Az élvezetek forradalma, a kilencvenes évek mámora
január 29, 2024

Február 11-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában a Technocool – Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) című kiállítása, amely a rendszerváltás utáni évtized magyar valóságát, az akkoriban indult művészgeneráció világnézetét, életfelfogását mutatja be.

A zene és a képzőművészet között mindig is volt egyfajta szoros kapcsolat, hatnak egymásra, formálják egymást, meghatározzák azt a világot, amely körbevesz minket. Van valami a kilencvenes évek történelmi szerepében, az akkor berobbanó popkultúrában, ami kihagyhatatlan a művészettörténet, a zeneirodalom, valamint a jelenünk és a jövőnk szempontjából. Egyszerűen akárhogyan is tekintünk rá, tartozzunk akármelyik generációhoz is, a rendszerváltást követő évek mindannyiunk számára mérvadók.

A rendszerváltás utáni évek eufóriája, s Magyarország popkultúrája forradalmi változásokat hozott az élet minden területén. Az emberek éheztek a változásra és az emocionális expresszióra. Ebben az időszakban a szabadság és az új lehetőségek váltak a mindennapok részévé, és ez a szellemiség meghatározta a művészetet, a zenét, a divatot és a társadalmi életet egyaránt. A kilencvenes évek alapozták meg azt, ami ma meghatározza a zenei világot és a pesti éjszakai élet buli-kultúráját. Ekkor terjedt el a techno, a house, ekkor jelent meg a ravekultúra fenoménje. Ahogy az évtized előrehaladt, az elektronikus zene globális jelenséggé vált. Világszerte elkezdtek virágozni az elektronikus zenének szentelt fesztiválok, klubok és események, hozzájárulva a műfaj sokszínűségéhez és kulturális átütő erejéhez. Megjelentek számos alirányzatai, mint például a trance, a drum and bass, a breakbeat, vagy az ambient. Mindezzel pedig együtt járt a DJ kultúra felemelkedése is.

A kilencvenes évek popkultúráját számos jellegzetes vonás jellemezte, beleértve az alternatív identitások felfedezését és a hagyományos társadalmi szerepek kihívását. A kiállítás is ezt igyekszik megfogni, fuzionálja a különböző művészeti elemeket, megmutatja a popkultúra komplexitásának sokszínűségét, az alternatív szépségideálok vagy a hagyományosnak gondolt normák felfedezése mellett. Az alkotásokban gyakran feltűnik a digitális művészet és a képmanipuláció, amelyek a technológiai fejlődés és az új médiumok iránti érdeklődést tükrözik.

A Technocool kiállítás pedig végsősoron egyszerre a múltunk emlékezete, a nosztalgia, valamint a jelenünk is. Ezek a művészeti és zenei irányzatok, értékek a szabadság, a közösség, a befogadás, a hedonizmus, a zene tiszta élvezete, hatással voltak és a mai napig vannak is a társadalmi attitűdökre a zenéhez, az éjszakai élethez és a kulturális eseményekhez.

Ez a kiállítás pedig tényleg ledönt minden tabut és megmutatja, hogy ebben a redukált világban milyen vékony határ választja el a magaskultúrát és a népszerű kultúrát. Mindezt mi sem mutatja jobban, minthogy a kiállítás utolsó napja előtt, Február 10-én a Galéria kupolájában látogatható lesz egy zenei program, ahol olyan fellépőkkel találkozhattok majd, mint Acideal vagy Galactic Jackson.