Az Auróra baszogatásának rövid története
július 24, 2018

Tavaly, egy fülledt szombat estén, amikor az Auróra közönségének egy marginális része épp nem a Kolorádón bulizott, hanem egy civilek által létrehozott eseményen vett részt az „inkriminált” helyen, a rendőrség az adott programhoz képest hatalmas erőket megmozgatva razziázott a józsefvárosi klubban. A razzia után elkezdődött a közösségi hely elhúzódó basztatása, tele csavarral, ahol ide-oda pattognak a labdák. Több mint egy év után újabb fordulat állt be az ügyben, miután a jozsefvaros.hu-n megjelent egy közlemény, ami alapján az Önkormányzat mégis bezáratná helyet – a Corvin Clubbal egyetemben. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb pontjait az underground klub utáni, több mint egy éves hajszának.

2017 június 11-én este egy, a kender ipari felhasználásával foglalkozó eseményen 30 rendőr, továbbá a katasztrófavédelem, valamint az önkormányzat munkatársai léptek be az épületbe. A 14 órán át tartó razzia során a rendvédelmi erők előállítottak 15 embert (a 120-ból) és többeknél házkutatást is tartottak.

Két hétre rá meg is jelent a VIII. Kerületi Önkormányzat rendelete, ami azonnali hatállyal véget vetett a klub működésének. A pestisracok.hu értesülései szerint Auróra Kioszk bezárását drogterjesztés miatt rendelte el, a kerület vezetősége pedig közleményében akkor azt írta:

A jegyző a nyomozó hatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb 1 év időtartamig a helyet bezáratta.

Volt ezzel együtt egy másik végzés is, amely az Auróra Kert bezáratásáról szólt. A Kert településképi engedélyét visszavonták, miután annak területe pár négyzetméterrel meghaladta az engedélyezett 20-at.

Az Index ekkor arról írt, hogy 

A településképi engedély megvonását június 19-én keltezték, de csak 28-án kézbesítették – együtt a bezárási végzéssel, ami már a 19-i döntésre hivatkozik,

ami azért is érdekes, mert maga az Auróra is először csak a Pesti Srácok cikkéből értesülhetett arról, hogy ők mellesleg be lesznek záratva.

Az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft. ekkor tagadta a Pesti Srácok vádjait, miszerint kábítószerterjesztés folyt volna az náluk. Kiemelték, hogy az eddigi ellenőrzések során nem volt probléma, az eljárást pedig jogszerűtlennek tartják.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, volt tüntetés, publicisztikák sora, támogató buli, sőt még az amerikai nagykövetség is tiltakozott. A hely ezután nem üzemelt vendéglátó ipari egységként – azaz nem árusítottak ételt vagy italt – a bulikat azonban többségében megtartották.

Majdnem két hónap múlva viszont, augusztus 23-án a Budapest Fővárosi Kormányhivatal

jogerősen megsemmisítette a helyet bezárató jegyzői határozatot, tehát a klub újra üzemelhetett.

Ezt megerősítette a bíróság októberi határozata, ami szintén jogellenesnek ítélte meg az Auróra beszántását.

Tehát volt egy razzia egy kender témájú bulin, és egy azonnali bezáratás az Önkormányzat részéről, amit később mind a kormányhivatal, mind a bíróság jogellenesnek mondott ki.

Újratöltve

Az ügyben ekkor egy kis szünet ált be és a szórakozóhely zavartalanul üzemelhetett tovább. Az elmúlt hetekben viszont újra felpörögtek az események: a szintén VIII. kerületi Corvin Clubban tartott júniusi razzia után az Önkormányzat újra megkísérelte a hely bezáratását, most épp Corvinnal karöltve.

Az érdekesség az egészben az, hogy aznap sem az Auróra sem a Corvin nem kapott semmilyen forrásból nem kapott hivatalos dokumentumot, ami a működésük felfüggesztéséről szólna. A jozsefvaros.hu-n, mint sajtóközlemény jelent meg a cikk, ami nem tekinthető hivatalos felszólításnak, így a csarnoknegyedi klub továbbra is zavartalanul üzemelt. Miután bírósági végzés és kormányhivatali határozat van arról, hogy jogszerütlenül darálták volna be őket tavaly, egy hétig teljes volt a bizonytalanság, hogy vajon miért szálltak rájuk újra.

Nyilatkozatukban támogatásukról biztosították a Corvint, aminek vezetősége fellebez a határozat ellen. Ők a Facebookon kiadott közleményükben megjegyezték, hogy indokolatlannak tartják a szokatlanul kemény büntetést, ugyanis a szabályokat betartották és a közbiztonság fenyegetettsége sem valósult meg, ezen felül pedig a hatóságok a legutóbbi ellenőrzésnél is mindent rendben találtak.

Akik szeretik a Corvint és segíteni szeretnének, azokat megkérjük, hogy NE lázítsák a közeget, NE generáljanak indulatokat és gyűlöletet és NE foglalkozzunk a rosszakarókkal. Energiáinkat koncentráljuk egy pontba és a széthúzás helyett próbáljunk meg összezárni és törekedjünk arra, hogy ne mossák össze a Corvin Club ideiglenes bezárását más kerületi helyek bezárásának hírével, mert a helyek tevékenységi köre és profilja nem megegyező, ezáltal összehasonlíthatóvá nem tehetők

– írták. Míg az Auróra szolidaritását fejezte ki a Corvinnal, addig utóbbiak próbálták minél jobban szétválasztani a két ügyet.

A klubbal együtt egyébként úgy néz ki, lehúzza a rolót a Rooftop Cinema is. Az események összefüggésben állhatnak a Corvin Áruház teljeskörű felújításával és a kerületet felemésztő dzsentrifikációs hullámmal.

Kellemetlen időpontok

Talán szőrszálhasogatás, vagy véletlen egybeesés, de mindenképpen érdekes, hogy milyen időpontokat választott a sors, illetve az Önkormányzat az Auróra eltüntetéséhez.

Fontos kiemelni például, hogy mind a kettő bezáratós rendeletet pár nappal olyan események után adták ki, amik stabilitást és erkölcsi alapot adhatott a hely beszántásának. Az Aurórában ugyanis masszív közösségi élet van, itt van a központja több civil szervezetnek is, mint például a Láthatatlan Tanoda vagy a Roma Sajtóközpont, de itt székel a Budapest Pride is.

A 2017 júniusában elfogadott civiltörvény után két hetet kellett várni, hogy megjelenjen a határozat, és miután végetért a kampány időszak, a választások, illetve a szintén pár nappal ezelőtti józsefvárosi polgármester választás, újra megjelent a tavalyihoz hasonló rendelet.

Továbbá két ok miatt is érdekes az időpont. Az Aurórának a klubszezon – tehát az októbertől májusig tartó időszak – a fő bevételi forrása és ekkor vannak olyan hetek, amikor a pesti közönség szinte napi találkozó helyévé válik, viszon most, nyáron a klub kevésbé van a figyelem középpontjában.

A másik egy egészen elfelejtett dolog, amire lehet, hogy még az Önkormányzat sem gondolt. A Maromosok által szervezett Bánkitó Fesztivál mindig július második hetében van, tehát tavaly vezetőség arra fókuszált, hogy sikeresen bonyolítsák le az eseményt, míg ebben az évben, pedig pont a nógrádi fesztivál után két nappal került sor a bezáratásra. Mivel ezekben a hetekben a vezetőség erejét és idejét főleg a fesztivál köti le, nehezebben tudnak más dolgokkal foglalkozni.

Engedély nélkül használták volna a területet? Nem igazán

Az Auróra következő hét hétfőn végül megkapta a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal határozatát, ami ellen azonnal fellebeztek és jogi védelmet kértek. A határozatból kiderül, hogy most egy adminisztratív hiba volt az oka a bezáratós rendeletnek:

A Maromosok 2014. július 1-jére dátumozták a ház bérleti szerződését, a Marom Klub Kft.-t viszont csak július 4-én jegyezte be a cégbíróság. Szerintük ezért mondja azt az önkormányzat, hogy jogcím nélkül használták az ingatlant.

Pont ezért, a tavalyi per után a cég és a terület tulajdonosa aláírtak egy közös nyilatkozatot, amit eljuttattak az Önkormányzathoz. E szerint mind a két fél érvényesnek tekinti a bérleti szerződést.

A közösségi hely által kiadott mai nyilatkozat szerint, az Auróra nyitva lesz és marad helyén, miután „jogtalanul és jogszerűtlenül akarták őket bezáratni”. Cáfolták azokat az interneten keringő vádakat, hogy például „anarchista drogtanya” lenne a hely, vagy hogy „közbiztonsági érdekből” elrendelték volna, hogy bezárjanak. Leszögezték:

jogszerűen csak akkor zárathatnának be bennünket, ha nem tudnánk bemutatni érvényes szerződést, vagy valami más indokolná a tevékenységünk felfüggesztését. Ilyesmiről viszont szó sincs.

Fotó: Halász Júlia / 444.hu