Hogyan alapítsunk zenekart?
szeptember 13, 2015

Ebben a posztban összeszedtünk pár dolgot, amire egy frissen induló bandának és zenészeinek figyelni kell, hogy zeneileg a maximumot tudják nyújtani. Ehhez Fekete Jenőt, a magyar blueslegendát hívtuk segítségül.

1. Gyakorlás

Az első és legfontosabb lépés a gyakorlás. Otthon, suliban szünetben, a Ligetben, próbateremben, bárhol, ahol csak lehet. George Harrison állítólag a buszon utazva is gyakorolt – furcsán is néztek rá a liverpooli nagyik. Ha van valami amit nagyon ki akarsz gyúrni, játszd folyamatosan körbe körbe amíg már szinte magától jár az ujjad. Ha például skálákat gyakorolsz simán csinálhatod azt, hogy leülsz a hangszereddel a TV elé, és amíg nézel valamit, játszod a skálákat és témákat. Egy idő után észre fogod venni, hogy már úgy játszod a témát, hogy oda se figyelsz.

beatles-young-before-famous-childhood-picture

2. Próba

Fontos, hogy a próbára úgy érkezz, hogy már mindent perfektül tudsz! Nem illik húzni a többiek idejét azzal, hogy próbálod magadnak kikeresni a harmóniákat és a témákat. Ha a próbára már mindenki felkészülten megy, sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz az együttes játék. Próba közben mindig figyeld a társaidat, a szemkontaktus nagyon fontos! Ne átalljatok egy számot, vagy csak egy refrént akár harmincszor is eljátszani, csak a tökéletes hangzás lehet elég. Persze az egészségre is gondolni kell, figyeljetek rá, hogy ne hajtsátok túl magatokat, az inhüvelygyulladás nagyon nehezen gyógyul. Hillel Slovak néha egyenesen odáig hajtotta magát, hogy már véresek voltak a húrjai, ezért hosszú hónapokra szögre kellett akasztania a gitárt. Fél óránként érdemes tartani egy 10 perces (cigi)szünetet.

rhcphillel

3. Ötletelés

A legtöbb zenekar úgy indul, hogy feldolgozásokat játszik, és ez rendben is van, de előbb utóbb minden zenekar életében eljön a pont amikor elkezdetek saját számokat írni. Ez egyeseknek természetesen jön, másoknak kicsit nehezebb és agyalósabb, de mindenki képes rá. Fontos, hogy az előbb leírt gyakorlós próbákon kívül tartsatok heti egyszer ötletelős próbát is, ahol mindenki megmutatja, milyen új zenei ötletei vannak. Ha azt érzitek, hogy nagyon elkaptatok egy feelinget és nagyon jó számotok van születőben, gyúrjátok akkor és ott amíg csak lehet. Ilyenkor kell nemet mondani bármi más elfoglaltságra, és egész este a teremben dolgozni. Higyjétek el, megéri. Érdemes beszerezni hangrögzítésre alkalmas eszközöket, hogy ne vesszenek kárba az ötletek. Ehhez már egy jobb telefon is elég lehet.

4. Koncert

Az első koncertek előtt mindig nagy a feszültség, ez természetes. Fontos a koncertek előtti lazítás és belső koncentráció, ez segít oldani a feszültséget. Ha mindezt piával próbálod elérni könnyen kudarcba fulladhat a buli. A csapatot eléggé összehozza ha a koncert előtt van egy kis megbeszélés, még egyszer átrágjátok a kritikus pontokat a műsorotokban.
Amikor elindul a koncert, már nem szabad a bizonytalanság legkisebb jelét sem mutatni, mert azt a közönség egyből levágja. Igyekezzetek ne csak a hangszerekre, hanem a közönségre is figyelni, mégiscsak nekik játszotok. Azonban bármilyen reakció is érkezik tőlük, nektek a bulit mindenképpen le kell nyomni, ne szegje kedveteket ha esetleg nem tetszik nekik. Jimi Hendrixet is volt, hogy kifújolta a közönség, a legenda szerint ő erre azt mondta: „Nem érdekel ha fújoltok amíg hangnemben csináljátok!”

king casuals

5. Zenehallgatás

Fontos, hogy rengeteg zenét hallgassatok – együtt is! Sokan manapság félnek attól, hogy elődökhöz hasonlítsák őket, mondván, hogy ők mindenkitől függetlenek. Bullshit. Minden zene érkezik valahonnan, és akármit is csinálsz, mindenképp hallatszani fog rajta, hogy milyen zenét hallgatsz. És ez így van jól. Hallgassatok minél több zenét abban a stílusban amit szerettek, és amit képviselni akartok, járjatok lemezboltba és (khmm) torrentékába. Egy zenész a legtöbbet mások hallgatásával tanulhat, ez örökérvényű szabály. Mutassatok egymásnak zenéket, fedezzetek fel együtt újakat – ez az egyik legjobb része az együttes életének.

+1 Együtt lógás

Ha azt akarjátok, hogy igazán működjön a zenekar, találkozzatok a próbákon kívül is. Azok akik a hétköznapi életben jó barátok, általában jobban fognak tudni együtt zenélni, jobban érzik egymás rezgéseit. Ha új tagot köszöntötök a zenekarban, mindenképp menjetek el együtt valahova, hogy megismerjétek jobban emberileg. Nagy szívás ha már a turné közben derül ki, hogy az alak aki amúgy egy remek dobos, a mindennapokban egy kiállhatatlan figura. Nem egy zenekar ment már tönkre így.

2014Nirvana_Getty112795614010414.article_x4

Reméljük, hogy ezzel a pár ponttal segíthettünk nektek az elinduláshoz.