Nyiss idén is fesztiválszezont a Waldorfeszttel!
május 31, 2018

Szabadság. Párbeszéd. Közösség. Élmény. Ha pusztán négy szóban kellene összefoglalni a Waldorfeszt szellemiségét és lényegét, valahogyan így jellemeznénk a néha már-már tábori miliőbe átcsapó, háromnapos fesztivált. Idén immáron ötödik alkalommal várja a volt waldorfos diákokból szerveződött csapat a zöldbe vágyó kalandorokat és a szezon beindulására készülő fesztiválarcokat június 1-3. között, – mondhatni hagyományosan – a zebegényi Szőnyi Tábor területére.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fesztivál már a tavalyi programjaival is nagyot ütött, és azonnal belopta magát a mi szívünkbe is: megismerkedhettünk számtalan civil szervezettel, túrázásra adhattuk a fejünket, és a végeláthatatlan zenei programok közben a friss levegővel együtt magunkba szippanthattuk azt a végtelen nyitottságot és barátságos szellemiséget, amelyet a szervezők képviselnek, és – igen nagy sikerrel – átadni igyekeznek az eseménnyel. És hogy mi változik most a tavalyi Waldorfeszthez képest?

A különleges hangulat és a családias légkör tekintetében bizonyára semmi, ellenben még tovább bővült a háromnapos menetrend. A környezettudatosság jegyében idén is sok zöld program közül válogathatnak a fesztiválozók, lesz újrahasznosító kézműves program, a civil szervezetek között pedig találkozhattok például a Greenpeace hazai képviselőivel, a Zöldövezettel és a Budapest Bike Maffiával is. És ha már bicikli: a fáradhatatlan sportembereknek idén lehetőségük nyílik egy bringatúra keretében eljutni Budapestről egyenesen Zebegénybe, hogy ne csak a Szőnyi Tábor területén belül óvják a környezetet.

A rengeteg kulturális-, kézműves- és gyerekprogram mellett természetesen idén is nagy hangsúlyt kap a zene, a koncertek idei repertoárja még egy lapáttal rátesz a tavalyi line upra. Tiszteletét teszi többek között a Szabó Benedek és a Galaxisok, az Elefánt, a Mayberian Sanskülotts, és a Lóci játszik is, a húrok közé csap a végtelenül eklektikus Korai Trancemission, és ismét rengeteg feltörekvő és underground zenekart és zenészt is hallhat a közönség: jelen lesz a Bozo, a Panel Surfers, a Felső Tízezer, a Flexible Juice és Barkóczi Noémi – hogy csak néhányukat említsünk a sok fellépő közül.

Ugyan a fő célközönség bevallottan a 17-35 év közötti fiatalok rétege, bátran kijelenthető, hogy a fesztivál 0-99 éves korig mindenkinek ajánlott, aki feltöltődni, vagy éppen kitombolni szeretné magát a tavaszi hajtás után, a fesztiválszezon kezdése gyanánt. Érdemes tehát akár családostól érkezni Zebegénybe a hétvégén, az egyik legkülönlegesebb hangulatú, és egyben legzöldebb hazai fesztiválra.