A klubok személyiségére szabott dekorjával ad új dimenziókat a bulizáshoz az Afterglow
július 3, 2019

A tavalyi Ubikekletik Fesztiválon hárman beszabadultak az egyik színpad backstage-ébe, ahol a zajló performansz sorozatok hatására megalapították az afterglow project néven futó „installáció-dekoráció” projektet, amelynek dekorjai és ötletei hirtelen meghatározó részei lettek a pesti klubok atmoszférájának.

Az Ubikekletikes élménynek köszönhetően a srácok kitalálták, hogy mi lenne, ha nem csak fesztiválon lennének dekorok, vagy témák, tematikák, hanem a sima, „mezei” bulikon is megjelenne valami hasonló.

Az alapötlet az volt, hogy minden buliban lenne egy „chill-out” szoba, amely jól néz ki és ahol nyugodtan lehet beszélgetni, vagy egyszerűen csak vegetálni. Ezt a szobát töltötték volna meg, főleg installációkkal, hogy ne csak a dekor dominálja a teret.

A pesti klubokra azonban nem jellemző, hogy ki lenne alakítva egy „chill-out-room”, mely alkalmas regenerálódásra, és ha van is, akkor annak a dekorációja/arculata alig egy leheletnyivel tér el a táncparkettől, a klubtól és/vagy közvetlenül a WC és a ruhatár mellett van.

Emiatt a projekt fókuszát áthelyezték a tánctér kidekorálására és felturbózására.

Az, hogy mi alakítja az éppen aktuális arculatot, a dekor tematikáját, nagyban függ a zene és a klub hangulatától.

Ezek alapján mindig más és más koncepciókkal készülnek a különböző klubokhoz, bulikhoz, és ezek mellé csempésznek be általában valami személyesebb, rejtettebb jellegzetességet.

Eddig az mhmm csapatával rengeteg különböző helyen (Toldi, Bródy Studio, Menta Terasz), az AGORA Music Management csapatával pedig a Flashback Studio-ban dolgoztak együtt, de a cél az lenne, hogy minél több hasonló, elektronikus zenei eseményen kaphassanak teret a dekorra, vagy csak egy „higgasztószoba” (Fejér Balázs után szabadon) kialakítására.

„Most már van Pesten egy olyan elektronikus zenei színtér, amely nem ugyanazon az egysíkú mezsgyén mozog, hanem más tematikájú, műfajú zenék jelennek, melyek mind különböző atmoszférát hivatottak teremteni, így ki tudod választani, hogy mikor, milyen zenére, hangulatra vágysz.”

– mondják.

A csapat azon túl, hogy ezt a zenei világot érzi főként magának, azért is pont ezen a szcénában és szubkultúrába tevékenykedik, mert ezeken a bulikon nem az számít, hogy mi van a színpadon, ahol a zenekar játszik, és akiknek az igényeihez alkalmazkodni kell, hanem ők határozzák meg, hogy a közönség milyen környezetben van, és abban mennyire érzi magát például otthonosan, vagy felszabadultan.

A srácok a jövőben szeretnének a klubok közegéből kicsit kiszakadva kötetlenebb, kritizálóbb, gerilla projekteket is csinálni, melyekkel politikai, társadalmi problémákra reflektálnának. Szóval, ha esetleg a nyár folyamán látnátok valami random, ütős, elgondolkodtató fura (mű)tárgyat, installációt a városban, akkor az simán lehet, hogy az afterglow műve. Ha pedig lemaradnátok róluk, vagy már most érdekel, hogy miket csináltak eddig, akkor kövessétek őket Instagramon!

Fotók: Vizi András és Tóth Vencel