Audiovizuális impulzus és absztrakt káosz a Rien du Sol új klipjében
november 11, 2019

Az elektronikus és élőzenei műfajokat ötvöző hibrid stílusban utazó Rien du Sol 2018-as bemutatkozó daláról, az atmoszférikus ‘Saola’-ról, itt írtunk korábban. A szám a zenekar első, We’ll See, Father című EP-jének az előfutára volt, amiről később a ‘Martyrs‘-hoz készült egy cinematikus és kísérteties klip.Az eklektikus trió a hamarosan megjelenő második kislemezének címadó dalához készült új videója egy igazi audiovizuális csemege – íme az ‘Ex Nihilo‘ :

A videót a ‘Martyrs’-hoz hasonlóan Almási Bence készítette. Helyszínként a Rókahegyre esett a választás, ahol a zenekar és a rendező, de legfőképp a néző kizárhat minden háttérbe szoruló dolgot és fókuszálhat az absztrakt káoszra.

„Bencének szabad kezet adva, egy olyan látványtervvel rukkolt elő, ahol a cselekményt minimális szintre helyezve, inkább az audiovizuális élményekre fektette a hangsúlyt.”

A zenekarra mindig is jellemző volt a dualitás – mind zeneileg, mind a dalszövegeket illetően: a dal és a klip nem rezonál egymásra és különálló egységként is megállják a helyüket. Ezt a kettősséget boncolgatja a szöveg, a társadalmi beilleszkedés és konformizmus kérdését, a megfelelési kényszert, valamint a szociális normákkal szembemenő, szándékos nem megfelelést.

„Are you willing to sell your pride
To live for another night?”

„A szám mondandója főként az emberi hovatartozás és az elfogadása. Az első harmada a dalnak arról mesél, hogyan illeszkedjünk be a mai elvárt normákhoz. A második pedig az ellenkezője. Ellentmond azzal, amit elvárnak tőle és a „szereplő” szeretne kizökkenni a mindennapokból. A legutolsó része pedig az elfogadás, avagy a morális káosz, mikor rájövünk arra, hogy nincsenek végletek”

  • Az Ex Nihilo EP november 20-án jelenik meg.

Rien du Sol:
Casasola Manuel: ének / gitár
Divényi Márió: dob / ütős hangszerek
Kovács Martin: gitár / elektronika / vokál

Rendező: Almási Bence
Vágás és Utómunka: Etherno Studio
A felvételek a Stamusic. Studiosban készültek.