Anyagtalanul könnyű, mégis álom-sűrű az új parallel patterns dal
január 10, 2023

Bár még karácsony előtt jelent meg, de kár lenne szó nélkül elmenni Nagy Gerda (Kytaro) parallel patterns néven kiadott legutóbbi megjelenése mellett. A melankólikus, keserédes, szinti központú álompop projekt még novemberben debütált, de a második számot hallva is érződik a nagyfokú zenei tehetség és érzelemteli kísérletezés.

Azt mondják onnan jöhetsz rá, hogy egy álomban vagy, hogy nem tudsz visszaemlékezni hol voltál korábban és kizárólag csak a jelenben létezel. Valahogy így éreztem én is, amikor elmerültem a temporary state gyönyörébe. Megszűnt a külvilág, nem maradt más a fejemben. Csak audio-vizuális mámor.

A fátyolosan simogató, harmóniában szóló ének önmagában is misztikusan szép. Ezt díszíti tovább a sávonként bővülő egyre nagyobb magasságokba emelkedő szintetizátor aláfestés, mellyel egy anyagtalanul könnyű, mégis magával ragadó dalt kapunk. Az ehhez társuló visualizer születéséről Nagy Gerda a következőket mondta:

„Már évek óta kísérletezem AI-val, 2019-ben jött ki egy koncept verseskötetem a Gondolat kiadónál Who AI am? címmel. Azóta használtam már dalszövegírásra is hasonló metódust, a temporary state-et pedig vizuálisan szerettem volna megtámogatni. Ehhez egy midjourney-vel generált pár képes sorozatomat vettem alapul, ezeket photoshopban megeditáltam majd összeanimáltam őket egy szintén AI alapú szoftver segítségével. Miután a videókból összeraktam egy vágatot premiere-ben, a végeredményt még a biztonság kedvéért átfuttattuk egy AI upscaleren, hogy húzzunk egy kicsit a minőségen.

Az ál-orchideák elsőre szinte észrevehetetlen, érzékeny és medúzaszerű alakváltoztatásával a folyton mozgásban lévő törékenységünket szerettem volna vizualizálni.”

A temporary state a PLUTO Sounds gondozásában jelent meg, a produceri munkát Weil András végezte.

Ha kicsit pörgősebb, de bőven szürreálisabb dallamokra vágysz, chekkold a debütáló down-t is. Személy szerint bízom benne, hogy bőven lesz még folytatása a szóló munkának, ha nem akarsz róla lemaradni, akkor katt.