Ilyen hangja van az internetnek – megjelent az 111records új válogatása
október 16, 2024

Megjelent a lassan két éves 111records második nagy válogatáslemeze, a Sync2. Tele futurisztikus internetzenékkel, az új kiadványon összesen 18 treki kapott helyet szűk egy órában, és már hallgatható Bandcampen és Soundcloudon.

Az 111records a kicsi, de érezhető hazai hyperpop hullámot lovagolta meg indulásakor, de rögtön elindult egy kísérleti elektronikus zenei irányba is. Eddigi rövid fennállásuk alatt nem csak egy platformot tudtak létrehozni ezeknek a zenéknek a terjesztésére, hanem saját eseményeik szervezésével egészen egyedülálló közösségépítési munkát végeztek.

A Family Fast és a Club Punk égisze alatt szervezett bulik (az előbbi külföldi DJ-ket is elhozott a KamaRave, illetve a Speedrun csapatával; utóbbi pedig a kiadónál megjelenő előadóknak ad fellépési lehetőséget) nem csak a zenéről szóltak, többnyire van melléjük valami plusz.

Ez volt márciusban egy LARP tematikájú este a Gólyában, vagy egy hónapja egy ki-mit-tud szerű hülyéskedés szintén a Gólyában. Szerintem az, hogy egy erős, saját identitást kreáltak maguknak, ami a közönség részvételén is alapul, nagyon sokat tesz hozzá a sikerességhez és autenticitáshoz.

A most megjelenő Sync2 a második nagy körkép a kiadó holdudvaráról, hosszabb, mint az első, és az ismerősebb arcok mellett olyanok is helyet kaptak rajta, akik eddig egyáltalán nem, vagy csak kevésszer adtak ki zenét.

Műfajilag meg sem próbálom meghatározni a VA-t, mert nem lehet. Van rajta bassline, two-step, random Dizzee Rascal flip, old-school pittyegős dubstep, breakcore, Zorzéktól egy „klasszikusabb” vokális hyperpop treki és még sorolhatnám.

Szerintem kevés annyira izgalmas és autentikus kezdeményezés van most Magyarországon, mint az 111records. Bár elsőre sokak komforzónáján kívül eshet a zene, amit képviselnek, szerintem érdemes lecsekkolni, mert most ez az úttörő, ez az új és emiatt ez a fontos is.

  • A master – mint az első válogatáson – itt is Fausto Mercier munkája volt, a borítót pedig Rósz Anna készítette. Bár új 111records esemény jelenleg nincs bejelentve, szerintem csak idő kérdése, hogy ezeket a dalokat élőben is lehessen hallgatni.