Kezdődjön hát a trú voltfesztes szpirit
július 4, 2014

Második napnál tart a VOLT Fesztivál, az esőfelhők elköszöntek, leváltotta a rekkenő hőség. Nagyon jó volt az Irie Maffia, a Soerii & Poolek hatalmas csalódás volt, a Foals pedig lebontotta az arcunkat. Mindenki vidám, folynak az innivalók, sercegnek az ennivalók, tinédzserek esnek össze részegen a betépett hippik mellett a sátortenger határterületeinél. VOLT Fesztivál, második nap.

Tegnap egy gyors Tescozás után nekiláttunk dolgozni. Szerencsére ehhez be tudunk ülni délelőttönként a Telekom terasz luxy fehér kanapéira. Kellett is a kényelem, mert volt feladat bőven, képeket kellett válogatni, összefoglalót írtunk és még meg is kellett vágnunk (és feliratoznunk) az MGMT interjúnkat. Utóbbi sajnos nem is készült el úgy, ahogy terveztük, bár ez inkább a hátrányosabb technikai adottságoknak, sem mint a lustaságunknak volt köszönhető, de már idő közben kész lettünk vele. 14570813062_27520479be_k Előző naphoz képest szuper idő volt, a rekkenő hőség pedig meghozta az emberek kedvét is az egész fesztivál flesshez, sokkal nyitottabb és vidámabb volt mindenki. Amíg a Telekom teraszon (úgy megyünk a wifire, mint legyek a szarra, de hát ha egyszer itt hasít a legjobban a gyors net?) vágás után hagytuk exportálódni az MGMT interjúnkat, belenéztünk We Plants Are Happy Plants-be, és a Magna Cum Laudéba (‘Pálinka dal’ nagyon alap), de az első igazi koncert, amit láttunk a Foals volt. Yannis-ék rögtön orbitális húrpengetésbe kezdtek és a koncert elején máris felcsendült mindenki kedvence a ‘My Number’ is.

Az első sorokban nagyon ment a sápítozás ugyanis a 30STM fanok már megint órákkal a zenekar fellépése előtt elfoglalták a  helyet a Foals fanoktól, de egy kis pogo mindenkit a helyére tett. Ezek után óriási hangulat kerekedett és el is kezdődött a nagy body szörfözés. Luki (Lukáts Márton András) is felment, de nem sokkal később a biztonsági őrök készségesen kivezették az árokbejáraton. Ő aztán azt mondta, hogy kicsit hátrábbról szemlélve már feltűnt, hogy a hangosítás szörnyű, a mikrofonok néha torzultak, de a koncertre így is járna alsóhangon egy nyolcas.

Ezután kicsit szétestünk, belenéztem a Random Tripbe, aztán pont elkerültem elölről meg hátulról is a Goldsprintet (amikor két lerögzített sebességmérős kerékpárral le kell előzni a másikat) a Robur teraszon, azonban arra nagyon ügyeltünk – addigra már ismét a többiekkel kiegészülve – hogy az Irie Maffiára odaérjük. Van egy olyan elméletem, miszerint ha Senáék a ‘Hands In The Air’rel kezdenek, akkor a koncert már csak jó lehet. Így volt ez most is, a Petőfi színpad közönsége egy emberként ugrált a nagy slágerekre és az új számokra is, köztük a ‘Tisztelet’re is, amely egyébként itt debütált, és nagyon jól szólt.

Bár az Irie Maffia minden évben kihagyhatatlan sarokköve a nagy nyári fesztiváloknak, a kedvenc számom, a ‘Jah Watching’ után átmentünk a Soerii & Poolekre, mert kíváncsi voltam, hogy a nemrég készített interjúk óta hogy megy az új show sora. Bár akkor az Akváriumban eszméletlen nagy volt a buli, sajnos ez a VOLT Fesztiválos buli arcpirítóan langyira sikeredett. Jappánon és Geriszonon kívül csak Barna, a dobos, Elefáni és egy sztripper volt a színpadon, néha előkerült Zsolaa (aki pl. a ‘Baby’-ben nem is reppelte el a részét) meg a végén Halott Pénzék, azonban az élő zene olyan szintű mellőzését, hogy még Papp Szabi is playbackről ordítja a valaholmesszét megbocsájthatatlannak tartom, még egy ilyen zenekartól is. 14570810552_f2de0c81e8_k Ezek után át akartunk volna menni DJSuperStereora, amely bár ordított a hangfalakból, a szomszédos Jetiválasz színpadán üvöltő retró diszkó teljesen elnyomta, és mivel nem akartunk egy ekkora káoszos hangzavarban maradni, inkább elmentünk fröccsözni. Egyébként az egész fesztiválra jellemző, hogy minden egy picit hangosabb a kelleténél, nem tudom, milyen halláskárosult emberekre tervezték a felszerelést, de a sokszor nagyon zavaró, amikor már a hangerő miatt nem hallod ki a zene részleteit. Három körül, amikor lefeküdtem még mindig éreztem valamelyik kisebb színpad basszusának rezgését a földön. A mai nap nagyon laza lesz, pár koncertbe belenézünk majd, de egyelőre még semmi konkrét. Az eseményeket tudjátok követni az Instagramunkon (ahol egyébként naponta sorsolunk ingyen piát is), a koncerteket nézhetitek élőben a Telekom Ustream csatornáján, mi pedig holnap is jövünk egy összefoglalóval.