11+1 izgalmas előadó akikre 2021-ben találtunk rá
december 31, 2021

Valljuk be nem volt ez egy könnyű év, viszont a második felére szerencsére visszatért az élőzene, így rengeteg új együttes, előadó mutathatta meg magát elsőre. Mi végre tudtunk újra Kikeltetőt rendezni (aminek nagyjából egy hét múlva lesz a záróbulija, gyertek el!), ahol szintén sok olyan produkciót láttunk, amikből nagy eséllyel lesz még valami. Jöjjön most ezekből egy gyűjtés!

towpe

A towpe (the ones with pale eyes) egy szólóprojektként indult, mint sok más projekt a karantén alatt. Dóczi Peti egy remek ep-t rakott össze egymagában, amit sokan pörgettek a szerkesztőségben egészen a Kikeltetős fellépésig. Meg aztán utána is, mert a srácok át tudták ültetni a produkciót egy zenekari formába. Remek indie-pop, jó gitárokkal, hallgassatok rá ha még nem tettétek!

darage

Október végén debütált a darage nevű banda, pár ismerős arccal a hangszerek mögött. A debüt dal után pár héttel később a Pluto Sound gondozásában egy kislemezük is megjelent, és mit mondjak, kiváló garázs rock, húsz kiló reverbbel, néha meglepően kellemes billentyűkkel. Legyen megint több garázs rock!

ajsa luna

Ajsa bár nem idén kezdte, de idén robbant be igazán a magyar zenei világba. Bár még nagyon fiatal, máris leigazolta a Universal kiadója, ami azért valljuk be, nem egy rossz start. Ajsa szintén bekerült a Kikeltetős élő bulikra, de volt már koncertje a Toldiban, és valószínűleg ez még csak a kezdet. A zenét illetően nekem picit az jutott eszembe, hogy ilyen lenne Deva, ha a sötét oldalt választotta volna. Viccet félretéve, remek modern pop dalok, egészen csodálatos énekkel, és a titokzatos (és fuh nagyon jó) Hundred Sins-sel is készített egy közös számot, nekem talán az a kedvenc.

Kebab

Egy debütlemezt érdemes nem elsietni, hiszen az lesz amire sokan úgy fognak hivatkozni mint egy egész projekt kezdetére. Kebab nem keveset, 4-5 évet várt arra, hogy kidobja az első nagylemezét, és a végeredményt látva megérte az idő. Játékos, de közel sem száz százalékig vidám hip-hop zene. Ahogy hallgatjuk a lemezt, a sok introspektív dalnak köszönhetően mintha mi is megismernénk a srácot, emellé pedig remek rímek és refrének tartoznak. Egyik kedvenc dalom egész évben a Hülyegyerek, lusta város, ezt linkelem alább. Ja és majdnem elfelejtettem, szinte az összes dalt ő producerelte!

Damara

Agata Angilella sem ma kezdte a zenélést, mégis idén jutott el oda az együttesével, a Damarával, hogy igazán beinduljon a dolog. Nyáron végigturnézták az összes kisebb-nagyobb fesztivált, én pedig valahogy szinte mindig ott voltam, úgyhogy volt szerencsém nekem is párszor végighallgatni egy egész koncertet tőlük. Ami legelsőre feltűnt, hogy bár itt is nagyon fiatal zenészekről van szó, piszok mód tudnak játszani. Volt egy ilyen klasszikus rock and roll az egészben, amiből viszonylag keveset látok mostanában. Nem akartam kitépni a hajam a szólók alatt, és Agata hangja pedig az első pillanattól fogva magával ragadott, de szerintem nem csak engem.

denevér

Na ha valami egy igazán no bullshit, zúzás ezerrel, riffek tízezerrel együttes idén, az a denevér. Kiváló post punk, amit nagyon jól szólaltatnak meg duó formában, ahogy azt a Kikeltetőn is láthattuk. Nagyon várjuk az első rendes kiadványt, reméljük minél hamarabb itt lesz!

Bebe

Maradva a Kikeltetős felfedezetteinknél, muszáj megemlítenünk a Bebés lányok trap duóját. Övék talán az év egyik legnagyobb dallamtapadást okozó dala (legalábbis nálunk), emellett pedig nagyon jó látni, hogy a két lány ennyire beletrafált abba a puhafiú kultúrába, ami elég nagyot ment idén.

Hegedűs Józsi

Az idei Kikeltetős klubesteknek az egyik fénypontja volt Józsi fellépése. Egy egészen lélegzetállító koncertet adott a közönségnek, csak a gitárjával, a hangjával, és a hihetetlenül kedves személyiségével. Gyönyörű szövegek, egy gyönyörű énekhanggal. Ha nektek is megtetszett, csekkoljátok le az együttesét, a Csillagerdőt is!

Human Ramen

Az év egyik legjobb debüt anyaga kétségtelenül a Human Ramentől érkezett. A kislemezre már nyáron sokan felkapták a fejüket, azóta pedig már sok helyen el lehetett kapni őket élőben is. Bárány Judit énekesnő messze az egyik legjobb új frontember jelenleg a szcénában, és egy elképesztően stabil hangszeres szekció van mögötte. Emellett nem mindenki kezd el kötögetni koncert közben. Belőlük lesz még valami!

Szalai Anna

Szalai Anna az év egyik legjobb lemezét hozta Dorozsmai Gergővel karöltve. Bár egyikük se ma kezdte a zenélést, sőt Gergő már rengeteg együttest megjárt, így duóban mégis most raktak ki először zenét. Reméljük lesz folytatása, mert a maga egyszerűségében, az albumon majdnem az összes dal hibátlan dalszerzői és szövegi szempontból is.

Sophie M

Még egy idei Kikeltetős felfedezettünk van, ők pedig a Sophie M. Pál és Dóri duója az egyik legkülönösebb produkció amivel ebben az évben lehetett találkozni. Szerintem még a legnagyobb vájtfülűek se tudnák bekategorizálni a műfajt amiben utaznak. Élőben elképesztő energiát hoznak magukkal, és remekül vetítik az előre felvett, és az élőben játszott sávokat.

+1 HOLI

Szerintem ezen nem kell sokat megmagyarázni. Azért nem is akartuk Holit rárakni a listára eredetileg, mert ugyan tavaly még nem került rá -bár már foglalkoztunk vele akkor is-, mostanra az egyik legnagyobb sztár lett a szcénában. Az egész nyár a Road Movie-ról szólt, szinte minden beszélgetésben előjött az „és te hallottad már ezt? / fúúúúú nagyon durva ez a srác / egy tizennyolcperces szám!” mondatok valamelyike. És ez teljes mértékben meg is érdemelt. Holi az egyik legőszintébb, legjobb arc az egész országban jelenleg, maradjon is ez így.

  • A felsorolt előadóktól egy-egy dalt playlist formában is megtaláltok alább, a BEBE, Hegedűs Józsi és a Denevér viszont sajnos hiányzik a platformról, ezért az ő zenéjüket csapassátok YouTube-on, SoundCloudon vagy ahol jól esik!