„Ezúttal teljes a kreatív kontroll”
június 24, 2016

Az elmúlt napokban más, hozzánk hasonló méretű zenei blogokkal közösen premiereztettük a 30Y új anyagát, az ‘Elsőre’ című számot. Az általában ilyenkor érkező sajtós anyagok és eligazítások mellett azonban érkezett hozzánk egy felkeresés Beck Zolitól, hogy ha van kedvünk, a Fishing idején nézzünk le a próbatermükbe, hogy beszélgessünk, és hogy belehallgassunk a készülő albumukba. Kaptunk is az alkalmon és délután kettőkor lekocsikáztunk a pécsi vasútállomástól nem messze fekvő termükbe.

30y_6

Töltöttek nekünk egy pohár fröccsöt majd belemutattak a készülő albumba. A fájlokat keresgetve Zoli elmesélte, hogy ezúttal a felvételek és a produceri munka is házon belül, a próbateremben történnek. A számok ettől sokkal inkább fognak olyan hangzást kapni és olyan formát ölteni, amilyennek a 30Y azt elképzeli, a felvételek pedig inkább nyugodt nyugati, mintsem az itthon már megszokott, feszített munkatempójú körülmények között zajlhatnak. Amikor azt kérdeztük, hogy adtak-e már ki valamit a kezükből, amivel aztán nem voltak teljesen elégedettek, Zoli azt mondta, hogy a végső megszólalása, felvétele sokkal inkább volt dokumentációja a dal adott állapotának, semmint konzekvens alkotó munka eredménye. Azt szeretnék, hogy ez a mostani korongnál másképp legyen.

30y_10

Természetesen ez nem csak azt jelenti, hogy teljes a zenekar kreatív kontrollja, hanem azt is, hogy sokkal több felelősség szakad ezzel a nyakukba, ám ők váltig állítják, hogy ez még így is teljesen megéri számukra. Közben a fájlok is előkerültek és belehallgatthattunk abba, ami szerintem a 30Y eddigi legkiforrottabb anyagának ígérkezik.

A video posted by KERET (@keretblog) on

Pár dalból még komplett sávok hiányoznak, és van még munka velük bőven, de az már most is világossá vált, hogy az Ipszi nem süppedt bele a komfortzónájába, hanem továbbra is hajlandó kalandozni a számokkal. Elmondásuk szerint az albummal még körülbelül három-négy hónap munkájuk van, így a megjelenésre is valamikor ősszel lehet számítani.

30y_1

Az ’Elsőre’ kliphez hasonlóan az új lemez kommunikációját is a kisebb blogokon szeretnék folytatni. A döntés megszületésében sokat segített az elmúlt hetekben kirobbanó botrány a Petőfi Rádió körül. A rádió dalfelhozatala régi minőségével ellentétben mára már abszolút megkérdőjelezhető és ezzel a zenekar is tisztában van, Zoli szerint egy zenekarnak nem lehet felelőssége egy adott rádió zenei esztétikája, de a „lakossági mulatós” túlhúzása az elmúlt időszakban szembement a Petőfi eredeti céljaival, ami a mostani botrányos átalakulással tetőzött.

30y_12

Persze a döntés mögött nem csak ez és nem is csak marketing áll, hiszen máshol nagyobb nézettséget tudhatnának magukénak, de a zenekar célja nem az, hogy minél több emberhez eljussanak, hanem hogy olyanokat találjanak meg, akik fogékonyak a zenekar által megrajzolt világra. Ilyen megfontolás állt anno a lemezcsere akciójuk mögött is, amikor rajongók becserélhették a banda cédéinek kalózmásolatait igaziakra. Szokták nézni a lemezeik fogadtatását a torrent oldalakon, ha egy albumból például eladtak az első hetekben néhány száz darabot, viszont illegálisan közben letöltik tízezren, azt már sikerként könyvelik el.

30y_13

Búcsúzáskor még koccintottunk egyet, majd beszálltak a kissé lerúgott túrnébuszukba és el is indultak Hódmezővásárhelyre koncertezni. Ma este pedig a Fishing on Orfűn játszanak majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Nagyszínpadon, 19:50-től.

Képek: Kirschner Petra