A Known Bug új dala glitch-rockos lebegés a pixeltengerben
november 29, 2020

A tavaly alakult Known Bug electro-duó Tóth András, azaz Andre Freego és Gritta Péter közös projektje, amely a műfaji határokat nem kímélve házasítja a gitárzenét a szintipoppal, a kellemesen építkező dallamokat a glitch-es széteséssel. Az álomszerű zenei világba már egy nagylemez képében meghívást kaptunk 2019-ben, ezúttal viszont egy új dalt hoztak nekünk a srácok, amit klippel együtt mutatunk meg nektek!

A Known Bug első anyagán, a Fuccboi’s Anxiety című lemezen Andrásnak és Péternek sikerült valami különlegeset elcsípniük. A dalok könnyen érthető, de sokszínű hangulatképekkel dolgoznak, a kísérletezés és a stílushűség aránya tökéletes, és bármennyire is ott munkál a háttérben a túlbonyolító ütemekre és struktúrákra való kísértés, a debütalbum megmarad egyfajta megfontolt egyszerűségnél. Habár elsősorban a „klasszikus” elektronikus műfajok között lavíroz az anyag, néha ironikusan kifordítja a rendelkezésre álló stíluselemeket (amire a dalcímek is utalnak), ez a vonás pedig frissességet hozott a lemez ütemeibe, végső soron pedig ez tette fel a formációt az izgalmasnak ígérkező electro-projektek térképére.

Az új, ‘Meth Rock’ című dal természetesen megtartotta a reflektív humort, ami szintúgy tükröződik a minimalista képanyagban. A zene és a klip egyszerre középsúlyos glitchart-utazás, lebegés a pixeles semmiben, és meditáció az (otthon) alkotás határairól. Újdonságként az előzőekben uralkodó szintiszőnyegeket felváltották az összetettebb gitársávok, a rendhagyó hangzások megsokasodtak, de az alaprecept ugyanaz maradt.

„Peti nemrég felfedezte a Battles nevű zenekart és megmutatta tőlük az EP C/B EP című lemezüket, ami tele volt glitch-szerű gitáreffektekkel. Innen jött az alapkoncepció, hogy valami hasonló hangzást kipróbálhatnánk mi is. Ez az első olyan Known Bug-track egyébként, amin több az élő hangszer, mint a szoftveres. Alsóhangon legalább 9-10 gitársávot pakoltunk bele”

– vázolta fel Andris a dal születését.

Habár mindketten játszunk hangszereken, a projektünk messze van még az élőzenétől, leginkább rövidebb loopokat pakolunk egymásra és próbálunk 1-1 témát jobban kidolgozni. Ebben a tekintetben többek között a math rockkal rokonítható az alkotási metódusunk, amit a címben is szerettünk volna sugalmazni egy kis szójáték képében. A math rockban ugyanígy sok kis különálló rész alkotja a hangzást, aztán ezeket a kis részeket foltozzák egy egészbe a zenekarok. Az erre tett mostani kísérletünk nem lett katasztrofális – mi is meglepődtünk, hogy zenekar nélkül sikerült rockzenét csinálni

– egészítette ki Peti a munkafolyamattal kapcsolatos okfejtéseket.

Noha a ‘Meth Rock’ zeneileg önmagában is maradandó élményt nyújt, a teljességet mégiscsak a klippel együtt éri el. Erről is meséltek nekünk a tagok. Peti elmondása szerint egészen a rock aranykoráig nyúlik a videó gyökere:

„A képanyag ötletét a klasszikus rock-klipekből merítettük, amelyekben legtöbbször a tagok szerepelnek, akik eljátsszák a dalt. Mivel mi ketten vagyunk Andrissal, úgy gondoltuk, jó poén lenne megsokszoroznunk magunkat, és végül a vizuális élmény mellett a narratíva is erre épült rá. Hozzá kell tenni, hogy utoljára 10 éve dolgoztam videón, még gimiben, ez a minimál stílus pedig a mostani klipen is látszik. De ez nem baj: félreértés lenne azt hinni, hogy ezt mi komolyan gondoljuk.”

Az alapötlet, meg a sztori Peti ötlete volt, a megvalósításban pedig hatalmas segítség volt Emil barátom, aki hozta a kamerát meg a fényeket. Utána Peti közreműködésével (ő találta a stock-videókat meg szolgáltatott pár saját felvételt) összeszerkesztettem a klipet. Ez a kialakult összhatás szerintem valahol a zenekarozás meg a koncertezés iránti elfojtott vágyam manifesztálódása

– fejtette tovább Andris a koncepció gondolatmenetét.

A srácok a bezártság ellenére nagyon pozitívan látják a Known Bug jövőjét, 2021-es terveiket egy ideje már szövögetik, Andris szerint:

Ez az év érthető okok miatt elég soványra sikeredett alkotás szempontjából, de tervben van egy második lemez a következő évre. Nagy előrelépés lenne nekünk!”

Érdemes lesz tehát követni a Known Bug zenekart, a Facebookon túl a Bandcampen és Spotify-on is elérhetitek a dalokat, ha kíváncsiak vagytok, milyen irányt vesz következőleg Andris és Peti szerelemprojektje!

A fotókat Chalhoub Emil készítette.