Apró Hold, nagy ambíciók
december 12, 2022

Veszprémben az elmúlt pár hétben minden szombaton egy apró baráti társaság által szervezett showcase videósorozat forgott, Little Moon néven. A jelenleg első évadát közvetítő kezdeményezés igyekszik a környék egészen elrejtett előadóit a felszínre hozni. Most a negyedik alkalmuk és videóriportunk premierje kapcsán jelentkezünk

Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz. Gigantikus infrastrukturális beruházások bonyolódnak, a földből nőnek ki bisztrók és kocsmák, valamint egy terjedelmes eseménynaptár lett a jövő évre szervezve, erről kérdeztem a srácokat, elégedettek és színvonalasnak tartják az egészet. Reménykeltő dolog, hogy ez a hatalmas alap, egy ilyen kezdeti és szubkulturális projektnek is biztosít forrásokat.

A sessionok stábja egy zenészekből álló társaság, akik veszprémiként jól ismerik a térség viszonyait, általuk is jól ismert problémákra keresik a megoldást. A cél többek között az, hogy létrehozzanak egy átfogó előadói közösséget, mert a jelenlegi meglehetősen elszigetelt csoportokból és buborékokból áll. Ez az új platform lehetőséget ad, hogy az efféle zárványok egy nagyobb közösséggé szerveződhessenek, új szakmai és baráti kapcsolatok szövődjenek.

A kezdeményezésnek az is célja, hogy egy inspiráló, figyelmes környezetet teremtsen az előadóknak. Nincs étel-ital felszolgálás, az egyetlen oka hogy odamenjen valaki valóban a zene; a kis létszámú közönségben pedig lehetetlen “elbújni,” vagy beszélgetni. Mindenki néma csendben figyel, ami, bár a fellépők elmondása szerint félelmetes, mégis legalább annyira motiváló, és igazán különleges előadásokhoz vezet.

Utoljára pedig, a koncerteket szuper hang- és képminőségben rögzítik. Pár fellépőnek ez a felvétel lehet az első megjelenése, esetleg Spotify-ra felkerülő anyaga.

Szimpatikus, őszinte, hiteles projekt, ami egy számunkra különösen fontos ügyet, a vidéki zenei közösségeket is felkarolja. A döntéshozóknak pedig jó példa lehet, hogy nem csak és kizárólag hatalmas beruházásokban kell gondolkodni, hanem ilyen apró magokat is érdemes ültetni.

Kövessétek a Little Moon-t, minden szombaton új résszel jelentkeznek, jó zenehallgatást!