentik majd be. A jegyelővétel pedig december 2-án indul. A kedvezményes, „Hűség jegyek” várhatóan néhány napig állnak majd rendelkezésre, nagy érdeklődésre számítanak ugyanis a szervezők. Azt már lehet tudni, hogy a különleges helyszínen, az erdő szélén zajló háromnapos helyszín nevében is büszkén hirdeti Sopron egyik legfontosabb negyedét. A „Lővér”, a SopronFest fő helyszíneként az erdő szomszédságában a tavalyinál nagyobb helyen, több színpaddal jelentkezik. 2024-ben már nemzetközi fellépők is szerepelnek a programban, több generáció kedvenc hazai fellépőivel együtt. A koncertek szabadtéri színpadokon és fedett helyeken valósulnak meg.  A szervezők azt is elárulták, hogy a programban „titkos headlinerek” is szerepelnek, akiknek a részvételét egyelőre nem hozhatják nyilvánosságra, többnyire azért, mert a nagy nevek közül többen éppen az aktuális fellépéseikre összpontosítanak, de a következő hetek is ígérnek még meglepetéseket.  Ugyanezen a helyszínen jövőre sátrazni is lehet majd, de a soproni szállásadók is felkészültek a vendégek fogadására.

Nagy szerep jut a SopronFest programjában a kortárs képzőművészetnek és a gasztronómiának is. Ezekben a napokban ismert és fiatal festők és sztár chef-ek látogatnak Sopronba. Előbbiek a köztereket teszik majd színesebbé, a konyha művészei pedig reggeliket, ebédeket és vacsorákat celebrálnak városszerte. A Soproni Egyetem ezúttal is partnerként vesz részt a SopronFest programjában, a Fő téren pedig koncertek és családi programok láthatók majd.

Az idei évben nagy sikerrel indultak el a várost és környékét, vagy éppen a Vasfüggöny útvonalát bemutató túrák. Ezekre idén is lehet majd jelentkezni és akár Trabanttal körbejárni, ahogyan közkívánatra a Sopronkőhidai Börtön is újra látogatható lesz a SopronFest idején. A SopronFest idején a karszalagos vendégek a városi buszokat ingyenesen használhatják majd.