6 külföldi fesztivál, ahova érdemes ellátogatni
december 30, 2012

Körbenéztünk a környező országokban, hogy milyen minőségi, parádés line-uppal rendelkező, de mégis elérhető árú fesztiválok várják azokat a hazai bulizni vágyókat, akik esetleg már unják a Sziget-VOLT-Sound szentháromságot. Ti voltatok már valamilyen külföldi fesztiválon?

Rock Am Ring, Németország

Attól eltekintve, hogy idén is mindenhol ott lesz a 30 Seconds To Mars (és a mindenhol alatt, tenyleg azt értem, hogy mindenhol), maradt a mindig színvonalas line-up. A Rock Am Ring idén már nyit a nem teljesen rock kategóriába tartozó előadók felé is, hiszen a Korn-on, a Green Day-en és a Bring Me The Horizon-on kívül lesz még The Wombats, a Boys Noize pedig live act-tel jön.
Hangulat: A németek visszafogott, kulturált embereknek tűnhetnek, de ha sör kerül a kezükbe, elszabadul a pokol. A tömeg a line-up-ból kiindulva abszolút garantált.
Mikor? Június eleje.
Mennyiért? Kb. 160 euro.

Hurricane, Németország

Eddig a Hurricane a legsokoldalúbb fellépőgárdával rendelkező fesztivál, tekintve, hogy az Arctic Monkeys-tól kezdve lesz Belle & Sebastian, Queens Of The Stone Age, Rammstein, Sigur Rós és még Ska-P is.
Hangulat: Az előzőhöz hasonló. Németek, sok sör és tömeg.
Mikor? Június vége.
Mennyiért? Kb. 150 euró

Masters Of Rock, Csehország

Nevéből adódóan elméletileg rockfesztiválnak kéne lennie, de valójában minden évben a metál műfaj nagyjai lépnek fel. Tavaly többek között Kamelot, Nightwish, Within Temptation, Edguy, Stratovarius és Arch Enemy volt, hogy (a műfajon belül) tényleg csak a nagyobb neveket mondjam.
Hangulat: Egy régen szeszgyárként funkcionáló területen a vidámság és az oldott hangulat garantált, ezek után senki ne merje azt mondani, hogy a csehek nem tudják jól érezni magukat!
Mikor? Július közepe.
Mennyiért? Kb. 35 euró.

Heineken Open’er, Lengyelország

Igaz eddig még csak három hivatalos fellépőt jelentettek be 2013-ra, de ezek alapjan ez lenne az idei igazi indie/hipszter (ahogy tetszik) fesztivál, tekintve, hogy a BLUR-ről, a Kings Of Leonról és természetesen a Queens of the Stone Age-ről van szó.
Hangulat: Olyan, mint egy átlagos kelet-európai fesztivál, talán csak annyi különbséggel, hogy itt van egy külön divattervezőknek fenntartott sátor is. Sajnos személyes tapasztalatom nincs a lengyelek bulizási szokásairól, de valószínűsítem, hogy fesztiválkörnyezetben hasonlóan elvetemültek tudnak lenni, mint jómagunk.
Mikor? Július eleje.
Mennyiért? Kb. 450 zloty (kb. 31 ezer forint)

DSC_1108.JPG

Novarock, Ausztria

A Novarock minden évben olyan fellépőgárdával rendelkezik, hogy hülye aki kihagyja, és ez idén sem lesz másként. Ha valaki elkezdett volna aggódni, gyorsan hagyja is abba, mert természetesen itt is lesz Rammstein és 30 Seconds To Mars, fellép még a Kings Of Leon (vagy Oroszlánkirály, ahogy Tótisz papa mondá vala) is, de a legnagyobb húzónévnek a KISS tűnik, a Novarockon kívül valószínűleg nem lesz lehetőségünk látni őket már idén nyáron.
Hangulat: Az erőteljes magyar részvétel miatt már-már hazai, és bár a szervezők ígéretett tettek arra, hogy idén nem lesz akkora mocsok, mint az elmúlt években, a Novarockot azért mégiscsak úgy lehetne a legegyszerűbben körülírni, mintha a Hegyallja és a Sziget szerelemgyereke lenne.
Mikor? Június közepe.
Mennyiért? Kb. 150 euró.

Pohoda, Szlovákia

Gyakorlatilag a szlovákok Szigete, csak jobb fellépőkkel, és sokkal barátibb árakkal. A „jobb fellépők” alatt gondolok például a Beirut-ra, akik nem valószínű, hogy valaha eljutnak hozzánk, pedig sok más igényes előadóval együtt megérdemelnék itthon is a figyelmet. Ritkaság számba menően itt van külön, rendesen megszerkesztett filmes program, nem úgy, mint itthon, ahol hasonló célból legfeljebb a Magic Mirrorban tudnánk fetrengeni random fura filmeket bámulva.Jövőre fellép többek között Nick Cave & the Bad Seeds, a Justice (DJ set), Amon Tobin (DJ set), Django Django és a Kaiser Chiefs is! Közel van, olcsó, még alkoholt is lehet bevinni (műanyag palackban), minden évben zseniális a line-up, fesztiváljáróknak kihagyhatatlan!
Hangulat: Mivel itthon kevésbé ismert a fesztivál, viszonylag kevés magyarral lehetett találkozni az elmúlt pár évben, főleg csehek és lengyelek utaztak el Szlovákiáig a fesztiválért.
Mikor? Július közepe.
Mennyiért? Kb. 70 euró.