A Naprendszer és a techno házasításából született meg Xela debütáló kislemeze
május 10, 2019

Nálunk hallható először Xela bemutatkozó EP-je, a premierhez pedig dalkommentárokat is kaptunk.

Mostanság relatíve sűrűn kapott el az az érzés, hogy Budapest lassan belefullad a technóba és a hasonló kaliberű elektronikus tánczenékbe. Ennek dacára mindezt egy olyan forgatagnak gondolom, amelynek jól áll a jelenlegi nyüzsgés és telítettség. Mind a hazai, mind a nemzetközi színtér csordultig van klassz bulikkal, tehetséges producerekkel és izgalmas zenékkel. Ráadásul az utóbbi időben tengernyi underground szervezésű eseménybe futhat bele az, aki jó helyen keresgél, és ennek apropóján az itthoni rave kultúra is hevesen bontogatja a szárnyait. A paletta pedig egyre csak szélesedik, rengeteg fiatal és ambiciózus DJ/producer zenéi közül válogathatunk kedvünkre az erre hivatott oldalakon.

Jogosan merülhet fel azonban a kérdés, hogy a bőség zavarában mi jelenti azt a grátiszt egy trekkben vagy egy lemezben, ami miatt az érdekesebbnek ígérkezik társainál?

Véleményem szerint egyfelől az egyedi koncepciók, másrészt pedig a különlegesebb hangzások és megoldások adhatnak ilyen pluszt egy alkotásnak, Xela nálunk debütáló anyagában pedig kéz a kézben jár a kettő.

A háromszámos Solar System névre keresztelt EP az első felvonásaként érkezett meg annak az elgondolásnak, miszerint kislemezenként porciózva minden prominens égitestről készül egy ahhoz illő dal.

Az univerzum és a techno kapcsolata elsőre szokatlan párosításnak tűnhet, de az ötletet jobban kibontva láthatjuk, hogy nagyon is tudatos munkáról van szó. Erről már Horváth Alex mesélt:

“A csillagászathoz köthető séma szorosan összefügg azzal, ahogyan szépen lassan beletanultam a zenélésbe. Az idő múlásával egyre jobban leépültek a technikai gátak a zeneszerzést illetően, szerettem volna egy koncepció köré építeni a kísérletezéseket. Mondhatni úgy alakulnak a zenéim, mint ahogyan a Naprendszerünkben a bolygók. Jó kihívásnak tűnt valami olyan dologhoz közelíteni a dalokat, amelyek a zenétől teljesen függetlenek.”

A lazább hangvételű ‘Rises’ című intrót a ‘Sun’ követi a sorban, ahogy pedig a dalok címei is sugallják, itt kapcsol egy fokozattal feljebb a lemez.

Az albumon található szerzemények leginkább az acid-os vonal stílusjegyeit hordozzák magukon, illetve a svéd Drumcode-os beütéshez hasonlítanám a zakatolást. Az öt és fél percnyi játékidő elegendő teret ad a dal kibontásához, a fokozatos építkezés után viszont meglehetősen hamar, a szám egyharmadánál el is érünk a kiteljesedett állapotba. Itt meg kell említenem, hogy egy hosszabb felvezetés, majd az azt követő kiállás hiánya olyan érzést kelt bennem, mintha a dal végül nem futhatna ki oda, ahova kellene, valamint nem mutatja meg teljes egészében a benne rejlő potenciált. A megérkezés érzetének hiányán kívül egyébként ötletes és kreatív hangzásokkal operál Xela, aki így kommentálta a szerzeményt:

“A ‘Sun’ egy valamivel lágyabb hangzásvilággal rendelkező dal, próbáltam kicsit finomabb dallamvonalakat vinni a zenébe. A szigorú monotonitást a Nap örökös lángolásának feleltettem meg, ez a közös nevező. A dalon is végigvonul egy-két olyan vezérelemnek tekinthető dallam, amely szinte majdnem végig kitart, mondhatni szakadatlanul fénylik.”

A korongot a ‘Saturn’ masszívabb és markánsabb ütemei zárják. A misztikus és kissé futurisztikus hangulatot a szerzemény mögött rejlő elgondolás magyarázza:

“Számomra pont olyan sejtelmes lett a zene, mint maga a bolygó. Mintha egy betétdalt írtam volna egy Szaturnusz-expedícióhoz. Ahogy épül fel a trekk hangról hangra, úgy közeledünk a bolygó felé, és bontakozik ki egy egyre inkább lenyűgöző látkép. Itt a vadabb dallamvezetés miatt vonható párhuzam a dal sajátosságai és a bolygó tulajdonságai között.”

Az EP számait szapora léptekhez, hajnali afterezésekhez, illetve álmatlan éjszakákhoz javasolnám aláfestő zenének.

A lemez kapcsán a DJ-k kitörési lehetőségeiről is kérdeztem Alexet, véleménye szerint a szorgalom és az elhivatottság elengedhetetlen, de egy egyedi koncepció vagy alkotás nélkül ez önmagában nem elég ahhoz, hogy a felszínen maradjon az ember.

“Ehhez idő kell, és persze megfelelő technikai háttér is elsősorban. Rettentően telített a szféra, ezalatt pedig azt értem, hogy szerencsére már rengeteg alkotni vágyó fiatal számára elérhetőek a zenekészítő programok, így rengeteg zene kerül fel a netre. Amikor csak az időm engedi, azon dolgozom, hogy valami olyat alkossak, ami egyedi, és remélhetőleg felfigyel rá a közönség.”

 Érdemes lesz odafigyelni Xelára a közeljövőben is, hiszen rövidesen érkezik a ‘Solar System’ második felvonása egy újabb adag kozmikus technóval.