A zene mindenkié: feltörekvő zenészek koncertjeit csempésszük szociális otthonok falai közé
november 29, 2018

Ősszel egy maroknyi Corvinusos hallgató keresett fel minket, hogy csatlakozzunk A zene mindenkié elnevezésű projektjükhöz, melynek keretében tehetséges zenészek koncertjeit szeretnék eljuttatni szociális és alapítványi otthonokba, illetve klinikákra. Az együttműködés lényege, hogy élőzenei, akusztikus fellépéseket, ezáltal pedig művészetet, szórakozást, élményeket szállítsanak az ott lakók mindennapjaiba, melyeket mi videóblog formájában megörökítünk.

Mivel a feltörekvő zenészek mellett a feltörekvő zenei kezdeményezéseket is szívünkhöz közelinek érezzük, természetesen belevágtunk. Noha az iskolai projektként indult akció valójában valamennyi fél számára mély víznek bizonyult, az első felvonást megörökítő videót elnézve határozottan megéri a folytatás.

Az első bevetésre a TEGYESZ (Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) I. sz. Befogadó Otthonában került sor, ahol Tóth Kristóf, aka kristoaf gitáros-dalszerző zenélt a gyerekeknek.

„Nagyon jól éreztem magam. Idősebb gyerekekre számítottam és más számokkal készültem, de szerencsére alkalmazkodni tudtam a helyzethez és rögtönöztem egy számukra jobban testhezálló setlistet. Látszódott rajtuk, hogy nagyon élvezték, rettentően aranyosak voltak és jó hangosak is. Illetve a saját számaim is tetszettek nekik, ami nagy meglepetés volt.” – mesélte Kristóf.

Az alapkoncepcióban Kikeltetős zenekarainkat szerettük volna együttműködésre csábítani és szerencsére nem egy bandának megjött a kedve az akusztikus jótékonykodáshoz, ám végül úgy döntöttünk, hogy a lehetőség valamennyi motivált zenész számára nyitva áll. 

„Nagyon fontos dolog, hogy a monotóniát, a megszokottságot megszakítsuk. És a zene eleve egy klassz dolog, amit mindenki élvez és szeret”– erősíti meg Kelecsényi Szabolcs, az otthon fejlesztő pedagógusa.

Szerinte lényeges, hogy a gyerekek alkalomadtán kinti programokon is részt vegyenek, mivel fontos, hogy ne egy szegregált környezetben, hanem igenis a társadalom részeként töltsék napjaikat. Ugyanakkor, ha maguk a programok jönnek házhoz, az is egy eszményi forgatókönyv. Ez nem mellesleg tökéletesen passzol A zene mindenkié-crew célkitűzéséhez:

„Országszerte rengeteg gyermek, idős, hátrányos helyzetű, vagy betegségben szenvedő kényszerül lakóotthonokba, illetve hosszú időre bent lakásos klinikákra. Több alapítvány, illetve szervezet létrejött már annak érdekében, hogy ezeknek az embereknek a mindennapjai egy kicsit színesebben teljenek különböző számukra szervezett programok, események szervezése által, most mi is egy hasonló cél érdekében indítjuk kezdeményezésünket.”

Hogyha segíteni szeretnétek a videóban szereplő központ munkáját, ezt ruházat, különböző fejlesztő-, és társasjátékok, édességek adományozásával is megtehetitek – látogassátok meg honlapjukat a további információkért. Illetve, ha csatlakozni szeretnétek a zenés akcióhoz, írjatok nekünk a zene@keretblog.hu címre!

  • A legközelebbi session alkalmával szintén a TEGYESZ otthonába látogatunk és ezúttal az idei Kikeltetőt is meghódító Carson Coma tagjai gondoskodnak majd a hangulat-tuningról.

Videó: Songoro Laura, Major Bálint