Cápa, szürreális tenger és hülye emberek – megjelent Tingyela Dóri új száma
szeptember 26, 2024

Tingyela Dóri decemberben adta ki első EP-jét, az idei Kikeltető döntőse volt, most pedig megjelent legújabb dala, a hülye, amihez klip is készült.

Egy lágy, melankolikus zenei világba ágyazott dal, ironikus és dühös szöveggel, amely az emberi kapcsolatok frusztrációját tárja fel. A zenei alap harmonizál a szöveg feszültségével, szomorú, mégis fanyar humorral teli hangulatot teremt. A dal erőteljes képi metaforákkal reflektál egy mélyebb érzelmi kettősségre, ami Dóri legtöbb számában fellelhető. Egyfajta narratív szerepet vesz fel, s ezáltal saját megéléseit szimbolikus képekkel tárja elénk.

„A dal egy olyan estén született, amikor éppen nagyon haragudtam egy bizonyos személyre. Úgy gondolom, hogy az emberek alapvetően jók és jót akarnak. Mindenkinek van egy múltja, amit megismerve még a kevésbé szimpatikus cselekedetek is megérthetőek. Azonban néha van egy-két fasszopó, akik látszólag tényleg szórakozásból nehezítik meg mások életét. Ilyenkor úgy érzem, hogy empatizálni velük teljesen lehetetlen és felesleges.” – Mesélte Dóri

A klip egyszerű, mégis nagyon izgalmas vizuális elemekkel dolgozik. Egy rezignált és rejtelmes kép tárul elénk, amelyben a humor is meg tud jelenni, ezáltal tökéletesen illeszkedve a dal hangulatához.

A dal és a klip elkészültéről Dóri is mesélt nekünk:

„A szám egy improvizáción alapszik, Dexterrel csak a szerkezetet és az akkordváltásokat beszéltük meg előre, aztán telefonnal felvettünk néhány verziót a szövegből. Később ezeket a felvételeket vettük újra és dolgoztuk ki belőle a végleges dalt. Az alap dallamot Dexter írta és a producer is ő volt, én az énekért, a dalszövegért és a műanyag szemek felragasztásának kivételével, cápa jelmezért vagyok felelős. A klipet a kisoroszi szigetcsúcson vettük fel egy régi, polcon talált DV kamerával. Végül együtt vágtuk össze a felvételt. A szám a Chat Boutique kiadásában jelenik meg.”