Újra veszélybe került az Auróra, te is segíthetsz a megmentésében
március 7, 2019

Újra a végső bezárás szélére került a budapesti underground klubélet egyik utolsó gyöngyszeme, sokunk kedvenc romkocsmája és közösségi tere, az Auróra. A nyolcadik kerületi szórakozó-, és kultúrhelyet a kerület önkormányzata már jó ideje ostromolja, a bő másfél évvel ezelőtti drograzzia után több ízben is kísérletet tettek a hely fenntartásának ellehetetlenítésére.

A törekvések mindeddig nem jártak sikerrel, az Auróra kőkeményen állta a sarat, ám ezúttal a kioszkot, azaz az italkiadó pultot, egyben az Auróra egyik fő bevételi forrását támadták meg – a legutóbbi rendelet a kiszolgálást csupán 22:00-ig engedélyezi, ami egy klub esetében az esti csúcsidő elvágásával végzetesen nagy kiesést jelenthet. Annál is inkább, hiszen nem csak a betévedő vendégek kiszolgálása elé gördítenek akadályt, de az Auróra számtalan koncert és közösségi program otthona is, melyeknek lebonyolítása így idővel egyre nehezebben lesz megoldható.

„Az önkormányzat a helyi csendrendeletre hivatkozik. Valószínűleg önkormányzati hátszéllel sikerült a környező társasházakban megszavaztatni az Auróra kioszk este tíz utáni bezárását, de így is csak a megismételt közgyűléseken tudtak a házak belső szabályzata szerint elegendő, de a helyi rendelet szerint a szükséges többséget nem elérő szavazatot összeszedni.”

– tájékoztattak minket a klub fenntartói. Azonban még közel sincs vége az Auróráért vívott harcnak.

„A jegyző  hivatalosan nem vizsgálta még a kialakult helyzetet. Szeptember óta húzódik a jogerős döntés, mivel az Auróra több más ok mellett a fentiek miatt is fellebbezett, a következő tárgyalás március 14-én lesz. A fellebbezés mellett az Auróra azonnali jogvédelmet is kért, ám az ügyben eljáró bíró ezt a kérelmet elutasította. Emiatt a döntés már hétfőtől életbe lépett, tehát hétfő óta az Auróra kioszk nem lehet nyitva 22:00 után.”

A kialakult helyzetet némileg orvosolandó március 9-én, szombaton az Auróra támogatói házibulit tart, melyen adományokat is gyűjtenek a szolidaritást vállalóktól, ám mindenekelőtt szeretnék megmutatni, hogy erős és összetartó közösség áll mögöttük.

Bár az utóbbi időben számtalan ikonikus klub kényszerült végleg lehúzni a rolót, fontos kiemelnünk, hogy az Auróra még mindig menthető, ám ehhez minden segítségre szükség van.

A tíz óra előtti fogyasztáson – mennyei az ebédmenü – a szombati bulin, a terembérlésen és a pultnál kihelyezett állandó adománygyűjtő dobozon kívül PayPalon keresztül, vagy közvetlen átutalással is segítheted az Auróra csapatát néhány kávé vagy sör árával, a szükséges tudnivalókat a buli leírásában megtaláljátok. Mindenkit vár tehát szeretettel az Auróra szombaton a rendhagyó támogatói házibulira, ne hagyjátok ki!

Fotók: Auróra