A jazz-közbeavatkozás
április 7, 2017

Az utóbbi időben egyre-másra kerülnek elő ígéretesebbnél ígéretesebb jazzből építkező kísérleti zenekarok Magyarországon, akik egy egészen új és karakteres hullámot képviselnek az underground színtéren. Ezen projektek egyike a DEUS EX Quartet, melyben meglepő természetességgel keverednek különböző komoly- és népzenei elemek az improvizatív jazz stílusvilágával.

A zenekar tagjai valószínűleg nem ismeretlenek a szcéna követői számára: hárman a The Best Bad Trip nevű formációban is zenélnek: Velsz Kristóf – gitár, Csernovszky Márton – basszus, Gasner Márk – dob – , kiegészülve Csernovszky Márk billentyűssel, aki a néhai Szagos Hörigekkók mellett feltűnt már több zenekarban is vendégművészként, mint például a Pegazusok nem léteznek, a Ricsárdgír és az Esti Kornél egyes projektjeiben, hogy csak néhányat említsünk.

„Nagyjából egy éve kezdtünk el gondolkozni a formáció megalapításán, de a rendes próba októberig váratott magára. Kicsit később, decemberben megtartottuk az első koncertünket, ami jó fogadtatásnak örvendett.” – emlékezett vissza Csernovszky Márk.

„Az alapkoncepciónk az, hogy mindegyikünk megír egy-egy dalt, amit négyszámos szettekben adunk elő, így végeredményben mindannyiunk ízlésvilága megjelenik a koncerteken. Az összeszokással szerencsére nem kellett bajlódnunk, Márton a bátyám, Kristóf pedig az unokatestvérem, szóval őket születésem óta ismerem. Márkkal is régóta barátok vagyunk, és vele is zenéltem már ezelőtt a srácok másik zenekarában, a The Best Bad Trip-ben, tehát az összhang mondhatni alapértetődő volt a társaság számára.” – mesélte Márk.

A zenekar stílusában egybemosódik a kortárs komolyzene és a kísérleti jazz a keleti népzenével, ugyanakkor fontos helyet kap az improvizáció is. „A stílus kompozíciónként változik. A kiindulási pont az volt, hogy minél minimalistább legyen a produkciónk, de általában véve elmondható, hogy igyekszünk a legtöbb kortárs irányvonalat belevinni a zenénkbe.”

A végeredmény színtiszta, izgalmas örömzene, amely kihagyhatatlan a kísérleti műfajok szerelmeseinek. Facebook-profil és internetre feltöltött zenék híján nincs instant bizonyíték mindarra, amit írunk, de a Deus Ex próbája az evés, szóval érdemes megnézni őket élőben. Áprilisban, a Toldi Moziban, majd nyáron, a Kolorádó Fesztiválon csíphetitek el az eposzi jazz-formációt, ha kedvetek támad egy stílusokon átívelő utazáshoz.