Augusztusban újra itt a Gólem!
július 23, 2022

Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Gólem Fesztivál idén egy rejtélyes, felfedezésre váró szigetvilágba invitálja a bulizni vágyókat augusztus első hétvégéjén. A legizgalmasabb underground zenei kollektívák együttműködésében megvalósuló Gólemen idén is felvonul az ország alternatív könnyű és elektronikus zenei életének színe-java. A helyszín idén a szécsényi Robinson szigetek.

A Gólem egy nonprofit, alulról szerveződő baráti kezdeményezés, melynek legfontosabb célja fellépési lehetőséget biztosítani a feltörekvő előadóknak és zenekaroknak, mintegy ugródeszkaként a könnyűzenei szcénába – írják közeményükben a szervezők. Ez azonban nem zárja ki, hogy rutinosabb fellépők is megforduljanak a négy izgalmas látványvilágú színpad egyikén: többek között Co Lee-val, a Duckshellel, a Hakumbával vagy a hari_dramaval is találkozhatunk augusztusban. Az elektronikus zenék kedvelői sem unatkoznak majd: a Dialect, a Műhely és a Rév Zrt. a hazai techno szcéna kiválóságait hozza el, míg a SANTSAT, a Terra Kontra illetve az kolozsvári illetőségű Kollektiva_unknown a „finomabb ütemek” szolgáltatásáért lesz felelős.

Mint írják, a Gólem igazi különlegessége, hogy a tapasztaltabb fellépők és a mainstreamebb műfajok mellett egyaránt fontos szerepet játszanak a trash hip-hop vagy hyper-pop lovagjai. Számos olyan fellépő játszik Gólemen, aki csak itt látható műsorral készül az eseményre.

Ez a sajátos egyveleg formálja a Gólem Fesztivált a legizgalmasabb hazai kisfesztivállá.

Az idei Gólemen nem csak zenei programokkal lehet találkozni: számos napközbeni interaktív workshop, nagycsoportos játék, kulturális és közéleti beszélgetés várja a résztvevőket. A beharangozó szerint idén a fesztiválon olyan hiánypótló, fiatal szervezetek is feltűnnek, mint

  • a Hallgatói Szakszervezet,
  • a Munch,
  • vagy a Társadalomelméleti Kollégium,
  • ezen felül pedig több színházi és táncelőadás is lesz.

A szervezők továbbá kiemelik, hogy a beszélgetések és előadások mellett lesz főzőverseny, kézműves program, illetve strandolási lehetőség is. Emellett külön említésre méltó az idei fesztivál helyszíne, amely egy tavakkal, kanálisokkal és szigetekkel taglalt oázis, Szécsénytől mindössze pár kilométerre.